Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απρόσμενα υψηλή η αντοχή της οικονομίας της Ρωσίας στις δυτικές κυρώσεις - Μόλις 0,4% η πτώση του ΑΕΠ στο α' εξάμηνο 2022

Απρόσμενα υψηλή η αντοχή της οικονομίας της Ρωσίας στις δυτικές κυρώσεις - Μόλις 0,4% η πτώση του ΑΕΠ στο α' εξάμηνο 2022
Ακόμη και τους αξιωματούχους της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας εκπλήσσει η αντοχή της ρωσικής οικονομίας
Σχετικά Άρθρα
Μόλις 0,4% συρρικνώθηκε η οικονομία της Ρωσίας κατά το α' εξάμηνο του 2022 σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν, δήλωσε σήμερα ο πρώτος αναπληρωτής πρωθυπουργός Andrey Belousov, προσθέτοντας ότι σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής εκτιμήσεις η ύφεση της ρωσικής οικονομίας εντός του 2022, παρά τις δυτικές κυρώσεις, θα κυμανθεί ελάχιστα πάνω από 2% ενώ οι προβλέψεις για το 2023 είναι ότι η πτώση του ΑΕΠ μπορεί και να μην ξεπεράσει το 1%.
Τα νούμερα αυτά προκύπτουν από τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις της εθνικής στρατιστικής υπηρεσίες της Ρωσίας Rosstat για το ΑΕΠ του α εξαμήνου που δημοσιεύτηκαν πριν δύο μέρες. 
Συγκεκριμένα σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Rosstat, το ΑΕΠ της Ρωσίας κατά το α τρίμηνο αυξήθηκε κατά 3,5% ενώ κατά το β τρίμηνο μειώθηκε κατά 4%, έτσι στο α εξάμηνο μειώθηκε κατά 0,4%.
Σημαντική συμβολή στην αποφυγή της ύφεσης διαδραμάτισε η αύξηση κατά 7,8% των κεφαλαιακών επενδύσεων στο α εξάμηνο 2022.
Αντίθετα, αρνητική επίδραση διαδραμάτισε η πτώση των λιανικών πωλήσεων, που τον Ιούλιο σε ετήσια βάση έφτασε το 8,8%
Τα στοιχεία για το ρωσικό ΑΕΠ α εξαμήνου είναι πολύ καλύτερα απ' ό,τι θα περίμενε κανείς σε μια χώρα που αναλώνεται εδώ και έξι μήνες σ' έναν πόλεμο φθοράς με αυξημένες στρατιωτικές δαπάνες και αντιμετωπίζει εξοντωτικές κυρώσεις απο τη Δύση.
Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα  ότι η αντοχή της ρωσικής οικονομίας εκπλήσσει όχι μόνο τους δυτικούς αναλυτές που προέβλεπαν ότι η Ρωσία θα βυθιστεί σε μια τρομακτική άνω του 10% ύφεση μέσα στο 22, αλλά και τους αξιωματούχους της ίδιας της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας που τον Απρίλιο διατύπωναν την προβλεψη ότι το ΑΕΠ της χώρας θα συρρικνωθεί κατά 8%-10% το 2022 ενώ τον Ιούλιο αναθεώρησαν τις εκτιμήσεις τους επί το βέλτιστο, προβλέποντας ύφεση 4%- 6%.
Απο τα άλλα στοιχεία της Rosstat, αξίζει να αναφερθούν:
Η διαμόρφωση της επίσημα καταγεγραμμένης ανεργίας στο ιστορικό χαμηλό του 3,9% τον Ιούλιο
Η πτώση των πραγματικών μισθών, μετά την προσαρμογή τους στον πληθωρισμό, κατά 3,2% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι οι τιμές καταναλωτή εξακολούθησαν να πέφτουν για όγδοη συνεχή εβδομάδα, μετά την απότομη αύξησή τους το πρώτο διάστημα που ακολούθησε την εισβολή στην Ουκρανία.
Εκτιμάται ότι η πτώση του δείκτη τιμών καταναλωτή μπορεί να ανοίξει την πόρτα για περισσότερες μειώσεις επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα, ώστε να στηριχτεί η οικονομία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης