Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μυρίζει μπαρούτι στα στενά της Ταϊβάν - Κλιμακώνονται οι απειλές και οι προειδοποιητικές βολές της Ταιπέι κατά των κινεζικών drone

Μυρίζει μπαρούτι στα στενά της Ταϊβάν - Κλιμακώνονται οι απειλές και οι προειδοποιητικές βολές της Ταιπέι κατά των κινεζικών drone
Η ένταση μεταξύ Κίνας και Ταϊβάν έχει αυξηθεί κατακόρυφα από τότε που επισκέφθηκε την Ταϊπέι η πρόεδρος του αμερικανού Κογκρέσσου Nancy Pelosi
Σχετικά Άρθρα

Κλιμακώνεται για δεύτερη συνεχόμενη μέρα η ένταση μεταξύ Κίνας και Ταϊβάν, με την κυβέρνηση της Ταϊβάν να ανακοινώνει ότι θα ασκήσει το δικαίωμά της για «αυτοάμυνα και αντεπίθεση» εάν οι κινεζικές ένοπλες δυνάμεις εισέλθουν στο έδαφός της, καθώς το Πεκίνο ενισχύει τις στρατιωτικές δραστηριότητες στα θαλάσσια στενά που χωρίζουν την Κίνα από την Ταϊβάν.
Η κυβέρνηση της Κίνας, η οποία υποστηρίζει ότι η Ταϊβάν είναι κομμάτι της Κίνας, πραγματοποιεί στρατιωτικές ασκήσεις στη θαλάσσαι περιοχή γύρω από την Ταϊβάν, ως αντίδραση στην επίσκεψη στην Ταϊπέι της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Nancy Pelosi.
Στρατωτικοί αξιωματούχοι της Ταϊβάν δήλωσαν ότι οι στρατιωτικές περιπολίες της Κίνας κοντά στην Ταϊβάν συνεχίζονται και ότι πρόθεση του Πεκίνου να κάνει το στενό της Ταϊβάν που χωρίζει τις δύο πλευρές «εσωτερική του θάλασσα».
«Για αεροσκάφη και πλοία που εισέρχονται στη θαλάσσια και εναέρια επικράτειά μας 12 ναυτικών μιλίων, ο εθνικός στρατός θα ασκήσει το δικαίωμα αυτοάμυνας και αντεπίθεσης χωρίς εξαίρεση», δήλωσε ο Lin Weng Huang, αναπληρωτής αρχηγός του γενικού επιτελείου της Ταϊβάν, μιλώντας προς τους δημοσιογράφους.
Η Ταϊβάν έχει παραπονεθεί για τα κινεζικά drones που πετούν επανειλημμένα κοντά σε μια μικρή ομάδα νησιών που απέχει μόνο 10 χλμ από τις ακτές της Κίνας.
«Ο στρατός θα ασκήσει το ίδιο δικαίωμα να αντεπιτεθεί σε κινεζικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που δεν λαμβάνουν υπόψη τους αυτές τις προειδοποιήσεις», πρόσθεσε ο Lin.

Και δεύτερο περιστατικό με προειδοποιητικές βολές της Ταϊβάν ενάντια σε κινέζικο drone

Η Ταϊβάν έριξε προειδοποιητικές βολές εναντίον κινεζικού drone για πρώτη φορά χτες 31/8, λίγο αφότου ο πρόεδρος Tsai Ing Wen διέταξε τον στρατό να λάβει «ισχυρά αντίμετρα» ενάντια σε αυτό που αποκάλεσε κινεζικές προκλήσεις.
Ο στρατός της Ταϊβάν ανακοίνωσε ότι εκτόξευσε και πάλι σήμερα 31/8 προειδοποιητικές βολές ενάντια σε κινεζικά drones που πλησίασαν τα νησιά Kinmen, τα οποία βρίσκονται ακριβώς απέναντι από τις κινεζικές πόλεις Xiamen και Quanzhou.

Τι απαντά η Κίνα

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Zhao Lijian, σε τακτική ενημέρωση Τύπου, επανέλαβε τη θέση του Πεκίνου ότι η Ταϊβάν ανήκει στην Κίνα.
«Πρώτα πρέπει να σας πω, η Ταϊβάν είναι μια επαρχία της Κίνας, δεν έχει κανένα αυτοαποκαλούμενο υπουργείο Άμυνας. Οι αρχές της Ταϊβάν παίζουν με τη νευρικότητά τους, αυτό δεν έχει νόημα», είπε.
Σε άλλη ενημέρωση, ο Ma Cheng-Kun, διευθυντής στη στρατιωτική ακαδημία του Πανεπιστημίου Εθνικής Άμυνας, είπε ότι η Κίνα ενδέχεται να προχωρήσει περαιτέρω στην απόρριψη της διέλευσης ξένων ναυτικών πλοίων από το στενό χωρίς την άδειά της.
«Αφού παγιωθεί το νέο στρατιωτικό κανονικό καθεστώς, τότε ο κίνδυνος σύγκρουσης θα αυξηθεί εάν τα ξένα ναυτικά πλοία επιμείνουν στα δικαιώματα της ναυσιπλοΐας και της ελευθερίας», είπε.

Τι λέει ο Λευκός Οίκος

Ο εκπρόσωπος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου John Kirby δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η Κίνα συνεχίζει να προσπαθεί να «αλλάξει μόνιμα» το status quo γύρω από την Ταϊβάν αλλά ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα το αποδεχτούν.
«Οι ανησυχίες που εκφράστηκαν από τους ηγέτες στην Ταϊβάν είναι κατανοητές, δεδομένων των επιθετικών, διεκδικητικών, καταναγκαστικών και ειλικρινά, περιττών, δραστηριοτήτων που η ΛΔΚ συνεχίζει να διεξάγει από στρατιωτική άποψη μέσα και γύρω από τα Στενά», είπε ο Kirby, αναφερόμενος στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας.
Τα πολεμικά πλοία των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, δηλαδή της Βρετανίας και του Καναδά, τα τελευταία χρόνια διέσχιζαν τακτικά τα στενά της Ταϊβάν, συμπεριλαμβανομένων δύο πολεμικών πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ που τα διέσχισαν την περασμένη εβδομάδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης