Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι εταιρείες της Ιαπωνίας παραμένουν στη Ρωσία και στο έργο φυσικού αερίου Sakhalin-2

Οι εταιρείες της Ιαπωνίας παραμένουν στη Ρωσία και στο έργο φυσικού αερίου Sakhalin-2
Ανανεώνουν τα μακροπρόθεσμα συμβόλαιά τους προμήθειας ρωσικού LNG και τις συμμετοχές στο έργο Sakhalni-2 οι ιαπωνικές εταιρείες
Σχετικά Άρθρα

Μπορεί η Ιαπωνία να αποτελεί έναν από πιο στενούς συμμάχους των ΗΠΑ στην Ασία, όμως δεν ακολουθεί την αμερικανική εκστρατεία κυρώσεων κατά της Ρωσίας. 
Όπως έγινε γνωστό από δηλώσεις εκπροσώπου της εταιρείας στο Reuters, η Tokyo Gas, ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου στην Ιαπωνία, υπέγραψε νέα μακροπρόθεσμη συμφωνία LNG με τον νέο ρωσικό φορέα εκμετάλλευσης του έργου Sakhalin-2, προκειμένου να διατηρήσει τους όγκους προμήθειας από το έργο.
Πρόκεται για τη δεύτερη παρόμοια συμφωνία που συνάπτεται μεταξύ μιας εταιρείας από την Ιαπωνία και του νέου φορέα.
Την περασμένη εβδομάδα, η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ιαπωνία, η JERA είχε δηλώσει επίσης στο Reuters ότι υπέγραψε μια μακροπρόθεσμη συμφωνία προμήθειας LNG για να διατηρήσει τον εφοδιασμό της από το έργο Sakhalin-2.
Οι δυτικές μεγάλες εταιρείες έσπευσαν να ανακοινώσουν ότι εγκαταλείπουν τα κοινά έργα στη Ρωσία μετά την εισβολή του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία. Ορισμένες εταιρείες μάλιστα κατάφεραν να αποχωρήσουν από τη συμμετοχή τους, όπως η νορβηγική Equinor, στο έργο Sakhalin-2.
H Equinor στα τέλη Μαΐου είχε ανακοινώσει ότι «η έξοδος από όλες τις κοινοπραξίες ολοκληρώθηκε σύμφωνα με τη Νορβηγική και την ευρωπαϊκή νομοθεσία περί κυρώσεων με τη Ρωσία».
Στις αρχές Ιουλίου ο Ρώσος πρόεδρος εξέδωσε διάταγμα με το οποίο όλα τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις της Sakhalin Energy Investment Co., της κοινής επιχείρησης που εκτελεί το έργο πετρελαίου και φυσικού αερίου Sakhalin-2, μεταβιβάστηκαν σε μια νεοσύστατη ρωσική κρατική εταιρεία.
Η Shell και οι Mitsui και Mitsubishi της Ιαπωνίας ήταν μέτοχοι μειοψηφίας της Sakhalin Energy Investment Co. Η Shell είχε δηλώσει πριν από λίγους μήνες ότι θα εγκαταλείψει το έργο και έκτοτε αναζητά αγοραστές για το μερίδιό της στο Sakhalin-2.
Η Shell έχει ήδη ολοκληρώσει την πώληση των επιχειρήσεων λιανικής και λιπαντικών της στη Ρωσία στη Lukoil, αλλά δεν έχει αποχωρήσει ακόμη από το έργο Sakhalin-2 LNG.
Στις αρχές Αυγούστου, η ρωσική κυβέρνηση έδωσε στους ξένους επενδυτές μειοψηφίας Sakhalin-2, δηλαδή τη βρετανική Shell, και τις ιαπωνικές Mitsui & Co και Mitsubishi ένα μήνα για να διεκδικήσουν τα μερίδιά τους σε μια νέα οντότητα που θα αντικαταστήσει το υπάρχον έργο.
Η Shell επιβεβαίωσε ότι ψάχνει τρόπους για έξοδο από το έργο.
Αντιθετα, οι ιαπωνικές εταιρείες θα διατηρήσουν τα μερίδιά τους, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Βιομηχανίας της Ιαπωνίας Koichi Hagiuda, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης