Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πρωτοφανές: Η πόλη της Χάγης ζητά αναστολή των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, δεν βρίσκει προμηθευτή φυσικού αερίου

Πρωτοφανές: Η πόλη της Χάγης ζητά αναστολή των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, δεν βρίσκει προμηθευτή φυσικού αερίου

Η πόλη είπε ότι διεξήγαγε διαγωνισμό σε όλη την ΕΕ τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, αλλά δεν κατάφερε να προσελκύσει προσφορές από πιθανούς προμηθευτές

Λιγότερο από έξι μήνες από την επιβολή των κυρώσεων στις περισσότερες ρωσικές εξαγωγές ενέργειας, η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια ιστορική οικονομική και κοινωνική καταστροφή.

Έχοντας συνειδητοποιήσει λοιπόν πόσο ανούσιες και μάταιες ήταν οι κυρώσεις, η Ευρώπη προσπαθεί να βρει πηγές ενέργειας.
Η ολλανδική πόλη της Χάγης - η διοικητική και βασιλική πρωτεύουσα της χώρας - δήλωσε ότι θα ζητήσει μια "προσωρινή" εξαίρεση από τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας, καθώς αγωνίζεται να βρει αντικαταστάτη για τη σύμβασή της με τη ρωσική εταιρεία παροχής αερίου Gazprom, σύμφωνα με το Reuters.
Η Χάγη, η οποία έχασε την υπάρχουσα πρόσβασή της στο ρωσικό αέριο μετά την εισβολή στην Ουκρανία, πρέπει να βρει έναν νέο προμηθευτή φυσικού αερίου για να αντικαταστήσει την υπάρχουσα συμφωνία της με την Gazprom.
Η πόλη είπε ότι διεξήγαγε διαγωνισμό σε όλη την ΕΕ τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, αλλά δεν κατάφερε να προσελκύσει προσφορές από πιθανούς προμηθευτές.

Σε αδιέξοδο η δημοτική αρχή

Οι μεμονωμένες συνομιλίες με τους προμηθευτές ήταν βέβαιο ότι θα οδηγούσαν σε συμφωνία, έγραψε η δήμαρχος Saskia Bruines σε επιστολή του προς το δημοτικό συμβούλιο, αλλά όχι πριν από την προθεσμία της 10ης Οκτωβρίου.
"Θα ζητήσουμε εξαίρεση για την τρέχουσα συμφωνία μας μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2023 για να εγγυηθούμε την ασφάλεια του εφοδιασμού και να διευκολύνουμε τις διαπραγματεύσεις", είπε, προσθέτοντας ότι είναι πεπεισμένη ότι η εξαίρεση θα χορηγηθεί, καθώς η Χάγη είχε εκπληρώσει τον όρο της διεξαγωγή έγκαιρου διαγωνισμού χωρίς θετικό αποτέλεσμα.
Ωστόσο, πρόσθεσε ότι κάθε νέα σύμβαση που θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου θα είναι σημαντικά πιο δαπανηρή από την τρέχουσα συμφωνία της πόλης με την Gazprom.
Η Χάγη είναι ένας από τους πολλούς ολλανδικούς δήμους που έχουν συμβόλαιο ενέργειας με την Gazprom, αλλά είναι ο πρώτος που δηλώνει ότι θα ζητήσει εξαίρεση από τις κυρώσεις.
Εάν του δοθεί αυτό που επιδιώκει, δεν αποκλείεται κι άλλος ευρωπαϊκός δήμος να ακολουθήσει το παράδειγμά του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης