Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ακόμη και με πλήρεις τις αποθήκες φυσικού αερίου η Ευρώπη δεν θα αποφύγει το κραχ του χειμώνα

Ακόμη και με πλήρεις τις αποθήκες φυσικού αερίου η Ευρώπη δεν θα αποφύγει το κραχ του χειμώνα
Στη Γερμανία το φυσικό αέριο θα μπορούσε να καλύψει 80 έως 90 ημέρες μέσης ζήτησης
Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε καλό δρόμο για να ξεπεράσει τους στόχους για την πλήρωση της αποθήκευσης φυσικού αερίου, αλλά οι αναλυτές προειδοποιούν ότι ο μεγαλύτερος παράγοντας για την ενεργειακή ασφάλεια αυτόν τον χειμώνα θα είναι αν οι χώρες μπορούν να μειώσουν την κατανάλωση αρκετά ώστε να διασφαλίσουν ότι τα αποθηκευμένα καύσιμα διαρκέσουν για τους κρύους μήνες.
Μετά από έναν αγώνα, η αποθήκευση φυσικού αερίου της Ευρώπης είναι τώρα στα επίπεδα του 79,94%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Gas Infrastructure Europe, οδηγώντας τις χώρες να ξεπεράσουν τον στόχο τους για πληρότητα στην αποθήκευση στο 80% έως τον Νοέμβριο.
Σε μια κανονική χρονιά που θα μπορούσε να καλύψει τη χειμερινή αιχμή της Ευρώπης στη χρήση φυσικού αερίου.
Αλλά το 2022, με τις ρωσικές ροές να είναι ήδη πολύ χαμηλότερες - η ποσότητα φυσικού αερίου που στέλνει μέσω του Nord Stream 1, της κύριας διαδρομής του αγωγού προς την Ευρώπη, είναι μόλις στο 20% της χωρητικότητας - η αποθήκευση δεν θα είναι αρκετή.
Η πλήρης αποθήκευση φυσικού αερίου θα μπορούσε να συντηρήσει τις ευρωπαϊκές χώρες για, στην καλύτερη περίπτωση, περίπου τρεις μήνες, σύμφωνα με την Aurora Energy Research.
Στη Γερμανία, όπου βρίσκεται σχεδόν το ένα τέταρτο της αποθηκευμένης ενέργειας της ΕΕ, το φυσικό αέριο θα μπορούσε να καλύψει 80 έως 90 ημέρες μέσης ζήτησης.
Reuters Graphics
Αναγκαία η μείωση της χρήσης φυσικού αερίου

«Για να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση κρίσης, η μείωση της ζήτησης θα είναι ακόμη πιο σημαντική από την αποθήκευση», δήλωσε στο Reuters η Simone Tagliapietra, ανώτερος συνεργάτης στο think-tank Bruegel.
Με περίπου 888 τεραβατώρες (TWh) φυσικού αερίου τώρα στις αποθήκες, οι χώρες της ΕΕ έχουν ήδη ξεπεράσει τις 858 TWh που τα αποθέματά τους κορυφώθηκαν πριν από τον περασμένο χειμώνα.
Ωστόσο, εάν οι χώρες αποτύχουν να μειώσουν τη χρήση, οι αποθήκες θα εξαντληθούν μέχρι τον Μάρτιο, σύμφωνα με μοντελοποίηση της εταιρείας πληροφοριών ICIS που κοινοποιήθηκε στο Reuters - ακόμη και σε ένα σενάριο όπου ένα ρωσικό αέριο συνεχίζει να ρέει όλο το χειμώνα.
Για να αποφευχθεί μια χειμερινή κρίση εφοδιασμού, κάθε μήνα οι χώρες πρέπει να μειώνουν τη χρήση φυσικού αερίου κατά 15% κάτω από τον μέσο όρο της πενταετίας, ανέφερε το ICIS.
Αυτό θα κρατούσε τα αποθηκευμένα αποθέματα μετά το χειμώνα στο 45%, εάν η Ρωσία συνέχιζε να στέλνει φυσικό αέριο και 26% εάν η Ρωσία μειώσει τις ροές από τον Οκτώβριο.
Ένας συνδυασμός διακοπής του ρωσικού φυσικού αερίου και επιθετικής μείωσης της κατανάλωσης φυσικού αερίου σε βιομηχανίες και κτίρια «θα μπορούσε να οδηγήσει σε δελτία ηλεκτρικής ενέργειας» αυτόν τον χειμώνα, δήλωσε ο Mauro Chavez Rodriguez, διευθυντής ευρωπαϊκής έρευνας φυσικού αερίου στο Wood Mackenzie.
Ωστόσο, μέχρι στιγμής, οι συνεχείς μειώσεις της ζήτησης φυσικού αερίου στην κλίμακα που απαιτείται δεν έχουν συμβεί, παρά το γεγονός ότι πολλές βιομηχανίες αναγκάστηκαν από τις έκτακτες τιμές του φυσικού αερίου να περιορίσουν την παραγωγή τους.

Η δέσμευση των κυβερνήσεων

Οι χώρες της ΕΕ συμφώνησαν στα τέλη Ιουλίου να μειώσουν τη χρήση φυσικού αερίου κατά 15% αυτόν τον χειμώνα από τα μέσα χειμερινά επίπεδα το 2017-2021.
Η κατανάλωση φυσικού αερίου στην Ευρώπη το πρώτο εξάμηνο του Αυγούστου ήταν 11% χαμηλότερη από τον μέσο όρο της πενταετίας, σύμφωνα με το ICIS.
Η χρήση φυσικού αερίου στη γερμανική βιομηχανία μειώθηκε κατακόρυφα κατά 21% τον Ιούλιο σε σύγκριση με τον μέσο όρο του 2018-2021, αλλά πριν από αυτό κανένας άλλος μήνας δεν είχε περικοπή μεγαλύτερη από 14%, σύμφωνα με στοιχεία της ομοσπονδιακής ρυθμιστικής αρχής ενέργειας.
Σε αντίθεση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, η Γερμανία έχει θεσπίσει ορισμένες απαιτήσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας.
Ξεκινούν τον επόμενο μήνα και περιλαμβάνουν απαγόρευση θέρμανσης με φυσικό αέριο για ιδιωτικές πισίνες, μείωση του φωτισμού δημόσιων ορόσημων και απαγόρευση στα θερμαινόμενα καταστήματα να κρατούν τις πόρτες τους ανοιχτές όλη την ημέρα.
Ο Matthias Buck, διευθυντής Ευρώπης στην Agora Energiewende, δήλωσε ότι η Γερμανία χρειάζεται μείωση κατά 20 έως 25% στη χρήση φυσικού αερίου αυτόν τον χειμώνα.
Αυτό περιλαμβάνει τη μείωση της ζήτησης από τα νοικοκυριά - μια κίνηση, όπως είπε, πρέπει να συνοδεύεται από περισσότερη κυβερνητική δράση για την προστασία των νοικοκυριών χαμηλού εισοδήματος από το αυξανόμενο κόστος του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας.
Η αποτυχία εξοικονόμησης φυσικού αερίου αυτόν τον χειμώνα θα καθιστούσε πολύ πιο δύσκολη την πλήρωση της αποθήκης για τον επόμενο χειμώνα.
Εάν συμβεί αυτό και η Ρωσία περικόψει τις ροές, το επόμενο έτος η αποθήκευση της Ευρώπης θα μπορούσε να αποστραγγιστεί μέχρι τον Νοέμβριο, δήλωσε το Ινστιτούτο Ενεργειακών Μελετών της Οξφόρδης.
Reuters Graphics
Οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου βοήθησαν την Ευρώπη να γεμίσει γρήγορα την αποθήκη φέτος, αλλά ελλείψει ρωσικών ροών το 2023, η στενά εφοδιασμένη αγορά LNG δεν θα ήταν σε θέση να επαναφέρει τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης της Ευρώπης σε άνετα προχειμερινά επίπεδα - καθιστώντας την κρίσιμη για τις χώρες απλά να χρησιμοποιεί λιγότερο αέριο.
"Η αποθήκευση είναι το δίχτυ ασφαλείας, αλλά μια πολύ σημαντική μείωση της ζήτησης είναι αυτό που χρειαζόμαστε ως προτεραιότητα σε αυτήν την κρίση", δήλωσε ο Matthias Buck.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης