Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέο ρεκόρ για τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης στο 9,1% τον Αύγουστο 2022 - Οριακή πτώση για την Ελλάδα στο 11,1%

Νέο ρεκόρ για τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης στο 9,1% τον Αύγουστο 2022 - Οριακή πτώση για την Ελλάδα στο 11,1%
Νέο ρεκόρ στο 9,1% σημείωσε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Αύγουστο του 2022
Σχετικά Άρθρα
Νέο ρεκόρ στο 9,1% σημείωσε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Αύγουστο του 2022, με τις πιέσεις προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (EKT) για επιθετική αύξηση επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο να κλιμακώνονται.
Στην Ελλάδα ο πληθωρισμός σημείωσε μικρή υποχώρηση τον Αύγουστο στο 11,1%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), ο ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 11,6% τον Ιούλιο από 12,1% τον Ιούνιο (11,5% σύμφωνα με την Eurostat).
Ο πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω τους επόμενους μήνες εν μέσω υψηλότερων τιμών της ενέργειας, αυξάνοντας την πιθανότητα μεγαλύτερης και βαθύτερης οικονομικής συρρίκνωσης στο τέλος του έτους.
Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 9,1% τον Αύγουστο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους μετά από άνοδο 8,9% τον Ιούλιο, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, της στατιστικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η μέτρηση ξεπερνά την πρόβλεψη των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal, για αύξηση του δείκτη κατά 8,9%.
Η άνοδος του πληθωρισμού τον Αύγουστο οφείλεται στην επιτάχυνση των τιμών των τροφίμων, του αλκοόλ και του καπνού, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 10,6% σε ετήσια βάση σε σύγκριση με άνοδο 9,8% τον Ιούλιο, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat.
Ο πληθωρισμός των βιομηχανικών αγαθών και υπηρεσιών ενισχύθηκε επίσης, ενώ ο πληθωρισμός της ενέργειας μειώθηκε ελαφρά στο 38,3% τον Αύγουστο από 39,6% τον Ιούλιο.
Ο δομικός δείκτης τιμών καταναλωτή - ο οποίος εξαιρεί τρόφιμα και ενέργεια - αυξήθηκε 4,3% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο, από 4% τον Ιούλιο.
eurostat1_11.png

eurostat3_1.JPG

Πίεση στην ΕΚΤ


Οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη θα αυξηθεί περαιτέρω τους επόμενους μήνες, φτάνοντας πιθανώς σε διψήφιο ποσοστό, εν μέσω μιας νέας αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου.
Ο αυξημένος πληθωρισμός προσθέτει πίεση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία αύξησε τα βασικά επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης τον Ιούλιο και αναμένεται να αυξήσει ξανά τα επιτόκια στη συνεδρίασή της στις 8 Σεπτεμβρίου.

Γαλλία: Υποχώρησε από τα υψηλά ο πληθωρισμός, στο +6,5% τον Αύγουστο 2022

Με ρυθμό μεγαλύτερο των εκτιμήσεων υποχώρησε από τα επίπεδα ρεκόρ ο πληθωρισμός στη Γαλλία τον Αύγουστο 2022,
Οι τιμές καταναλωτή στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, υποχώρησαν στο 6,5% σε ετήσια βάση, από το 6,8% του Ιουλίου.
Η μέση εκτίμηση των αναλυτών έκανε λόγο για μικρότερη επιβράδυνση, στο 6,7%.

Γερμανία: Νέο ρεκόρ για τον πληθωρισμό στο 8,8%

Νέο ρεκόρ σημείωσε ο εναρμονισμένος πληθωρισμός στη Γερμανία τον Αύγουστο 2022.
Ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή ανήλθε στο 8,8% τον Αύγουστο, έναντι 8,6% που ανέμεναν οι αναλυτές, σύμφωνα με τα στοιχεία της Destatis.
Σε μηνιαία βάση, ο εναρμονισμένος δείκτης αυξήθηκε 0,4%.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το κόστος των τροφίμων και της ενέργειας οδήγησε στην εκτόξευση, αναφέρει η Destatis, αν και ο αντίκτυπος αντισταθμίστηκε εν μέρει από την προσωρινή κρατική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένης της έκπτωσης καυσίμων και των εξαιρετικά φθηνών μέσων μαζικής μεταφοράς.
Αυτά τα μέτρα λήγουν σύντομα, υποδηλώνοντας ότι η αύξηση των τιμών θα επιταχυνθεί περαιτέρω.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης