Τελευταία Νέα
Διεθνή

Williams (Fed): Πρέπει να αυξήσουμε τα επιτόκια πάνω από το 3,5%

Williams (Fed): Πρέπει να αυξήσουμε τα επιτόκια πάνω από το 3,5%
Θα χρειαστούν μερικά χρόνια μέχρι να μπορέσει η Fed να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο στόχο του 2%, είπε ο Williams
Σχετικά Άρθρα

Ο πρόεδρος της Fed της Νέας Υόρκης John Williams δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα πιθανότατα θα πρέπει να οδηγήσει τα επιτόκια της πάνω από το 3,5% και να μη τα μειώσει καθόλου έως τα τέλη του 2023, προκειμένου να θέσει υπό έλεγχο τον πολύ υψηλό πληθωρισμό.
«Κατά την άποψή μου χρειαζόμαστε μια τέτοια πολιτική ώστε να μειώσουμε τον  πληθωρισμό και να ευθυγραμμίσουμε τη ζήτηση και την προσφορά, άρα θέλουμε υψηλά επιτόκια για σημαντικό χρονικό διάστημα», είπε ο Williams, μιλώντας στη Wall Street Journal.
Ο Williams ο οποίος είναι ο Νο. 2 του Powell στο πάνελ χάραξης πολιτικής της Fed, είπε ότι η απόφαση της Fed για το μέγεθος της επόμενης αύξησης των επιτοκίων θα εξαρτηθεί από τα εισερχόμενα στοιχεία, τα οποία περιλαμβάνουν τη μηνιαία έκθεση για τις θέσεις εργασίας της ερχόμενης Παρασκευής και τον δείκτη τιμών καταναλωτή λίγες μέρες πριν από την συνάντηση 20-21 Σεπτεμβρίου.
Θα εξαρτηθεί επίσης, είπε, από τις απόψεις των υπευθύνων χάραξης πολιτικής για το πώς θα πρέπει τελικά να αυξηθούν τα υψηλά επιτόκια για να αρχίσουν να δαγκώνουν τις πληθωριστικές πιέσεις.
Η δική του άποψη, είπε, είναι ότι τα επιτόκια θα πρέπει να είναι «κάπως πάνω από» 3,5% για να ασκήσουν κάποια περιοριστική επίδραση στην οικονομία. Αυτό βασίζεται στην εκτίμησή του ότι ο δομικός  πληθωρισμός, ο οποίος τον Ιούλιο έφτασε στο 6,3% είναι πιθανό να κυμανθεί μεταξύ 2,5% και 3% το επόμενο έτος.
Θα χρειαστούν μερικά χρόνια μέχρι να μπορέσει η Fed να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο στόχο του 2%, κατέληξε ο Williams.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης