Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μύρισε μπαρούτι στα στενά της Ταϊβάν - Γιατί η Ταϊβάν ρίχνει προειδοποιητικές βολές κατά κινέζικων drone

Μύρισε μπαρούτι στα στενά της Ταϊβάν - Γιατί η Ταϊβάν ρίχνει προειδοποιητικές βολές κατά κινέζικων drone
Η Κίνα προς το παρόν δεν έχει αντιδράσει
Σχετικά Άρθρα

Οι στρατιωτικές δυνάμεις της Ταϊβάν εξαπέλυσαν προειδοποιητικές βολές εναντίον κινεζικού drone που πέταξε πάνω από μια νησίδα η οποία ανήκει στην Ταϊβάν αλλά βρίσκεται πολύ κοντά στις ακτές της Κίνας, λίγες ώρες αφότου η πρόεδρος Tsai Ing-wen δήλωσε ότι έδωσε εντολή στον στρατό της Ταϊβάν να λάβει «ισχυρά αντίμετρα» ενάντια σε αυτό που αποκαλεί «κινεζικές προκλήσεις».
Είναι η πρώτη φορά που η Ταϊβάν ρίχνει προειδοποιητικές βολές σε κινέζικο drone, εν μέσω αυξανόμενης έντασης μεταξύ Κίνας και Ταϊβάν, την οποία το Πεκίνο θεωρεί δικό του έδαφος.
Το drone επέστρεψε στην Κίνα μετά τους πυροβολισμούς, δήλωσε στρατιωτικός εκπρόσωπος.
Η Ταϊβάν έχει παραπονεθεί ότι κινεζικά drones πετούν επανειλημμένα πολύ κοντά σε μικρές ομάδες νησιών που ελέγχει κοντά στις ακτές της Κίνας, πιο πρόσφατα από τα νησιά Kinmen, στο πλαίσιο στρατιωτικών ασκήσεων του Πεκίνου.
Η Κίνα πραγματοποίησε τις ασκήσεις σε όλα τα στενά μετά την επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Nancy Pelosi, αυτόν τον μήνα.
Ο εκπρόσωπος της Διοίκησης Άμυνας του Κινμέν, δήλωσε στο Reuters ότι οι στρατιωτικοί της Ταϊβάν έριξαν πρώτα φωτοβολίδες και στη συνέχεια προειδοποιητικές βολές  στο drone που είχε πλησιάσει τη νησίδα Erdan.
Το drone στη συνέχεια πέταξε πίσω στην Κίνα, είπε.
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει άμεση απάντηση από την Κίνα.

Η πρόεδρος Tsai είχε δώσει το μήνυμα της κλιμάκωσης 

Μιλώντας νωρίτερα, κατά την διάρκεια επίσκεψής της στις ένοπλες δυνάμεις στα νησιά Πενγκού, ο πρόεδρος Tsai επέκρινε την Κίνα για την πολεμική της δραστηριότητα με drone και άλλες πολεμικές δραστηριότητες της «γκρίζας ζώνης».
«Θέλω να πω σε όλους ότι όσο περισσότερο προκαλεί ο εχθρός, τόσο πιο ήρεμοι πρέπει να είμαστε», είπε η πρόεδρος Tsai σε αξιωματικούς του ναυτικού.
«Δεν θα προκαλέσουμε διαφωνίες και θα επιδείξουμε αυτοσυγκράτηση, αλλά δεν σημαίνει ότι δεν θα ανταπεξέλθουμε».
Η ίδια πρόσθεσε  ότι έδωσε εντολή στο υπουργείο Άμυνας να λάβει «απαραίτητα και ισχυρά αντίμετρα» για να υπερασπιστεί τον εναέριο χώρο του.
Τα νησιά Kinmen είναι το πιο κοντινό σημείο της Ταϊβάν στην Κίνα και απέχουν μόλις μερικές εκατοντάδες μέτρα από την κινεζική επικράτεια, απέναντι από τις πόλεις Xiamen και Quanzhou της Κίνας.

Το πακέτο στρατιωτικής βοήθειας προς την Ταϊβάν που ετοιμάζει ο Biden

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κίνηση αυτή γίνεται λίγες ώρες μετά την δημοσίευση πληροφοριών που ανέφεραν ότι η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Joe Biden σκοπεύει να ζητήσει από το Κογκρέσο να εγκρίνει την πώληση πακέτου στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ταϊβάν εκτιμώμενης αξίας 1,1 δισ. δολαρίων. 
Το πακέτο αυτό θα  συμπεριλαμβάνει 60 πυραύλους κατά πλοίων επιφανείας και 100 αντιαεροπορικούς πυραύλους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης