Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΠΟΥ - ευλογιά πιθήκων: Ενθαρρυντικά στοιχεία επιβράδυνσης της εξάπλωσης του ιού - Στόχος η εξάλειψη της νόσου στην Ευρώπη

ΠΟΥ - ευλογιά πιθήκων: Ενθαρρυντικά στοιχεία επιβράδυνσης της εξάπλωσης του ιού - Στόχος η εξάλειψη της νόσου στην Ευρώπη
«Κάποια ενθαρρυντικά προκαταρκτικά στοιχεία, όπως αυτά που παρατηρήσαμε στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Πορτογαλία, την Ισπανία, τη Βρετανία και άλλες χώρες υποδηλώνουν ότι η επιδημία μπορεί να επιβραδύνεται», δήλωσε ο διευθυντής του ΠOY για την Ευρώπη, Hans Kluge

Για «ενθαρρυντικές» ενδείξεις επιβράδυνσης της εξάπλωσης της ευλογιάς των πιθήκων στην Ευρώπη, κάνει λόγο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), ζητώντας την εντατικοποίηση των προσπαθειών για την εξάλειψη της νόσου.
«Κάποια ενθαρρυντικά προκαταρκτικά στοιχεία, όπως αυτά που παρατηρήσαμε στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Πορτογαλία, την Ισπανία, τη Βρετανία και άλλες χώρες υποδηλώνουν ότι η επιδημία μπορεί να επιβραδύνεται», δήλωσε ο διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη, Hans Kluge, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
«Οδεύουμε προς τη σωστή κατεύθυνση», αλλά «για να προχωρήσουμε προς την εξάλειψη (της ασθένειας) στην περιοχή μας, πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας άμεσα», πρόσθεσε.
Μάλιστα, αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο παράδειγμα της Πορτογαλίας, όπου «απουσία εκστρατείας εμβολιασμού, καταφέραμε να μειώσουμε την αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων χάρη στην αλλαγή της συμπεριφοράς και στην ενημέρωση των κοινοτήτων».
Πάνω από 22.000 κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων έχουν καταγραφεί σε 43 από τις συνολικά 53 χώρες της περιοχής, στις οποίες περιλαμβάνονται η Ρωσία και χώρες της κεντρικής Ασίας, αριθμός που αντιστοιχεί σε πάνω από το ένα τρίτο των παγκόσμιων κρουσμάτων.
Σημειώνεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα ο ΠΟΥ είχε ανακοινώσει μείωση κατά 21% των νέων κρουσμάτων ευλογιάς των πιθήκων παγκοσμίως, μετά από τέσσερις συνεχείς εβδομάδες αύξησης.
Ο ΠΟΥ για την εξάλειψη της νόσου στην Ευρώπη συνιστά να διατηρηθούν τα μέτρα επιτήρησης, ο στοχευμένος εμβολιασμός, ο εντοπισμός των επαφών των κρουσμάτων και η ενημέρωση της κοινότητας των ομοφυλόφιλων ανδρών, όπου φαίνεται να κυκλοφορεί κυρίως ο ιός.

Η εικόνα σε παγκόσμιο επίπεδο

Σε ΗΠΑ και Ευρώπη εντοπίζονται τα περισσότερα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων, σύμφωνα με την ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο από το map.monkeypox.global.health, με στοιχεία έως τις 30/8.
Μάλιστα, παγκοσμίως έχουν εντοπιστεί συνολικά 49.508 επιβεβαιωμένα κρούσματα, ενώ αν προστεθούν και τα ύποπτα περιστατικά είναι 52.097.
Πρώτη στην παγκόσμια κατάταξη με τα περισσότερα κρούσματα είναι οι ΗΠΑ με 17.995 επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου, δεύτερη η Ισπανία με 6.459 κρούσματα και τρίτη η Βραζιλία με 4.693 επιβεβαιωμένα περιστατικά. Ακολουθούν η Γερμανία με 3.422 , η Γαλλία με 3.420, κ.α.
monk.JPG

Τα κρούσματα στην Ελλάδα έως 25/8

Τα 54 έφτασαν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα, σύμφωνα με την τελευταία εβδομαδιαία ενημέρωση του ΕΟΔΥ (25/8).
Όλοι οι ασθενείς είναι άνδρες με διάμεση ηλικία τα 36 έτη, εκ των οποίων οι 18 ανέφεραν ταξίδι στο εξωτερικό εντός του χρόνου επώασης της νόσου (33%). Τα καταγεγραμμένα κρούσματα έχουν ήδη αναρρώσει ή αναρρώνουν σε γενικά καλή κλινική κατάσταση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης