Τελευταία Νέα
Διεθνή

Χιλιάδες Ουκρανοί πρόσφυγες στο Ην. Βασίλειο θα μείνουν άστεγοι - Τέλος στο κυβερνητικό πρόγραμμα στήριξης

Χιλιάδες Ουκρανοί πρόσφυγες στο Ην. Βασίλειο θα μείνουν άστεγοι - Τέλος στο κυβερνητικό πρόγραμμα στήριξης
Οι πρόσφυγες παρελήφθησαν από διαχειριστές που συμφώνησαν να τους φιλοξενήσουν για έξι μήνες

Δημόσιοι οργανισμοί προειδοποιούν ότι 50.000 Ουκρανοί πρόσφυγες στο Ηνωμένο Βασίλειο ενδεχομένως θα μείνουν άστεγοι το επόμενο έτος, αλλά οι υπουργοί αρνούνται να προσφέρουν ένα νέο πακέτο υποστήριξης για να αποφευχθεί μια διαφαινόμενη κρίση, αναφέρει η The Guardian.
Εν μέσω μιας βαθύτερης κρίσης κόστους ζωής και μιας παρατεταμένης σύγκρουσης στην Ουκρανία, αυξάνονται οι φόβοι ότι το κυβερνητικό πρόγραμμα Houses for Ukraine θα λήξει τον επόμενο μήνα, όταν τελειώσει η αρχική περίοδος έξι μηνών για τους πρόσφυγες.
Την ίδια ώρα η επιλογή να ζήσουν πέραν των 6 μηνών σε βρετανικά σπίτια και εναλλακτικές επιλογές στέγασης δεν είναι διαθέσιμη ακόμα, γράφει η εφημερίδα.
Όπως υπενθυμίζεται από το δημοσίευμα, συνολικά 83.900 πρόσφυγες έφτασαν στη χώρα στο πλαίσιο του προγράμματος «Σπίτια για την Ουκρανία», το οποίο ξεκίνησε τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους.
Οι πρόσφυγες παρελήφθησαν από διαχειριστές που συμφώνησαν να τους φιλοξενήσουν για έξι μήνες.
Για αυτό, οι ιδιοκτήτες κατοικιών λάμβαναν 350 λίρες το μήνα από την κυβέρνηση.
Ωστόσο, δεν ήταν όλα τα σωματεία επιτυχημένα, σημειώνει η εφημερίδα.
Από την αρχή της σύγκρουσης, 1.335 ουκρανικές οικογένειες, συμπεριλαμβανομένων 945 οικογενειών με παιδιά, έχουν εγγραφεί ως άστεγες, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.
Από τον επόμενο μήνα, ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί, προβλέπει το δημοσίευμα.
Η ανάλυση της φιλανθρωπικής οργάνωσης για παιδιά Barnardo's και του Εργατικού και Φιλελεύθερου Δημοκρατικού κόμματος δείχνει ότι περίπου 15.000 και 21.000 Ουκρανοί θα μπορούσαν να μείνουν άστεγοι μέχρι τον χειμώνα και ο αριθμός θα ξεπεράσει τις 50.000 μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους. λόγω ενός συνδυασμού παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων των λογαριασμών ενέργειας, του υψηλού πληθωρισμού και των αυξανόμενων επιτοκίων δανείων.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, η κυβέρνηση αρνήθηκε να απαντήσει στην ερώτηση δημοσιογράφων για τα προβλεπόμενα ποσοστά αστέγων μεταξύ των Ουκρανών προσφύγων.
Ο υπουργός Προσφύγων Λόρδος Χάρινγκτον δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι μηνιαίες πληρωμές για τους οικοδεσπότες στο Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να διπλασιαστούν σε έξι μήνες σε 700 λίρες το μήνα για να αντισταθμιστούν οι αυξανόμενες τιμές.
Αλλά ο Χάρινγκτον δεν έχει την εξουσία να αυξήσει τις πληρωμές και το Υπουργείο Οικονομικών έχει μέχρι στιγμής απορρίψει την ιδέα.
Η κυβέρνηση ζητά επί του παρόντος από τους ιδιοκτήτες να επιτρέψουν στους Ουκρανούς να μείνουν περισσότερο από έξι μήνες και αναζητά νέους διαχειριστές.
Για πολλούς Ουκρανούς, η εξάμηνη περίοδος λήγει στα μέσα Σεπτεμβρίου και ένας σημαντικός αριθμός οικοδεσποτών λένε ότι δεν θα μπορούν να συνεχίσουν να φιλοξενούν πρόσφυγες μετά από αυτήν την περίοδο χωρίς πρόσθετη κρατική βοήθεια.

www.bankignnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης