Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέο πλήγμα από Ρωσία - Η Gazprom μειώνει τις παραδόσεις αερίου στην Engie (Γαλλία), λόγω διαφωνίας για ορισμένες συμβάσεις

Νέο πλήγμα από Ρωσία - Η Gazprom μειώνει τις παραδόσεις αερίου στην Engie (Γαλλία), λόγω διαφωνίας για ορισμένες συμβάσεις
Η Ρωσία έχει ήδη ανακοινώσει τον κλείσιμο του αγωγού Nord Stream 1 από αύριο (31/8/2022) και για τρεις ημέρες, λόγω εργασιών συντήρησης
Σχετικά Άρθρα
Ακόμα ένα πλήγμα στην ευρωπαϊκή οικονομία πετυχαίνει η Ρωσία με τον πρόεδρο Vladimir Putin να εκμεταλλεύεται την εξάρτηση της Ευρώπης από τη ρωσική ενέργεια.
Η Μόσχα κλείνει ακόμα περισσότερο τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου με την Gazprom να ενημερώνει τη γαλλική Engie για μείωση των παραδόσεων, αρχής γενομένης από σήμερα Τρίτη (30/8/2022), λόγω διαφωνίας μεταξύ των μερών σχετικά με την εφαρμογή ορισμένων συμβάσεων.
«Όπως είχε ανακοινωθεί προηγουμένως, η Engie είχε ήδη εξασφαλίσει τις αναγκαίες ποσότητες για να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της έναντι των πελατών της και στις δικές της ανάγκες και είχε θέσει σε εφαρμογή διάφορα μέτρα για να μειώσει σημαντικά τις άμεσες οικονομικές και φυσικές επιπτώσεις που θα μπορούσαν να προκύψουν από μια διακοπή της προμήθειας φυσικού αερίου από την Gazprom», αναφέρεται στην ανακοίνωση της γαλλικής εταιρείας.

Κλείνει από αύριο (31/8) ο Nord Stream 1

Εν τω μεταξύ, η Ρωσία έχει ήδη ανακοινώσει τον κλείσιμο του αγωγού Nord Stream 1 από αύριο (31/8/2022) και για τρεις ημέρες, λόγω εργασιών συντήρησης.
Δεδομένης και της τελευταίας εξέλιξης στη Γαλλία, εντείνονται οι ανησυχίες για παρατεταμένη διακοπή του εφοδιασμού αλλά και για το ενδεχόμενο ο αγωγός να μην επαναλειτουργήσει μετά τις εργασίες.
Οι ευρωπαϊκές αρχές έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει για την πιθανότητα πλήρους διακοπής των ρωσικών προμηθειών καθώς το Κρεμλίνο ανταποδίδει τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Η Γερμανία, ο μεγαλύτερος καταναλωτής φυσικού αερίου της Ευρώπης, αναζητά εναλλακτικές λύσεις, αλλά είναι απίθανο να μπορέσει να αντικαταστήσει όλες τις ρωσικές εισαγωγές.

Έκτακτη Σύνοδος υπ. Ενέργειας της ΕΕ

Το ζήτημα των αυξανόμενων τιμών ενέργειας, θα τεθεί επί τάπητος στην έκτακτη Σύνοδο των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, στις 9 Σεπτεμβρίου.
Η έκτακτη σύνοδος θα εξετάσει προτάσεις όπως ένα πλαφόν στην τιμή του αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρισμού ή παρεμβάσεις για να αποτραπούν δυσλειτουργίες στην αγορά, είπε ο Τσέχος υπουργός Ενέργειας, Jozef Sikela. «Μία λύση σε επίπεδο ευρωπαϊκό είναι ό,τι καλύτερο έχουμε» ανέφερε.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, σχετικά με το πλαφόν εξετάζονται δύο εναλλακτικές. Πιο αναλυτικά:

  • Η πρώτη αφορά στο φρένο στις εισαγωγές φυσικού αερίου όταν αυτές θα ξεπερνούν το πλαφόν που θα τεθεί στις τιμές του καυσίμου. Η προσδοκία είναι ότι μέσω της κρίσιμης μάζας που διαθέτει η Ευρώπη, θα επιτύχει με την εφαρμογή του πλαφόν να επηρεάσει καθοριστικά τη διαμόρφωση των τιμών.
  • Η δεύτερη εναλλακτική αφορά την επιδότηση των εισαγωγών φυσικού αερίου. Στο πλαίσιο αυτό, οι εισαγωγείς θα αποζημιώνονται για τη διαφορά μεταξύ του πλαφόν και της τιμής με την οποία προμηθεύτηκαν το φυσικό αέριο, με στόχο η τιμή του καυσίμου να μην ξεπερνά το ανώτατο όριο που θα θεσπιστεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης