Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η ρωσική οικονομία ανθεί παρ' όλες τις... προφητείες της Wall Street για τον επικείμενο θάνατό της - Τα 3 γραφήματα που το αποδεικνύουν

Η ρωσική οικονομία ανθεί παρ' όλες τις... προφητείες της Wall Street για τον επικείμενο θάνατό της - Τα 3 γραφήματα που το αποδεικνύουν
Όταν τα στρατεύματα του Putin εισήλθαν στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου, πολλοί αναλυτές έσπευσαν να προβλέψουν την οικονομική ύφεση της Ρωσίας
Σχετικά Άρθρα

Μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, πολλοί Αμερικανοί αναλυτές έσπευσαν να προβλέψουν μια βαθιά οικονομική ύφεση για τη Ρωσία, αλλά πέρασαν έξι μήνες και έπρεπε να αναθεωρήσουν τις προβλέψεις τους.
Σύμφωνα με το Business Insider, η ρωσική οικονομία ευδοκιμεί - σε αντίθεση με όλες τις προφητείες της Wall Street για τον επικείμενο θάνατό της.
Όταν τα στρατεύματα του Putin εισήλθαν στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου, πολλοί αναλυτές έσπευσαν να προβλέψουν την οικονομική ύφεση της Ρωσίας.
Όπως σημειώνει η εφημερίδα, τις πρώτες εβδομάδες των εχθροπραξιών,  η κατάσταση έδειχνες ότι οι ζοφερές προφητείες έμελλε να πραγματοποιηθούν.
Οι δυτικοί σύμμαχοι έχουν επιβάλει σκληρές οικονομικές κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου και του αποκλεισμού του ρωσικού ρουβλίου από τις διεθνείς αγορές συναλλάγματος.

Αντέχει και ανθεί η ρωσική οικονομία 

Ωστόσο, η ρωσική οικονομία έχει επιδείξει τεράστια ανθεκτικότητα.
Τον Μάρτιο, η κορυφαία επενδυτική τράπεζα JPMorgan δήλωσε ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Ρωσίας θα μειωθεί κατά 35% σε τριμηνιαία βάση το δεύτερο τρίμηνο.
Η Goldman Sachs προέβλεψε τη χειρότερη κατάρρευση για τη ρωσική οικονομία από την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης στις αρχές της δεκαετίας του 1990.
Ωστόσο, το ΑΕΠ της Ρωσίας μειώθηκε μόλις 4% σε ετήσια βάση τους τρεις μήνες έως τις 30 Ιουνίου.
Αποδεικνύεται ότι η οικονομική της ανάπτυξη μειώθηκε ακόμη λιγότερο από ό,τι κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού: Υπενθυμίζεται πως το δεύτερο τρίμηνο του 2020, το ΑΕΠ της κατέρρευσε κατά 7,4%.
«Τα διαθέσιμα στοιχεία δεν υποδεικνύουν απότομη πτώση της δραστηριότητας, τουλάχιστον όχι ακόμη», ανέφεραν οι αναλυτές στρατηγικής της τράπεζας σε πρόσφατο ερευνητικό σημείωμα.
«Έτσι, είναι ολοένα και πιο πιθανό ότι το προφίλ του ρωσικού ΑΕΠ είναι πιο πιθανό να αντιστοιχεί σε μια παρατεταμένη, αλλά όχι πολύ έντονη, ύφεση».
Η οικονομία υποστηρίχθηκε από ισχυρότερες από τις αναμενόμενες εξαγωγές, συμπεριλαμβανομένου του αργού πετρελαίου.
Σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Ρωσία επωφελήθηκε από την έντονη ζήτηση από τους εγχώριους καταναλωτές και το πρόγραμμα του Κρεμλίνου για την καταπολέμηση της ανεργίας.
«Η εγχώρια ζήτηση δείχνει κάποια ανθεκτικότητα καθώς η επίδραση των κυρώσεων στον εγχώριο χρηματοπιστωτικό τομέα έχει αμβλυνθεί και η αγορά έχει διολισθήσει λιγότερο από το αναμενόμενο», δήλωσε το ΔΝΤ τον Ιούλιο του 2022.
Οι αναλυτές της Wall Street προέβλεψαν επίσης ότι οι εξαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία, τον τρίτο μεγαλύτερο παραγωγό στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ και τη Σαουδική Αραβία, θα πλήττονταν από το embargo της Δύσης.
Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, η ρωσική οικονομία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εξαγωγές ενέργειας και τα έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο αντιπροσώπευαν το 45% του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού πέρυσι.
Οι ΗΠΑ επέβαλαν εμπάργκο στις εισαγωγές ενέργειας από τη Ρωσία τον Μάρτιο και η ΕΕ συμφώνησε τον Μάιο σε μια σταδιακή απαγόρευση που καλύπτει επί του παρόντος έως και το 75% των αγορών ρωσικού πετρελαίου.
Τον Μάρτιο, η Goldman Sachs προέβλεψε ότι η Μόσχα ήταν απίθανο να βρει άλλους αγοραστές αργού πετρελαίου, δεδομένου ότι η αποσύνδεσή της από το τραπεζικό σύστημα SWIFT εμπόδισε τη Ρωσική Κεντρική Τράπεζα να αντλήσει από συναλλαγματικά αποθέματα.
Screenshot_6_νννννννννν.png

Ως παράδειγμα μπορεί να θεωρηθεί το γεγονός ότι η αύξηση των κινεζικών αγορών ρωσικού πετρελαίου δεν έχει ακόμη αναφερθεί.
Ταυτόχρονα, η Κίνα δεν έχει αυξήσει τις εισαγωγές πετρελαίου είτε από το Ιράν είτε από τη Βενεζουέλα τα τελευταία χρόνια», λένε οι αναλυτές.
Ωστόσο, η Ρωσία εξακολουθεί να εξάγει 7,4 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg για τον Ιούλιο.
Οι αγορές από την Ινδία έπαιξαν μεγάλο ρόλο.
Οι εισαγωγές του Νέου Δελχί αυξήθηκαν για πέντε συνεχείς μήνες πριν υποχωρήσουν ελαφρώς τον Ιούνιο.
Ωστόσο, η Ινδία εξακολουθεί να καταναλώνει 1 εκατομμύριο βαρέλια ρωσικού πετρελαίου ημερησίως, αυξημένα κατά 900% από τον Φεβρουάριο.
Αλλά η Ευρώπη δεν μπόρεσε να απογαλακτιστεί από το ρωσικό πετρέλαιο.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η ΕΕ εξακολουθεί να εισάγει 2,8 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα - μόλις 30% λιγότερο από το ημερήσιο επίπεδο του Φεβρουαρίου των 4 εκατομμυρίων βαρελιών.
Screenshot_6ααααααααααααααα.png

Με την έναρξη του πολέμου, ο ρωσικός δείκτης επιχειρηματικής δραστηριότητας, ο οποίος παρακολουθεί τις τάσεις σε δύο τομείς της οικονομίας, μειώθηκε από 50,8 τον Φεβρουάριο σε 37,7 τον Μάρτιο (με τιμή πάνω από 50 να δείχνει ανάπτυξη και κάτω από 50 να υποδηλώνει πτώση).
Οι αναλυτές στρατηγικής της Goldman Sachs χαρακτήρισαν την περικοπή «ευρεία », σημειώνοντας απότομη πτώση στην παραγωγή, νέες παραγγελίες και ιδιαίτερα εισαγωγές εξαγωγικών εξαρτημάτων.
Και συμβούλεψαν τη Μόσχα να προετοιμαστεί για περαιτέρω παρακμή.
Ωστόσο, μετά από λίγους μόλις μήνες, ο ρωσικός δείκτης επιχειρηματικής δραστηριότητας επέστρεψε στη ζώνη ανάπτυξης.
Τον Απρίλιο ανέβηκε στο 44,4, τον Ιούνιο ανέβηκε πάνω από το 50 και τον περασμένο μήνα έφτασε στο 52,2. Αυτό σημαίνει ότι η ρωσική οικονομία ευδοκιμεί - σε αντίθεση με όλες τις .... προφητείες της Wall Street για τον επικείμενο θάνατό της.
Screenshot_6_μμμμμμ.png


www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης