Τελευταία Νέα
Διεθνή

H EKT ετοιμάζεται για ακόμα μία αύξηση επιτοκίων - Tα «γεράκια» ζητούν άνοδο κατά 75 μονάδες βάσης

H EKT ετοιμάζεται για ακόμα μία αύξηση επιτοκίων - Tα «γεράκια» ζητούν άνοδο κατά 75 μονάδες βάσης

Η επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ είναι προγραμματισμένη για τις 8 Σεπτεμβρίου

Σχετικά Άρθρα

Έτοιμη για ακόμα μία αύξηση επιτοκίων -κατά τουλάχιστον 50 μονάδες βάσης- είναι η ΕΚΤ. Όπως προκύπτει, ωστόσο, από πληροφορίες που μεταδίδει το Bloomberg, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί και μια αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης, καθώς ο πληθωρισμός πλησιάζει σε ένα ακόμη ρεκόρ.
Αυτό άλλωστε είναι και το μήνυμα από στελέχη της ΕΚΤ που συμμετείχαν στο ετήσιο συμπόσιο Jackson Hole. Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, έδωσε τον τόνο, λέγοντας ότι το κόστος δανεισμού των ΗΠΑ κινείται υψηλότερα και θα παραμείνει εκεί «για κάποιο χρονικό διάστημα».
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα 11 -κατά κύριο λόγο «γεράκια»- μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, που ταξίδεψαν στο Wyoming για το ετήσιο συμπόσιο του Jackson Hole, προώθησαν το ίδιο μήνυμα λιγότερο από δύο εβδομάδες πριν τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου.
Το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής Isabel Schnabel, το πιο υψηλόβαθμο στέλεχος της ΕΚΤ που παρευρέθηκε, προέτρεψε τους συναδέλφους της «να επισημάνουν την ισχυρή αποφασιστικότητά τους να επαναφέρουν γρήγορα τον πληθωρισμό στον στόχο».
Τα στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή στην ευρωζώνη που θα ανακοινωθούν την Τετάρτη (31/8/2022) είναι πιθανό να επιβεβαιώσουν την έκτακτη ανάγκη. Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ακόμα ένα ιστορικό υψηλό 9% με την αποδυνάμωση του ευρώ να επιδεινώνει το πρόβλημα καθιστώντας τις εισαγωγές πιο δαπανηρές.

Στο τραπέζι και οι 75 μονάδες βάσης

Έπειτα από μια μεγαλύτερη από το αναμενόμενο αύξηση επιτοκίων τον Ιούλιο, μια αξιοσημείωτη μειοψηφία είναι πρόθυμη να εξετάσει ακόμα και μια αύξηση επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση της 8ης Σεπτεμβρίου, με τον Αυστριακό Robert Holzmann, τον Ολλανδό Klaas Knot και τον Λετονό Martins Kazaks να θέτουν τις 50 μονάδες βάσης ως το ελάχιστο.
Ακόμη και ορισμένοι από τους πιο προσεκτικούς αξιωματούχους της ΕΚΤ, όπως ο Φινλανδός Olli Rehn και ο Γάλλος Francois Villeroy de Galhau, τονίζουν την ανάγκη για «σημαντική» δράση, κάτι που θεωρείται ότι σηματοδοτεί υποστήριξη για ένα ακόμη βήμα 50 μονάδων βάσης.
Τα «γεράκια» ενδεχομένως να καταλήξουν να χρησιμοποιούν την επιλογή των 75 μονάδων βάσης βάσης ως διαπραγματευτικό χαρτί σε άλλες συζητήσεις. «Αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ιδέα μιας αύξησης κατά μισή μονάδα τον Ιούλιο θεωρούνταν εξαιρετικά απίθανη μέχρι λίγες μέρες πριν από αυτή την απόφαση» αναφέρεται στο δημοσίευμα του Bloomberg.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης