Τελευταία Νέα
Διεθνή

Vkusno i tochka τα McDonalds και Stars Coffee τα Starbucks - Έτσι παρακάμπτουν τις κυρώσεις στη Ρωσία οι μεγάλες αλυσίδες

Vkusno i tochka τα McDonalds και Stars Coffee τα Starbucks - Έτσι παρακάμπτουν τις κυρώσεις στη Ρωσία οι μεγάλες αλυσίδες
«Ο αντίκτυπος των κυρώσεων θα είναι περισσότερο ένα πιο αργό έγκαυμα παρά ένα γρήγορο χτύπημα», αναφέρουν οι αναλυτές
Έξι μήνες μετά την εισβολή στην Ουκρανία, η Ρωσία έχει βαλτώσει σε έναν πόλεμο φθοράς που δεν περίμενε, αλλά σημειώνει επιτυχία σε άλλο μέτωπο - η οικονομία της που εξαρτάται από το πετρέλαιο αποδεικνύεται πολύ πιο ανθεκτική από το αναμενόμενο.
Αυτό αναφέρει ανάλυση του CNN, στην οποία επισημαίνεται το σχόλιο του Andrey Nechaev, ο οποίος ήταν υπουργός Οικονομίας της Ρωσίας στις αρχές της δεκαετίας του 1990.
Εκ πρώτης όψεως δεν έχουν αλλάξει πολλά για την οικονομία της Ρωσίας.
Η ετοιμότητα της Κίνας και της Ινδίας να αγοράσουν φθηνό ρωσικό πετρέλαιο βοήθησε, αλλά ο Nechaev και άλλοι αναλυτές λένε ότι η οικονομία της Ρωσίας έχει αρχίσει να παρακμάζει και πιθανότατα αντιμετωπίζει μια παρατεταμένη περίοδο στασιμότητας ως συνέπεια των δυτικών κυρώσεων.
Επιφανειακά, δεν έχουν αλλάξει πολλά, εκτός από μερικές κενές βιτρίνες που κάποτε στέγαζαν δυτικές μάρκες που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα κατά εκατοντάδες.
Βέβαια, τα McDonalds (MCD) ονομάζονται πλέον «Vkusno i tochka», ή «Tasty, and that's it» και τα καφέ Starbucks (SBUX) ανοίγουν πλέον σταδιακά με το μόλις μεταμφιεσμένο εμπορικό σήμα Stars Coffee.

Ο ρόλος της κεντρικής Τράπεζας

Η έξοδος των δυτικών επιχειρήσεων, και το κύμα τιμωρίας των δυτικών κυρώσεων που στοχεύουν τις εξαγωγές ενέργειας, ζωτικής σημασίας για τη Ρωσία και το χρηματοπιστωτικό της σύστημα, έχουν αντίκτυπο, αλλά όχι με τον τρόπο που πολλοί περίμεναν.
Ο Nechaev, ο οποίος είχε τον έλεγχο της οικονομίας σε μερικές από τις πιο ταραχώδεις οικονομικές περιόδους της Ρωσίας και βοήθησε τη μετάβασή της σε μια οικονομία της αγοράς, πιστώνει μερικά από αυτά στην κεντρική τράπεζα.
Το ρούβλι κατέρρευσε σε χαμηλό ρεκόρ έναντι του δολαρίου ΗΠΑ νωρίτερα φέτος στον απόηχο της εισβολής, καθώς η Δύση πάγωσε περίπου το ήμισυ των ρωσικών συναλλαγματικών αποθεμάτων 600 δισ. δολαρίων.
Αλλά έχει ανακάμψει έκτοτε στο ισχυρότερο επίπεδό του έναντι του δολαρίου ΗΠΑ.
Αυτό είναι σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα των επιθετικών capital controls και των αυξήσεων επιτοκίων την άνοιξη, πολλά από τα οποία έχουν πλέον αντιστραφεί.
Τα επιτόκια είναι τώρα χαμηλότερα από ό,τι πριν από τον πόλεμο και η κεντρική τράπεζα λέει ότι ο πληθωρισμός, ο οποίος κορυφώθηκε σχεδόν στο 18% τον Απρίλιο, επιβραδύνεται και θα είναι μεταξύ 12% και 15% για ολόκληρο το έτος.
Η κεντρική τράπεζα έχει επίσης αναθεωρήσει τις προβλέψεις της για το ΑΕΠ και τώρα αναμένει συρρίκνωση κατά 4% έως 6%.
Τον Απρίλιο, η πρόβλεψη ήταν για συρρίκνωση 8% έως 10%.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει επίσης τώρα συρρίκνωση 6%.

Η αξία της εμπειρίας

Βοήθησε το ότι το Κρεμλίνο είχε οκτώ χρόνια προετοιμασίας, μετά τις κυρώσεις που επέβαλε η Δύση μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Μόσχα το 2014.
«Η έξοδος της Mastercard, της Visa, μετά βίας είχε αντίκτυπο στις εγχώριες πληρωμές, επειδή η κεντρική τράπεζα είχε το δικό της εναλλακτικό σύστημα πληρωμών», λέει ο Nechaev.
Η Ρωσία δημιούργησε την πιστωτική κάρτα Mir και το δικό της σύστημα επεξεργασίας συναλλαγών το 2017.
Και υπάρχει λόγος για τον οποίο οι Ρώσοι θαυμαστές των McDonalds και των Starbucks εξακολουθούν να μπορούν να απολαμβάνουν το γρήγορο φαγητό τους, λέει ο Chris Weafer, ιδρυτικός συνεργάτης της Macro Advisory Ltd, μιας εταιρείας που συμβουλεύει πολυεθνικές επιχειρήσεις στη Ρωσία και την Ευρασία.
Από το 2014, πολλές δυτικές αλυσίδες στη Ρωσία υπέκυψαν στην κυβερνητική πίεση και έκλεισαν ορισμένες ή όλες τις αλυσίδες εφοδιασμού τους.
Έτσι, όταν αυτές οι εταιρείες έφυγαν, ήταν σχετικά εύκολο για τους Ρώσους αγοραστές να τις αγοράσουν και να συνεχίσουν να τις λειτουργούν απλώς αλλάζοντας το περιτύλιγμα και τη συσκευασία.
«Ίδιοι άνθρωποι, ίδια προϊόντα, ίδια προσφορά», λέει ο Weafer.
Ωστόσο, δεν είναι μια εντελώς στεγανή στρατηγική.
Τα ανανεωμένα καταστήματα McDonald's ανέφεραν έλλειψη τηγανιτών πατατών στα μέσα Ιουλίου, όταν η συγκομιδή πατάτας στη Ρωσία ήταν χαμηλή και οι ξένοι προμηθευτές δεν κάλυπταν το κενό λόγω κυρώσεων.

Μπορεί να συνεχιστεί η ενεργειακή έκρηξη της Ρωσίας;

Η συνέχεια του fast food είναι ένα ζήτημα.
Η μακροπρόθεσμη σταθερότητα όμως της Ρωσίας στηρίζεται στον ενεργειακό της τομέα, ο οποίος εξακολουθεί να είναι μακράν η μεγαλύτερη πηγή κρατικών εσόδων.
Το να πούμε ότι οι υψηλές τιμές ενέργειας έχουν μέχρι στιγμής απομονώσει τη Ρωσία θα ήταν υποτιμητικό.
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας αναφέρει ότι τα έσοδα της Ρωσίας από την πώληση πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ευρώπη διπλασιάστηκαν μεταξύ Μαρτίου και Ιουλίου του τρέχοντος έτους, σε σύγκριση με τον μέσο όρο των τελευταίων ετών.
Κι αυτό παρά τη μείωση του όγκου.
Τα στοιχεία του IEA δείχνουν ότι οι παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη μειώθηκαν κατά περίπου 75% τους τελευταίους 12 μήνες.
Το πετρέλαιο είναι άλλο θέμα.
Η πρόβλεψη του Μαρτίου της ΙΕΑ ότι 3 εκατομμύρια βαρέλια ρωσικού πετρελαίου την ημέρα θα έβγαιναν από την αγορά από τον Απρίλιο λόγω των κυρώσεων ή της απειλής τους, δεν έχει υλοποιηθεί.
Οι εξαγωγές έχουν αντέξει, αν και οι αναλυτές της Rystad Energy σημειώνουν ότι υπήρξε μια μικρή πτώση το καλοκαίρι.
Ο κύριος παράγοντας ήταν η ικανότητα της Ρωσίας να βρει νέες αγορές στην Ασία.
Σύμφωνα με τον Houmayoun Falakshali από την εταιρεία συμβούλων εμπορευμάτων Kpler, οι περισσότερες από τις θαλάσσιες εξαγωγές πετρελαίου της Ρωσίας έχουν πάει στην Ασία από την αρχή του πολέμου.
Τον Ιούλιο, το μερίδιο ήταν 56%, σε σύγκριση με μόλις 37% τον Ιούλιο του 2021.

Οι ρωσικές θαλάσσιες εξαγωγές πετρελαίου στην Ασία αυξήθηκαν

Μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουλίου του τρέχοντος έτους, η Κίνα αύξησε τις θαλάσσιες εισαγωγές αργού ρωσικού Urals με μεγάλη έκπτωση κατά 40%, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία της Kpler.
Αυτό συμβαίνει παρά τις αρχικές προσπάθειες της Κίνας να αποφύγει να πάρει θέση στον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.
Οι θαλάσσιες εισαγωγές της Ινδίας από τη Ρωσία αυξήθηκαν περισσότερο από 1.700% την ίδια περίοδο, σύμφωνα με την Kpler.
Η Ρωσία έχει επίσης αυξήσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Κίνα μέσω ενός αγωγού της Σιβηρίας.
Το τι θα συμβεί όταν το εμπάργκο της Ευρώπης στο 90% του ρωσικού πετρελαίου τεθεί σε ισχύ τον Δεκέμβριο, θα είναι κρίσιμο.
Εκτιμάται ότι 2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως ρωσικού πετρελαίου θα είναι σε αδιέξοδο, και ενώ είναι πιθανό ένα μέρος από αυτό να πάει στην Ασία, οι ειδικοί αμφιβάλλουν εάν η ζήτηση θα είναι αρκετά υψηλή για να το απορροφήσει όλο.

Συντηρείται η ύφεση

Ενώ ο παγκόσμιος πληθωρισμός βοηθά τον ενεργειακό τομέα της Ρωσίας, βλάπτει τους ανθρώπους της.
Όπως και η υπόλοιπη Ευρώπη, οι Ρώσοι υφίστανται ήδη μια κρίση κόστους ζωής, που επιδεινώθηκε πολύ από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Ο Nechaev, ο οποίος βοήθησε να ανακάμψει η Ρωσία από μια πολύ πιο δραματική οικονομική κατάρρευση τη δεκαετία του 1990, ανησυχεί.
«Όσον αφορά το βιοτικό επίπεδο, αν το μετρήσεις με τα πραγματικά εισοδήματα, έχουμε πάει πίσω κατά περίπου 10 χρόνια», λέει.
Η ρωσική κυβέρνηση ξοδεύει για να το καταπολεμήσει.
Τον Μάιο ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει τις συντάξεις και τον κατώτατο μισθό κατά 10%.
Δημιουργεί ένα σύστημα όπου οι εργαζόμενοι εταιρειών που έχουν «αναστείλει τις δραστηριότητές τους» μπορούν να μεταγραφούν προσωρινά σε άλλον εργοδότη χωρίς να σπάσουν τη σύμβαση εργασίας τους.
Και ξοδεύει 17 δισεκατομμύρια ρούβλια (280 εκατομμύρια δολάρια) για να αγοράσει ομόλογα ρωσικών αεροπορικών εταιρειών, που ακρωτηριάζονται από απαγορεύσεις και τις κυρώσεις.
«Ο αντίκτυπος των κυρώσεων θα είναι περισσότερο ένα πιο αργό έγκαυμα παρά ένα γρήγορο χτύπημα», λέει ο Weafer.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης