Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στο πυρηνικό εργοστάσιο της Zaporizhia επιστήμονες του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας - Φόβοι για ατύχημα

Στο πυρηνικό εργοστάσιο της Zaporizhia επιστήμονες του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας - Φόβοι για ατύχημα
Να προστατεύσουμε την ασφάλεια του μεγαλύτερου πυρηνικού εργοστασίου της Ουκρανίας και της Ευρώπης είπε ο Rafael Grossi
Σχετικά Άρθρα

(upd2)Το πυρηνικό εργοστάσιο της Zaporizhia, για το οποίο υπάρχει έντονη ανησυχία για διαρροή ραδιενέργειας και για πυρηνικό ατύχημα λόγω των συγκρούσεων μεταξύ των ρωσικών και των ουκρανικών στρατιωτικών δυνάμεων, αναμένεται να επισκεφθούν επιστήμονες του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ).
Την ανακοίνωση της αποστολής έκανε ο διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, Rafael Grossi.
«Ήρθε η μέρα, η αποστολή του ΔΟΑΕ στη Zaporizhia βρίσκεται πλέον καθ’ οδόν.
Πρέπει να προστατεύσουμε την ασφάλεια του μεγαλύτερου πυρηνικού εργοστασίου της Ουκρανίας και της Ευρώπης» ανέφερε σε δηλώσεις του στο twitter ο Grossi, επισημαίνοντας ότι η ομάδα της οποίας θα ηγηθεί προσωπικά θα φθάσει στο εργοστάσιο «αργότερα αυτή την εβδομάδα».

Χαιρετίζει η Ρωσία

Την αποστολή των επιστημόνων του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) στον πυρηνικό σταθμό της Zaporizhia που τελεί υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων χαιρετίζει η Μόσχα.
Σε δηλώσεις του ο Michail Ylianov, μόνιμος εκπρόσωπος της Ρωσίας στον ΔΟΑΕ, υποστήριξε ότι η Μόσχα συνέβαλε σημαντικά στην πραγματοποίηση της επίσκεψης αυτής, τη στιγμή που οι ρωσικές δυνάμεις που ελέγχουν την περιοχή αυτή, δεσμεύονται για την εγγύηση της ασφάλειας των επιστημόνων
«Σε ό,τι αφορά την άφιξη του ΔΟΑΕ δεν αναμένω σημαντικά αποτελέσματα.
Κατανοούμε ότι οι Αμερικανοί έχουν όλους τους ευρωπαϊκούς θεσμούς στο τσεπάκι τους και ότι σε μεγάλο βαθμό αυτοί λειτουργούν αποκλειστικά με γνώμονα τα αμερικανικά συμφέροντα.
Αλλά όπως και να έχει, θα εγγυηθούμε την ασφάλεια της αποστολής», τόνισε ο διορισμένος από τη Ρωσία επικεφαλής της ουκρανικής επαρχίας Yevgeny Balitsky.

Kuleba (ΥΠΕΞ Ουκρανίας): Δύσκολη η αποστολή του ΔΟΑΕ στη Zaporizhia – Να φύγουν οι Ρώσοι

Ως την πιο δύσκολη αποστολή στην ιστορία του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) χαρακτήρισε την επικείμενη αποστολή επιστημόνων του Οργανισμού στο πυρηνικό εργοστάσιο της Zaporizhia ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Dmytro Kuleba.
«Η αποστολή αυτή θα είναι η πιο δύσκολη στην ιστορία του ΔΟΑΕ λόγω της πολεμικής δραστηριότητας της Ρωσίας εκεί, αλλά και λόγω του προφανούς τρόπου με τον οποίο προσπαθεί η Ρωσία να νομιμοποιήσει την παρουσία της εκεί.
Αναμένουμε από την αποστολή σαφείς δηλώσεις για την παραβίαση όλων των πρωτοκόλλων πυρηνικής ασφάλειας» είπε ο Kuleba, ο οποίος ζήτησε την άμεση αποχώρηση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων από την περιοχή.
«Η Ρωσία θέτει την Ουκρανία και ολόκληρο τον κόσμο σε κίνδυνο πυρηνικού ατυχήματος.
Η Ρωσία πρέπει να φύγει.
Και ο ΔΟΑΕ και άλλες χώρες οφείλουν να τους αναγκάσουν να φύγουν» υποστήριξε ο Ουκρανός ΥΠΕΞ.

Κίνδυνος πυρηνικής καταστροφής

Σύμφωνα με τον ΔΟΑΕ, οι επιστήμονες θα εξετάσουν τις ζημιές που έχουν γίνει στον πυρηνικό σταθμό, θα εκτιμήσουν τις συνθήκες υπό τις οποίες εργάζεται το προσωπικό, το οποίο αποτελείται από Ουκρανούς, και θα «εξετάσει τη λειτουργικότητα των συστημάτων ασφαλείας και προστασίας».
Σημειώνεται πως ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας ζητούσε εδώ και μήνες να επισκεφθεί το εργοστάσιο, προειδοποιώντας πως υπάρχει «αληθινός κίνδυνος πυρηνικής καταστροφής».
Το αίτημα αυτό απορριπτόταν, καθώς οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις που ελέγχουν από τις αρχές Μαρτίου το εργοστάσιο, υποστήριζαν ότι δεν ήταν ασφαλές.
Το εργοστάσιο βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τη γραμμή του μετώπου, με τη Ρωσία και την Ουκρανία να αλληλοκατηγορούνται ότι με τις επιθέσεις τους και την ανταλλαγή πυρών, τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια του, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος και διαρροή ραδιενέργειες.
Είναι χαρακτηριστικό πως η ουκρανική εταιρεία Energoatom, η οποία διαχειρίζεται το πυρηνικό εργοστάσιο, προειδοποίησε για τον κίνδυνο διαρροής ραδιενέργειας και πυρκαγιάς έπειτα από νέα πλήγματα

Συγκρούσεις


Την ίδια στιγμή πάντως μαίνονται οι συγκρούσεις γύρω από το εργοστάσιο.
Είναι χαρακτηριστικό πως οι στρατιωτικές δυνάμεις της Ρωσίας που κατέχουν τον πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό στη Zaporizhia ανακοίνωσαν πως χρειάστηκαν να καταρρίψουν οπλισμένο τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV) του στρατού της Ουκρανίας.
Σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ, τα συντρίμμια του drone έπεσαν πάνω στο κάλυμμα ασφαλείας σε αντιδραστήρα έπειτα από την κατάρριψή του, ενώ αναφέρεται πως το αεροσκάφος εστάλη για να πλήξει εγκατάσταση αποθήκευσης αναλωμένου πυρηνικού καυσίμου.

Αποσύνδεση

Ο ΟΗΕ ζητά επιτακτικά και από τις δύο πλευρές να σταματήσουν κάθε στρατιωτική σύγκρουση γύρω από το εργοστάσιο, την ίδια στιγμή που η Ουκρανία ήταν αντίθετη και στην αποστολή των επιστημόνων του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, υπό τον φόβο ότι η επίσκεψη αυτή μπορεί να νομιμοποιούσε τη ρωσική κατοχή της εγκατάστασης.
Ωστόσο, οι φόβοι για πυρηνικό ατύχημα, μετά και τα όσα συνέβησαν την περασμένη εβδομάδα, όταν και οι έξι αντιδραστήρες«αποσυνδέθηκαν εντελώς» από το εθνικό δίκτυο εξαιτίας ζημιών στο καλωδιακό δίκτυο, είχαν ως αποτέλεσμα να καμφθούν οι όποιες αντιρρήσεις του Κιέβου, ενώ και ο πρόεδρος Putin συμφώνησε ηεπίσκεψη να γίνει «μέσω Ουκρανίας», όχι από το ρωσικό έδαφος όπως ζητούσε το προηγούμενο διάστημα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης