Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΕ – Απειλή για ρήξη: Δικαστικό «μπλόκο» στην έγκριση του πολωνικού σχεδίου για το Ταμείο Ανάκαμψης

ΕΕ – Απειλή για ρήξη: Δικαστικό «μπλόκο» στην έγκριση του πολωνικού σχεδίου για το Ταμείο  Ανάκαμψης
Η Ένωση Ευρωπαίων Διοικητικών Δικαστών (AEAJ), η Ευρωπαϊκή Ένωση Δικαστών (EAJ), η Rechters voor Rechters και οι Ευρωπαίοι Δικαστές για τη Δημοκρατία και τις Ελευθερίες (MEDEL) προσέβαλαν την απόφαση της Κομισιόν στο Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ
Σχετικά Άρθρα

Ενώσεις Ευρωπαίων δικαστών αμφισβήτησαν στο Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης την απόφαση της Ευρωπαϊκή Επιτροπής να εγκρίνει το εθνικό σχέδιο της Πολωνίας για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ανέφεραν σε κοινή δήλωσή τους την Κυριακή 28 Αυγούστου 2022.
Η πρόσβαση της Πολωνίας σε κονδύλια 23,9 δισεκατομμύρια ευρώ (23,8 δισεκατομμύρια δολάρια) και 11,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε φθηνά δάνεια είχε μπλοκαριστεί λόγω διαφωνίας όσον αφορά την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.
Ωστόσο, τον Ιούνιο η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι ενέκρινε το σχέδιο της Πολωνίας, ανοίγοντας τον δρόμο για τη Βαρσοβία να λάβει κονδύλια.
Η εγκρίθηκε δόθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που αποτελείται από υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών.

Οι ενώσεις που προσέφυγαν

Τέσσερις ευρωπαϊκές ενώσεις – η Ένωση Ευρωπαίων Διοικητικών Δικαστών (AEAJ), η Ευρωπαϊκή Ένωση Δικαστών (EAJ), η Rechters voor Rechters και οι Ευρωπαίοι Δικαστές για τη Δημοκρατία και τις Ελευθερίες (MEDEL) – προσέβαλαν την απόφαση στο Γενικό Δικαστήρι της ΕΕ.
Το σκεπτικό
«Η παρούσα αίτηση επιδιώκει την ακύρωση της απόφασης του Συμβουλίου ... με το επιχείρημα ότι η ισχύς του κράτους δικαίου – που εχει τεθεί ως ορόσημο για τη λήψη των κονδύλίβν» ... υπολείπεται των προαπαιτούμενων για τη διασφάλιση της αποτελεσματικής δικαστικής προστασίας και παραβλέπει τις αποφάσεις του Δικαστηρίου των ΕΕ για το θέμα», ανέφεραν.
Οι ενώσεις δήλωσαν ότι η νομική τους δράση δεν ανέστειλε αυτόματα τα αποτελέσματα της απόφασης του Συμβουλίου να εγκρίνει το σχέδιο ανάκαμψης, αλλά είπαν ότι ενδέχεται να υποβάλουν αίτημα για προσωρινά μέτρα επιδιώκοντας μια τέτοια αναστολή.

Υπονόμευση της Δημοκρατίας

Η Επιτροπή είναι εδώ και καιρό σε διαμάχη με τους κυβερνώντες εθνικιστές της Πολωνίας, κατηγορώντας τους ότι υπονομεύουν τη Δημοκρατία.
Η Επιτροπή πάγωσε την πρόσβαση της Βαρσοβίας τους ευρωπαικού πόρους έως ότου υλοποιήσει ορισμένες αλλαγές στο σύστημα απονομής της δικαιοσύνης.
Η Πολωνία υιοθέτησε νόμο τον Μάιο που αντικατέστησε ένα αμφιλεγόμενο πειθαρχικό τμήμα στο  δικαστικό σώμα με ένα νέο.
Η ΕΕ επισήμανε ότι αυτό δεν είχε αντιμετωπίσει όλα τα προβληματικά ζητήματα, αν και επισήμανθηκε ότι έχει γίνει ακόμη επίσημη αξιολόγηση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης