Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η «απομονωμένη» Lagarde αποδίδει τον εκτροχιασμένο πληθωρισμό στην…κλιματική αλλαγή

Η «απομονωμένη» Lagarde αποδίδει τον εκτροχιασμένο πληθωρισμό στην…κλιματική αλλαγή
Τα σχόλια της Lagarde έρχονται καθώς ο πληθωρισμός έχει εκτροχιαστεί σε όλη την Ευρώπη με τα νοικοκυριά να ξοδεύουν ολοένα και περισσότερα χρήματα για τρόφιμα και ενέργεια
Σχετικά Άρθρα

Στην κλιματική αλλαγή αποδίδει η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) τον εκτροχιασμένο πληθωρισμό, δηλώνοντας ότι οι ξηρασίες και οι λιμοί αυξάνουν τις τιμές.
Μεγάλες κλιματικές καταστροφές θα μπορούσαν να αυξήσουν τις τιμές ακόμη περισσότερο, δήλωσε η Christine Lagarde σε συνέντευξή της στη γαλλική εφημερίδα Figaro.
«Αν σημειώνονται όλο και περισσότερες κλιματικές καταστροφές, ξηρασίες και λιμοί σε όλο τον κόσμο, θα υπάρξουν επιπτώσεις στις τιμές, στα ασφάλιστρα και στον χρηματοπιστωτικό τομέα», είπε η.
«Πρέπει να το λάβουμε υπόψη», πρόσθεσε.
Η Lagarde ρωτήθηκε εάν αισθάνεται «κάποιο βάρος της ευθύνης» που έχουν οι αποφάσεις της για τις ζωές των Ευρωπαίων.
«Ναι απολύτως. Εξακολουθώ να αγοράζω τα τρόφιμα μου στο σούπερ μάρκετ, να πληρώνω τους δικούς μου λογαριασμούς, συμπεριλαμβανομένων εκείνων του φυσικού αερίου και να συναντώ ανθρώπους στην αγορά, καθώς η ζωή εδώ στην ΕΚΤ μπορεί να είναι λίγο απομακρυσμένη, αποσυνδεδεμένη και στρεβλωμένη με οικονομετρικά μοντέλα και προβλέψεις.
Προχωρώ με μια αίσθηση καθήκοντος και ταπεινότητας», απάντησε.

Σε δεινή θέση οι Ευρωπαίοι

Τα σχόλια της Lagarde έρχονται καθώς ο πληθωρισμός έχει εκτροχιαστεί σε όλη την Ευρώπη με τα νοικοκυριά να ξοδεύουν ολοένα και περισσότερα χρήματα για τρόφιμα και ενέργεια.
Την ίδια ώρα, οι αυξήσεις των τιμών συνεχίζουν να υπερβαίνουν τον μέσο ρυθμό αύξησης των μισθών.
Και η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζει να πιέζει για μια ατζέντα με αιχμή την κλιματική αλλαγή, ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, παρά την αυξημένη ζήτηση ενέργειας εν μέσω ενός θερμού καλοκαιριού και περιορισμένων προμηθειών.
Ως αποτέλεσμα, οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν αυξηθεί σημαντικά στην ΕΕ τους τελευταίους μήνες και δεν δείχνουν σημάδια επιβράδυνσης.
Περισσότερα προβλήματα πρόκειται να καταγραφούν όταν ο ζωτικής σημασίας αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 1 που συνδέει τη δυτική Ρωσία και τη Γερμανία θα κλείσει για τρεις ημέρες λόγω «συντήρησης» στο τέλος αυτού του μήνα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης