Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σουηδία: Ανερχόμενη δύναμη - Δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα οι ακροδεξιοί, ευρωσκεπτικιστές «Σουηδοί Δημοκράτες»

Σουηδία: Ανερχόμενη δύναμη - Δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα οι ακροδεξιοί, ευρωσκεπτικιστές «Σουηδοί Δημοκράτες»
Οι Σουηδοί Δημοκράτες είναι πλέον οι κύριοι αντίπαλοι των σοσιαλδημοκρατών της πρωθυπουργού Magdalena Andersson
Σχετικά Άρθρα

Το ακροδεξιό, αντιμεταναστευτικό κόμμα Σουηδοί Δημοκράτες (SD) ξεπέρασε το κύριο δεξιό κόμμα της αντιπολίτευσης στις δημοσκοπήσεις ενόψει των κοινοβουλευτικών εκλογών της 11ης Σεπτεμβρίου, και έγινε το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα στη Σουηδία τον Σεπτέμβριο, ανέφερε το Euroactiv.
Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση από το SVT/Novus, οι Σουηδοί Δημοκράτες είναι πλέον οι κύριοι αντίπαλοι των σοσιαλδημοκρατών της πρωθυπουργού Magdalena Andersson που ηγούνται επί του παρόντος κυβέρνησης μειοψηφίας.
Οι Σουηδοί Δημοκρατικοί συγκεντρώνουν το 21,5%, σε σύγκριση με το 17,4% των μετριοπαθών, φέρνοντας το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα μόνο πίσω από τους κυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι βρίσκονται στο 27,8%.
Σε ερώτηση για τις πρωθυπουργικές του προοπτικές, ο ηγέτης του SD Jimmie Åkesson είπε ότι δεν θέλει να κάνει καμία ανακοίνωση πριν από τις εκλογές.
Σε συνέντευξή του στο Σουηδικό Ραδιόφωνο, ο Åkesson αρνήθηκε να σχολιάσει εάν θα απαιτούσε τον ρόλο του πρωθυπουργού στην περίπτωση που το κόμμα του φτάσει στην κορυφή των δημοσκοπήσεων ή εάν το SD θα απαιτούσε μια θέση σε μια μελλοντική δεξιά κυβέρνηση.

Δεξιά κυβέρνηση

«Δεν νομίζω ότι πρέπει να καθίσω και να χαράξω κόκκινες γραμμές για το πώς πρέπει να είναι η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή.
Θα πρέπει να το αποφασίσουμε μετά τις εκλογές.
Αν είχα τη δύναμη, θα ήμουν σε κυβέρνηση πλειοψηφίας, αλλά δεν μπορώ να το κάνω μόνος μου», είπε στο σουηδικό ραδιόφωνο P3.
Το κοινοβούλιο της Σουηδίας έχει επί του παρόντος τέσσερα κόμματα με αριστερό πρόσημο και τέσσερα δεξιά κόμματα, αυξάνοντας την εξάρτηση του μελλοντικού στελέχους στη σύναψη συμφωνιών.
Ο αρχηγός του κόμματος της αντιπολίτευσης και των μετριοπαθών Ulf Kristersson απέκλεισε νωρίτερα το ενδεχόμενο να επιτραπεί σε ακροδεξιό κόμμα να συμμετέχει σε μια πιθανή δεξιά κυβέρνηση, αλλά είναι ανοιχτός σε κάποια συνεργασία με το SD.
«Θέλω να τους δώσω μια σοβαρή επιρροή για την οποία συμφωνούμε πριν εκλεγεί η κυβέρνηση.
Ότι έχουμε ένα κοινό όραμα για το τι θέλουμε να πετύχουμε και ότι έχουμε συγκεκριμένους στόχους», δήλωσε ο Kristersson στη σουηδική εφημερίδα DN.

Οριακές οι εκλογές

Οι δημοσκοπήσεις έδειξαν επίσης ότι οι σουηδικές εκλογές θα ήταν απίστευτα οριακές καθώς η διαφορά μεταξύ του δεξιού και του αριστερού μπλοκ είναι μόνο 0,3%.
Οι κυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες, το Κόμμα των Πρασίνων, το Αριστερό Κόμμα και το Κόμμα του Κέντρου προβλέπεται να κερδίσουν το 49,6% των ψήφων.

Αντίθετα, οι δεξιοί μετριοπαθείς, οι Χριστιανοδημοκράτες, οι Φιλελεύθεροι και οι ακροδεξιοί Σουηδοί Δημοκράτες συγκεντρώνουν το 49,3%.
Με βάση τα ποσοστά, τα δύο μπλοκ θα τα χωρίζει μία έδρα από τις 349 στο σουηδικό νομοθετικό σώμα.
sweden_5.jpg


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης