Τελευταία Νέα
Διεθνή

Jackson Hole - ΕΚΤ: «Σήμα» για νέα μεγάλη αύξηση του επιτοκίου το ευρώ το Σεπτέμβριο

Jackson Hole -  ΕΚΤ: «Σήμα» για νέα μεγάλη αύξηση του επιτοκίου το ευρώ το Σεπτέμβριο

Το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ Isabel Schnabel, ο επικεφαλής της Γαλλικής Κεντρικής Τράπεζας Francois Villeroy de Galhau και ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Λετονίας Martins Kazaks υποστήριξαν όλοι του δυναμική ή σημαντική πολιτική δράση

Σχετικά Άρθρα

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τοποθετήθηκαν το Σάββατο 27 Αυγούστου 2022 υπέρ μιας μεγάλη αύξηση των επιτοκίων τον επόμενο μήνα, καθώς ο πληθωρισμός παραμένει ανησυχητικά υψηλός και το κοινό μπορεί να χάνει την εμπιστοσύνη στη δέσμευση της τράπεζας για την καταπολέμησή του.
Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης στο μηδέν τον περασμένο μήνα και μια παρόμοια ή και μεγαλύτερη κίνηση αναμένεται τώρα στις 8 Σεπτεμβρίου, εν μέρει λόγω του υψηλού πληθωρισμού και εν μέρει επειδή η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ κινείται επίσης με εξαιρετικά ταχείς ρυθμούς όσον αφορά τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.

Δυναμική δράση 

Μιλώντας στο ετήσιο Οικονομικό Συμπόσιο Jackson Hole της Fed, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ Isabel Schnabel, ο επικεφαλής της Γαλλικής Κεντρικής Τράπεζας Francois Villeroy de Galhau και ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Λετονίας Martins Kazaks υποστήριξαν όλοι δυναμική ή σημαντική πολιτική δράση.
«Τόσο η πιθανότητα όσο και το κόστος του τρέχοντος υψηλού πληθωρισμού να παγιωθεί στις προσδοκίες είναι δυσάρεστα υψηλά», είπε ο Schnabel.
«Σε αυτό το περιβάλλον, οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να δράσουν δυναμικά».

Έως και 75 μονάδες βάσης
Οι αγορές στοιχηματίζονταν σε κίνηση 50 μονάδων βάσης στις 8 Σεπτεμβρίου μέχρι πριν από λίγες ημέρες, αλλά πολλοί υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, υποστηρίζουν τώρα ότι θα πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη μια κίνηση 75 μονάδων βάσης.
"Οι εμπροσθοβαρείς αυξήσεις των επιτοκίων  είναι μια λογική επιλογή πολιτικής", δήλωσε ο Kazaks στο Reuters.
«Θα πρέπει να είμαστε ανοιχτοί να συζητήσουμε τόσο τις 50 όσο και τις 75 μονάδες βάσης ως πιθανές κινήσεις.
Υπό την τρέχουσα προοπτική, θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 50 μ.β»

Το ουδέτερο επιτόκιο

Οι αυξήσεις των επιτοκίων θα πρέπει στη συνέχεια να συνεχιστούν, υποστήριξαν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής.
Με μηδενικά επιτόκια, η ΕΚΤ τονώνει την οικονομία και παραμένει μακριά από το ουδέτερο επιτόκιο, το οποίο εκτιμάται από οικονομολόγους γύρω στο 1,5%.
Ο Villeroy δήλωσε ότι το ουδέτερο επιτόκιο θα πρέπει να επιτευχθεί πριν από το τέλος του έτους, ενώ ο Kazaks είπε ότι θα φτάσει εκεί το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους.
«Κατά την άποψή μου, θα μπορούσαμε να είμαστε εκεί πριν από το τέλος του έτους, μετά από ένα άλλο σημαντικό βήμα τον Σεπτέμβριο», υπογράμμισε  Villeroy.
Η Schnabel προειδοποίησε επίσης ότι οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό κινδυνεύουν πλέον να κινηθούν πάνω από τον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2% της ΕΚΤ, ή να «απαγκιστρωθούν» και οι έρευνες έδειξαν ότι το κοινό έχει αρχίσει να χάνει την εμπιστοσύνη στις κεντρικές τράπεζες.
ECB Interest Rate: Some Officials Favored Smaller Hike in July - Bloomberg
Ιδιαίτερα πιθανή η ύφεση, δεν θα καμθεί ο πληθωριθσμός

Οι αυξήσεις επιτοκίων έρχονται ακόμη και όταν η ανάπτυξη της ευρωζώνης επιβραδύνεται και ο κίνδυνος ύφεσης είναι ορατός.
Αλλά η ύφεση θα οφείλεται κυρίως στο αυξανόμενο ενεργειακό κόστος, έναντι του οποίου το νομισματικό πλαίσιο είναι ανίσχυρο.
Η ύφεση είναι επίσης απίθανο να επιβαρύνει αρκετά την αύξηση των τιμών ώστε να επαναφέρει τον πληθωρισμό στον στόχο χωρίς αυστηροποίηση της πολιτικής, υποστηρίζουν πολλοί.
Η επικείμενη ύφεση είναι ένα επιχείρημα για τις εμπροσθοβαρείες αυξήσεις των επιτοκίων, καθώς καθίσταται δύσκολο να μεταδοθεί στην οικονομία η νομισματική όταν η επιβράδυνση είναι ήδη ορατή.
«Με αυτόν τον υψηλό πληθωρισμό, η αποφυγή μιας ύφεσης θα είναι δύσκολη, ο κίνδυνος είναι σημαντικός και μια τεχνική ύφεση είναι πολύ πιθανή», δήλωσε ο Kazaks.
Even a massive ECB interest rate hike will not prevent the euro from  crashing - Canada Today
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης