Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γαλλία: Tαπείνωση Macron στην Αλγερία – Καμία συμφωνία για το φυσικό αέριο, απολογία για αποικιοκρατία και μεταναστευτικό

Γαλλία: Tαπείνωση Macron στην Αλγερία – Καμία συμφωνία για το φυσικό αέριο,  απολογία για αποικιοκρατία και μεταναστευτικό
Οι αποδοκιμασίες του πλήθους και η άνευ ουσίας κοινή δήλωση
Σχετικά Άρθρα
Πλήρης αποτυχία χαρακτηρίστηκε η επίσκεψη του Γάλλου προέδρου Emmanuel Macron στην Αλγερία από σημαντική μερίδα του γαλλικού τύπου καθώς όχι μόνο αναγκάστηκε με δηλώσεις του στην Παρασκευή 26 Αυγούστου να απολογηθεί για τον αποικιακό παρέλθόν της Γαλλίας, αλλά και για την πολιτική του μείωσης των visas σε Αλγερινούς πολίτες που προκάλεσε θύελλα διαμαρτυριών, αλλά και δεν κατόρθωσε να αποσπάσει την επιδιωκόμενη διμερή συμφωνία για το φυσικό αέριο – ιδιατερα πολύτιμη κατά τη διαδικασία υποκατάστασης του ρωσικού φυσικού αερίου τόσο για τη Γαλλία όσο και την Ιταλία.

Kατά τη διάρκεια της απολογίας του για το αποικιακό παρελθόν, ο Μacron υποστήριξε την Παρασκευή 26 Αυγούστου την έναρξη μιας «ανανεωμένης διμερούς συνεργασίας» βασισμένη στη νεολαία, τη διασπορά και την καινοτομία για την επανεκκίνηση της «ιστορίας αγάπης» που συνδέει τη Γαλλία με την Αλγερία, τη δεύτερη ημέρα της επίσημης επίσκεψής του στη χώρα αυτή.

Η... όχι απλή ιστορία

Μπροστά στη γαλλική κοινότητα στο Αλγέρι, ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά ότι θα επέστρεφε μετά τον Οράν στην πρωτεύουσα το Σάββατο 27 Αυγούστου για να «υπογράψει κοινή δήλωση» με τον ομόλογό του Abdelmajid Tebboune.
Θα είναι, σύμφωνα με το Elysée, μια «ανανεωμένη, συγκεκριμένη και φιλόδοξη εταιρική σχέση».
Με την Αλγερία, είναι «μια ιστορία που δεν ήταν ποτέ απλή.
Αλλά που είναι και θα παραμείνει, γιατί το θέλουμε, μια ιστορία σεβασμού, φιλίας και, τολμώ να το πω, αγάπης, δήλωσε ο Macron , περιγράφοντας τησυνεργασία που αναπτύχθηκε «στον ενθουσιασμό της στιγμής», με τον Abdelamadij Tebboune και και το επιτελείο του

Οι εντάσεις για το μεταναστευτικό

Θα είναι «μια νέα συνεργασία για και από τους νέους», προέβλεψε ο Γάλλος πρόεδρος, ανακοινώνοντας ήδη την αποδοχή 8.000 ακόμη Αλγερινών φοιτητών φέτος στη Γαλλία, οι οποίοι θα ενταχθούν σε μια ετήσια ομάδα 30.000 νέων.
Εκτός από τον φάκελο για τον γαλλικό αποικισμό της Αλγερίας (1830-1962), αυτό το ερώτημα δηλητηρίασε τη διμερή σχέση όταν το Παρίσι αποφάσισε το φθινόπωρο του 2021 να μειώσει στο μισό τον αριθμό των visas που χορηγήθηκαν στην Αλγερία, που θεωρήθηκαν ανεπαρκείς καθώς πολλοί Αλγερινοί εκδιώχθηκαν από τη Γαλλία.
Αμβλύνοντας τις αντιθέσεις η κοινη δήλωση θα περιλαμβάνει το ζήτημα καταπολέμησης της παράνομης μετανάστευσης, αλλά παράλληλα θα διευκολυνθούν οι διαδικασίες για «οικογένειες διπλής υπηκοότητας, καλλιτέχνες, αθλητές, επιχειρηματίες και πολιτικούς».

Ιστορία και αποκιοκρατία

Επισφραγίζοντας τη διμερή συμφιλίωση την Πέμπτη 25 Αυγούστου 2022, ο Macron ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας κοινής επιτροπής ιστορικών «για να εξετάσουμε από κοινού αυτήν την ιστορική περίοδο» από την αρχή του αποικισμού μέχρι το τέλος του πολέμου της ανεξαρτησίας, «χωρίς ταμπού».
«Συχνά ακούω ότι, στο ζήτημα της μνήμης, καλούμαστε συνεχώς να διαλέξουμε μεταξύ υπερηφάνειας και μεταμέλειας.
Εγώ, θέλω την αλήθεια, την αναγνώριση (γιατί) αλλιώς δεν θα προχωρήσουμε ποτέ», είπε την Παρασκευή 26/9.
Ο ιστορικός Benjamin Stora ζητά «να διδάξουμε περισσότερο την ιστορία του γαλλικού αποικισμού», επισήμανε.

O εξευτελισμός στο Ομάν

Ο Γάλλος Πρόεδρος Emmanuel Macron διέκοψε μια βόλτα στο Οράν το Σάββατο 27 Αυγούστου 2022 μετά έντονες αποδοκιμασίες όπως, μετέδωσαν τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Ο λαός στον Ομάν τον υποδέχθηκε με κραυγές «Ένα, δύο, τρία , ζήτω η Αλγερία», «Macron γ@@@»
Αντιμέτωπος με την κατάσταση και τις εντάσεις, και παρά το χαμόγελο που είχε, ο Macron επέστρεψε γρήγορα στο όχημά του κι απομακρύνθηκε.

Macron to conclude Algeria visit with 'new pact' - Kuwait Times
Les images du bain de foule écourté d'Emmanuel Macron à Oran
Τα ανθρώπινα δικαιώματα


Καλούμενος πριν από την άφιξή του να «μην κρύψει» στο Αλγέρι την «υποβάθμιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα», ο Macron διαβεβαίωσε ότι είχε θέσει το θέμα με τον Πρόεδρο Tebboune – χωρίς όμως όπως επισημαίνουν οι αναλυτές να επιμείνει.
Σχετικά με το αλγερινό αέριο, ο Macron δήλωσε ότι «πήγε στην Canossa», υπογραμμίζοντας τη σημασία του φυσικού αερίου στο γαλλικό ενεργειακό μείγμα. (περίπου 20%).
«Ευχαρίστησε την Αλγερία» που αύξησε τις παραδόσεις της μέσω του αγωγού φυσικού αερίου Transmed προς την Ιταλία, καθιστώντας δυνατή τη «βελτίωση της διαφοροποίησης της Ευρώπης», που παλαιότερα εξαρτιόταν υπερβολικά από το ρωσικό αέριο.
Την ίδια ώρα όμως απέτυχε να λάβει κάποια δέσμευση όσον αφορά την σταθερότητα των ροών από την πλούσια σε κοιτάσματα χώρα.
Η Αλγερία δεν αναμένεται να μπορέσει να αντισταθμίσει τη διακοπή της ροής του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη αλλά να αποτελέσει ένα από τους βασικούς προμηθευτές.
Ενούτοις, παρά τον εξευτελισμό του Macron αυτό δεν διασφαλίστηκε…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης