Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΝΑΤΟ - ΗΠΑ: Διορισμός πρέσβη στην Αρκτική λόγω «στρατηγικής απειλής» από τη Ρωσία - Νέο πεδίο αντιπαράθεσης

ΝΑΤΟ - ΗΠΑ:  Διορισμός πρέσβη στην Αρκτική  λόγω «στρατηγικής απειλής» από τη Ρωσία - Νέο πεδίο αντιπαράθεσης

Άνοδος των γεωπολιτικών εντάσεων - Ο ρόλος της Κίνας και της Ιαπωνίας 

Σχετικά Άρθρα
Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα διορίσουν Πρέσβη για την Αρκτική, εν μέσω αυξημένης ρωσικής στρατιωτικής δραστηριότητας στην περιοχή.
Ο πρέσβης θα έχει στόχο να προωθήσει την πολιτική των ΗΠΑ στην περιοχή τυ Βόρειού Πόλου, δήλωσε εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC το Σάββατο 27 Αυγούστου.
Την Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2022, ο αρχηγός του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg προειδοποίησε για την απειλή που θέτει η Ρωσία στις βόρειες πολικές περιοχές.
Εξέφρασε επίσης ανησυχία επίσης για την εμβέλεια της παρουσία της Κίνας στην Αρκτική.


Ραντάρ, πάγοι και θαλάσσιοι διάδρομοι

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Justin Trudeau και ο Stoltenberg  επισκέφθηκαν την Πέμπτη 25 Αυγούστου 2022  το Cambridge Bay, στο Νουνάβουτ, ένα χωριουδάκι πάνω από τον Αρκτικό Κύκλο, όπου βρίσκεται ένα φυλάκιο ραντάρ για την αεράμυνα. Αποτελεί μέρος του Συστήματος Προειδοποίησης του Βορρά της NORAD, το οποίο, σύμφωνα με τους ειδικούς, έχει απόλυτη ανάγκη από αναβαθμίσεις.
Το σύστημα, ηλικίας άνω των έξι δεκαετιών, ανιχνεύει απειλές για την ασφάλεια της Βόρειας Αμερικής. '
Το ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης για την πολική περιοχή χρονολογείται από τα τέλη της δεκαετίας του 1980.

Κλιματική αλλαγή

Τόσο ο Trudeau όσο και ο Stoltenberg  συμφώνησαν ότι η κλιματική αλλαγή καθιστά την Αρκτική πιο προσιτή για οικονομικές και στρατιωτικές δραστηριότητες, αυξάνοντας τις ανησυχίες για την ασφάλεια.
Ο Κόλπος του Κέιμπριτζ είναι ένας από τους κύριους σταθμούς για τα πλοία που διασχίζουν το Βορειοδυτικό Πέρασμα του Αρκτικού Ωκεανού μεταξύ του Ατλαντικού και του Ειρηνικού Ωκεανού.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες αμφισβητούν εδώ και δεκαετίες την κυριαρχία του Καναδά επί του περάσματος, λέγοντας ότι πρόκειται για διεθνή πλωτή οδό.
Ερωτηθείς σχετικά με το ζήτημα της κυριαρχίας την Παρασκευή, ο Trudeau δήλωσε: «Το βορειοδυτικό πέρασμα είναι καναδικά ύδατα.
Τελεία και παύλα.»

What Does Russia Think of Finland Joining NATO? Putin "Took It So Calmly" -  19FortyFive
Ανησυχίες για την Κίνα

Ο Stoltenberg εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για την εμβέλεια της Κίνας στην Αρκτική για τη ναυτιλία και την εξερεύνηση πόρων.
«Το Πεκίνο και η Μόσχα έχουν επίσης δεσμευτεί να εντείνουν την πρακτική λειτουργία στην Αρκτική.
Αυτό αποτελεί μέρος της εμβάθυνσης της στρατηγικής εταιρικής σχέσης που αμφισβητεί τις αξίες και τα συμφέροντά μας» είπε.
Η Lisa Murkowski, Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής για την Αλάσκα, χαιρέτισε τον διορισμό πρέσβη της Αρκτικής.Δήλωε  ότι οι ΗΠΑ ήταν το μόνο κράτοςτης Αρκτικής χωρίς ειδική διπλωματική εκπροσώπηση για την περιοχή σε επίπεδο πρεσβευτών.
Ο νέος πρεσβευτής θα αντικαταστήσει την προηγούμενη θέση του Αρκτικού Συντονιστή στις ΗΠΑ, που κατείχε ο διπλωμάτης Jim DeHart.
US steps up presence in Arctic with ambassador amid Putin threats and NATO  warning | Daily Mail Online
«Ανεβαίνει η θερμοκρασία»

Η Ρωσία έχει θέσει εκ νέου σε λειτουργία εκατοντάδες στρατιωτικές εγκαταστάσεις της σοβιετικής εποχής στην αρκτική, χρησιμοποιώντας την περιοχή για τη δοκιμή νέων οπλικών συστημάτων, δήλωσε ο Stoltenberg.
Προειδοποίησε επίσης ότι η Ρωσία και η Κίνα διαμορφώνουν μια στρατηγική εταιρική σχέση στην Αρκτική που αμφισβητεί τις αξίες και τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ.

Επικρίσεις στο Καναδά

Ο Καναδάς έχει επικριθεί για το γεγονός ότι δαπανά πολύ λίγα για τις στρατιωτικές του δυνατότητες ως μέλος του ΝΑΤΟ.
Αλλά μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, ο Καναδάς δήλωσε τον Ιούνιο ότι θα επενδύσει 4,9 δισεκατομμύρια δολάρια Καναδά (3,8 δισεκατομμύρια δολάρια) τα επόμενα έξι χρόνια για τον εκσυγχρονισμό της NORAD, του κοινού αμερικανο-καναδικού οργανισμού άμυνας της Βόρειας Αμερικής.
«Η γεωπολιτική κατάσταση έχει αλλάξει τους τελευταίους μήνες, γι’ αυτό και κατανοώντας ότι η Ρωσία είναι μια αυξανόμενη ανησυχία για όλους μας, είναι επίκαιρο να μοιραστούμε με τον Γενικό Γραμματέα και με το ΝΑΤΟ όλα όσα κάνει ο Καναδάς μέσω της NORAD», δήλωσε ο Trudeau.
Jens Stoltenberg (third from right) with Canadian Prime Minister Justin Trudeau in Cambridge Bay, Nunavut, on Thursday
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης