Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βαρυσήμαντη παρέμβαση Lavrov: Ο κόσμος αλλάζει οριστικά - Τελειώνει η νεοαποικιακή τάξη που επέβαλαν οι ΗΠΑ και η Δύση

Βαρυσήμαντη παρέμβαση Lavrov: Ο κόσμος αλλάζει οριστικά - Τελειώνει η νεοαποικιακή τάξη που επέβαλαν οι ΗΠΑ και η Δύση
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε την προσήλωση της Ρωσίας στις βασικές αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και τόνισε πως η χώρα του υποστηρίζει σταθερά την πολιτισμική ποικιλομορφία των λαών και το δικαίωμά τους να καθορίσουν τη δική τους πορεία
Σχετικά Άρθρα

(upd) Βαρυσήμαντη παρέμβαση από τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Sergei Lavrov, ο οποίος περιέγραψε μία νέα πραγματικότητα στον πλανήτη με ένα βασικό χαρακτηριστικό: το τέλος της μονοκρατορίας των ΗΠΑ και την ανάδυση ενός πολυπολικού κόσμου με πολλά και ισχυρά κέντρα εξουσίας.
Η επιβληθείσα από τη Δύση «τάξη που βασίζεται σε κανόνες» προβλέπει μια ρατσιστική διαίρεση του κόσμου, δήλωσε το Σάββατο (27/8/2022) ο Lavrov μιλώντας στο πέμπτο Παγκόσμιο Φόρουμ Νέων Διπλωματών.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε την προσήλωση της Ρωσίας στις βασικές αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και τόνισε πως η χώρα του υποστηρίζει σταθερά την πολιτισμική ποικιλομορφία των λαών και το δικαίωμά τους να καθορίσουν τη δική τους πορεία.
«Απορρίπτουμε κατηγορηματικά τη νεοαποικιακή «τάξη που βασίζεται σε κανόνες» η οποία επιβάλλεται από τη Δύση υπό την ηγεσία των ΗΠΑ», τόνισε ο κορυφαίος διπλωμάτης της Ρωσίας.

Τέλος στη ρατσιστική διαίρεση του κόσμου

«Αυτή η (δυτική) επιταγή προβλέπει μια ρατσιστική διαίρεση του κόσμου σε μια προνομιακή ομάδα χωρών που εκ των προτέρων έχουν το δικαίωμα οποιασδήποτε δράσης και ο υπόλοιπος κόσμος είναι υποχρεωμένος να ακολουθήσει τα ίχνη των προνομιούχων και να εξυπηρετήσει τα συμφέροντά τους», σημείωσε ο Lavrov.
Σε αυτές τις γραμμές, η Μόσχα επεκτείνει και εμβαθύνει «την εποικοδομητική συνεργασία με τη συντριπτική πλειοψηφία των μελών της παγκόσμιας κοινότητας που αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 80% του πληθυσμού του πλανήτη», υπογράμμισε.
Αναφέρθηκε στους CSTO, EAEU, CIS, BRICS, SCO και άλλες συμμαχίες και οργανώσεις και είπε ότι ο διάλογος πρέπει να ενταθεί.

Πολυπολικότητα

Οι φιλοδοξίες μεμονωμένων χωρών να λύσουν τα ζητήματά τους σε βάρος άλλων δεν απέδωσαν ποτέ καρπούς, προειδοποίησε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, και αυτές οι «καταστροφικές πολιτικές» είναι καταδικασμένες να αποτύχουν και σήμερα, πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον Lavrov, ισχυροί και ανεξάρτητοι παίκτες στην Ασία, τη Μέση Ανατολή, τη Λατινική Αμερική και την Αφρική επιδιώκουν τελευταία μια εθνικά προσανατολισμένη εξωτερική πολιτική και έχουν επιτύχει εντυπωσιακά αποτελέσματα σε διάφορους τομείς.
«Έτσι, τώρα υπάρχει πολυπολικότητα και αυτή η γεωπολιτική πραγματικότητα δεν μπορεί να αγνοηθεί», κατέληξε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

Zakharova: Οι ΗΠΑ πυροδοτούν εντάσεις στον κόσμο

Οι διπλωμάτες των ΗΠΑ στο εξωτερικό έχουν επικεντρωθεί σε κινήσεις για την ανάφλεξη νέων εστιών έντασης σε όλο τον κόσμο, έγραψε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova στο κανάλι της στο Telegram.
Σχολιάζοντας τις συνεντεύξεις του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ιαπωνία Rahm Emanuel σε διάφορα μέσα ενημέρωσης, η Zakharova είπε ότι ο Αμερικανός διπλωμάτης έχει καταστήσει σαφές «με τι ασχολούνται οι απεσταλμένοι των ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο» και αποκάλυψε την ουσία των οδηγιών που λαμβάνουν ο ίδιος και οι ομόλογοί του από το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.
Η προώθηση της αμερικανικού τύπου «εμπορικής διπλωματίας» βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας των Αμερικανών διπλωματών, είπε η Ρωσίδα αξιωματούχος σύμφωνα με το Tass.

Στόχος η Κίνα

«Αυτό έχει να κάνει με κραυγαλέα πολιτικά κίνητρα και ιδεολογικοποίηση για αυτό που παλιά ήταν καθαρές σχέσεις ανταλλαγής.
Ο στόχος είναι να βλάψει τις οικονομικές επαφές των δορυφόρων τους (των Ηνωμένων Πολιτειών) με την Κίνα όσο το δυνατόν περισσότερο», σημείωσε η Zakharova.
Μια τέτοια «εμπορική διπλωματία» συνοδεύεται από εξαναγκασμό και απειλές, πρόσθεσε.

Αμερικανική εκμετάλλευση

«Ο Emanuel … δήλωσε περήφανα ότι οι Ιάπωνες είναι έτοιμοι να πληρώσουν περισσότερα για να αποφύγουν τις κυρώσεις και την αστάθεια», είπε η Zakharova.
Το κατήγγειλε ως εκβιασμό για την προσέλκυση ιαπωνικών επενδύσεων δισεκατομμυρίων σε έργα στρατηγικής έρευνας και τεχνολογίας των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τη Zakharova, η ενθάρρυνση της στρατιωτικοποίησης και η τροφοδοσία νέων εντάσεων είναι στη διπλωματική ατζέντα των ΗΠΑ.
«Ο Emanuel επαίνεσε την πρόταση που υπέβαλε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Fumio Kishida για σημαντική ενίσχυση τόσο του αμυντικού προϋπολογισμού της χώρας όσο και του στρατιωτικού της δυναμικού», τόνισε.
«Έτσι, η ουσία της διπλωματίας των ΗΠΑ σήμερα έγκειται στο να πυροδοτεί εντάσεις σε όλο τον κόσμο, να προωθήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες ως εγγυητές της σταθερότητας και να αντλήσει ζωτικούς πόρους και τεχνολογίες από τους δορυφόρους τους», κατέληξε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης