Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι Ουκρανοί χτύπησαν 9 φορές κοντά στο πυρηνικό σταθμό Zaporizhia – Πλήγμα Zelensky, 330 νεκροί σε Kharkov και Kherson

Οι Ουκρανοί χτύπησαν 9 φορές κοντά στο πυρηνικό σταθμό Zaporizhia –  Πλήγμα Zelensky, 330 νεκροί σε Kharkov και Kherson
Οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν περιορισμένες χερσαίες επιθέσεις νοτιοδυτικά του Izyum, βορειοανατολικά και νότια του Bakhmut και στα βορειοδυτικά προάστια της πόλης Donetsk

(upd 3) Οι ουκρανικές δυνάμεις προκλητικά προχώρησαν σε 9 χτυπήματα κοντά στον πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής της Zaporizhia στην πόλη Energodar.
«Προς το παρόν, έχουν καταγραφεί 9 χτυπήματα από μονάδες πυροβολικού από της Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας στα περίχωρα της πόλης Energodar κοντά στον πυρηνικό σταθμό της Zaporizhia ZNPP.
Τα 9 χτυπήματα από το Ουκρανικό πυροβολικό πραγματοποιήθηκαν με αμερικανικά όπλα διαμετρήματος 155 mm».
Νωρίτερα, ο Vladimir Rogov, μέλος του κύριου συμβουλίου της στρατιωτικής-πολιτικής διοίκησης της περιοχής Zaporizhia, δήλωσε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας βομβαρδίζουν ξανά την Energodar.

Ουκρανία: Πυρηνικός κίνδυνος

Σε μια προφανή θρασεία προσπάθεια του Κιέβου για διασπορά Fake News, η κρατική εταιρία πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας, Energoatom, ανακοίνωσε το Σάββατο 27 Αυγούστου 2022 πως ο πυρηνικός ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός της Zaporizhia λειτουργεί με κίνδυνο διαρροών και πυρκαγιάς, ενώ το Κίεβο βομβαρδίζει την περιοχή επί εβδομάδες.
Τα ρωσικά στρατεύματα βομβάρδισαν την περιοχή «κατ΄επανάληψη στη διάρκεια του τελευταίου 24ωρου», ανέφερε στο Telegram η εθνική ουκρανική εταιρία.
«Ως αποτέλεσμα των περιοδικών βομβαρδισμών, η υποδομή του σταθμού υπέστη ζημιές και υπάρχει κίνδυνος διαρροής υδρογόνου και κονιορτοποίησης ραδιενεργών ουσιών», είπε, κάνοντας λόγο για «αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιάς» στη Zaporizhia.
Σύμφωνα με την εταιρία, από σήμερα στις 12:00 το μεσημέρι (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) ο σταθμός «λειτουργεί με κίνδυνο να παραβιαστούν οι κανόνες ασφαλείας στον τομέα των ακτινοβολιών και της πυρκαγιάς».

Τι απαντούν οι Ρώσοι

Η Ρωσία κατηγόρησε από την πλευρά της την Ουκρανία ότι εξαπέλυσε 17 οβίδες στην περιοχή του σταθμού, του μεγαλύτερου της Ευρώπης, στη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών.
«Τέσσερις έπεσαν στην οροφή του κτιρίου […] όπου βρίσκονται 168 συσκευασίες αμερικανικού πυρηνικού καυσίμου της εταιρίας Westinghouse», διευκρίνισε σε μια ανακοίνωση το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, το οποίο πρόσθεσε πως οβίδες έπεσαν επίσης σε έναν χώρο αποθήκευσης χρησιμοποιημένου καυσίμου και κοντά σε έναν άλλο που περιείχε «πρόσφατο καύσιμο»
Σύμφωνα με τον ρωσικό στρατό, ο ουκρανικός στρατός προχώρησε σε αυτά τα πυρά από θέσεις γύρω από την πόλη Μαρχάνετ, απέναντι από τον σταθμό, στην απέναντι πλευρά του ποταμού Δνείπερου που εξακολουθεί να τελεί υπό τον έλεγχο του Κιέβου.

Τι αναφέρει ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (IAEA)

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (IAEA) δήλωσε ότι απροσδιόριστοι παράγοντες (αλλά σίγουρα ρωσικές δυνάμεις) επανασύνδεσαν μέρος του πυρηνικού σταθμού Zaporizhia (ZNPP) με το ουκρανικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας στις 26 Αυγούστου. Οι ρώσοι επανασύνδεσαν μία από τις μονάδες ισχύος στο πυρηνικό σταθμό Zaporizhia και εργάζονται για να προσθέσουν χωρητικότητα στις λειτουργίες του ZNPP.
Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν τον πλήρη έλεγχο του εργοστασίου, αν και δεν είναι σαφές γιατί επανασύνδεσαν τη μονάδα ισχύος.

Οι ρώσοι ετοιμάζουν δημοψηφίσματα

Ο εκπρόσωπος της Κύριας Διεύθυνσης Πληροφοριών της Ουκρανίας (GUR) Vadym Skibitsky δήλωσε στις 26 Αυγούστου ότι οι ρωσικές αρχές ολοκλήρωσαν τις διοικητικές προετοιμασίες για τα δημοψηφίσματα και δημιούργησαν εκλογικά γραφεία, συνέταξαν εκλογικούς καταλόγους και δημιούργησαν εκλογικές επιτροπές, κάτι που ο Skibitsky δήλωσε ότι δείχνει ότι η προπαρασκευαστική διαδικασία για τα δημοψηφίσματα έχει «σχεδόν ολοκληρωθεί».

Ωστόσο, οι ρωσικές κατοχικές αρχές είναι απίθανο να μπορέσουν να πραγματοποιήσουν δημοψηφίσματα καθώς σκοπεύουν (με τη συνεργασία τοπικών συνεργατών) μέχρι την υποτιθέμενη προθεσμία της 11ης Σεπτεμβρίου λόγω συνεχιζόμενων τριβών εντός των κατοχικών διοικήσεων

Βασικά σημεία

Οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν περιορισμένες χερσαίες επιθέσεις νοτιοδυτικά του Izyum, βορειοανατολικά και νότια του Bakhmut και στα βορειοδυτικά προάστια της πόλης Donetsk.

Οι ουκρανικές δυνάμεις συνέχισαν να στοχεύουν ρωσικές χερσαίες γραμμές επικοινωνίας (GLOCS) και στρατιωτικές υποδομές στην περιφέρεια Kherson.

Πάνω από 330 νεκροί Ουκρανοί σε Kharkov και Kherson

Βαριά πλήγματα για τον Ουκρανικό στρατό με μεγάλες απώλειες στο έμψυχο δυναμικό του.
Περισσότεροι από 200 Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις κοντά στο Kharkov, ανέφερε το Σάββατο (27/8/2022) ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, αντιστράτηγος Igor Konashenkov.
Είπε επίσης ότι περισσότεροι από 130 Ουκρανοί μαχητές σκοτώθηκαν στην περιοχή Kherson.

Επλήγη αποθήκη πυρομαχικών HIMARS

Μια μεγάλη αμερικανική αποθήκη πυρομαχικών HIMARS καταστράφηκε σε ρωσικό χτύπημα υψηλής ακρίβειας στην περιοχή του Dnepropetrovsk, ανέφερε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, Αντιστράτηγος Igor Konashenkov.
«Μια μεγάλη αποθήκη με πυρομαχικά για συστήματα πολλαπλών πυραύλων εκτόξευσης HIMARS αμερικανικής κατασκευής και αμερικανικά οβιδοβόλα M777 καταστράφηκε σε επίθεση με επίγεια όπλα υψηλής ακρίβειας», είπε χαρακτηριστικά ο Konashenkov.

Ρωσία: Συνθηκολόγηση Ουκρανίας

Η Ρωσία είναι έτοιμη να συζητήσει την επιλογή των διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία, εάν συνθηκολογήσει, μειώσει ποιοτικά τις ένοπλες δυνάμεις της και αποναζιστικοποιηθεί, λέει ο επικεφαλής της επιτροπής διεθνών υποθέσεων της Ρωσικής Δούμας και ηγέτης του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος Leonid Slutsky, όπως μεταδίδει το Tass.
«Είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε μια διαδικασία διαπραγματεύσεων, εάν η ουκρανική πλευρά είναι έτοιμη για μια άνευ όρων συνθηκολόγηση, ποιοτική μείωση των ενόπλων δυνάμεών της, καθώς και πλήρη, απόλυτη και άνευ όρων αποναζιστικοποίηση», σημειώνει ο Slutsky σε βίντεο που αναρτήθηκε στο κανάλι του στο Telegram.

Ρωσική επίθεση στο Izyum

Οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν μια περιορισμένη χερσαία επίθεση νοτιοδυτικά του Izyum.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι τα ρωσικά στρατεύματα επιτέθηκαν προς την Karnaukhivka, 25 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Izyum.
Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τις επιδρομές κατά μήκος της γραμμής Izyum - Slovyansk κοντά στα σύνορα της Περιφέρειας Kharkiv - Donetsk και επιπλέον βομβάρδισαν ένα κολέγιο στο Slovyansk.

Οι ρωσικές δυνάμεις δεν πραγματοποίησαν καμία επιβεβαιωμένη χερσαία επίθεση στην περιφέρεια Zaporizhia.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν αεροπορικές επιδρομές εναντίον των Hulyaipole και Olhivske, περίπου 20 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Hulyaipole.
Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τους σφοδρούς βομβαρδισμούς κατά μήκος της γραμμής επαφής, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής Hulyaipole και Huliaipilske στον αυτοκινητόδρομο T0814 και Orikhiv και Mala Tokmachka στον αυτοκινητόδρομο T0815.

Ρωσικές πηγές ισχυρίστηκαν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις συνέχισαν να βομβαρδίζουν τον πυρηνικό σταθμό Zaporizhia (ZNPP).
Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας (MoD) κατηγόρησε τις ουκρανικές δυνάμεις ότι βομβάρδισαν τον σταθμό οξυγόνου-αζώτου του ZNPP και μια περιοχή του ειδικού κτιρίου Νο 25.

Οι ρωσικές δυνάμεις δεν πραγματοποίησαν καμία επιβεβαιωμένη χερσαία επίθεση στις περιφέρειες Kherson ή Mykolaiv στις 26 Αυγούστου.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν αεροπορικές επιδρομές σε εγκαταστάσεις υποδομής κοντά στο Oleksandrivka (δυτική περιφέρεια Kherson), Lozove (κοντά στο ουκρανικό προγεφύρωμα πάνω από τον ποταμό Inhulets) και Olhyne (νότια του Kryvyi Rih στον αυτοκινητόδρομο T2207).
Ο εκπρόσωπος Τύπου της Νότιας Επιχειρησιακής Διοίκησης της Ουκρανίας Vladyslav Nazarov ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν την περιοχή Mykolaivskyi με αντιαεροπορικά συστήματα S-300.
Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τους βομβαρδισμούς κατά μήκος της γραμμής επαφής.

Οι ουκρανικές δυνάμεις συνέχισαν να στοχεύουν ρωσικές χερσαίες γραμμές επικοινωνίας (GLOCS) και στρατιωτικές υποδομές στην περιφέρεια Kherson που υποστηρίζουν τις ρωσικές επιχειρήσεις στη δεξιά όχθη του ποταμού Dnipo.
Οι ουκρανικές δυνάμεις ξαναχτύπησαν την γέφυρα Antonivsky κοντά στην πόλη Kherson στις 26 Αυγούστου, πιθανότατα διακόπτοντας τις ρωσικές προσπάθειες για την επισκευή της Πλάνα από τις 25 Αυγούστου δείχνουν τις ρωσικές δυνάμεις να χειρίζονται μηχανήματα δίπλα στην γέφυρα.
Δορυφορικές εικόνες από τις 23 Αυγούστου και τις 25 Αυγούστου δείχνουν σημαντικές ζημιές στην γέφυρα Antonivsky από ουκρανικά χτυπήματα.
Οι ουκρανικές δυνάμεις έπληξαν επίσης την γέφυρα Darivka πάνω από τον ποταμό Inhulets.
Οι ουκρανικές δυνάμεις στόχευσαν συγκεντρώσεις ρωσικών δυνάμεων, αποθήκες πυρομαχικών, και σημεία εξοπλισμού στην περιφέρεια Kherson, συμπεριλαμβανομένων στοιχείων διοίκησης και ελέγχου της Ρωσικής 98ης Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας στο Dudchany της Περιφέρειας Kherson

gg1.png

gg2.png
gg3.png

gg4.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης