Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πόλεμος για τα εμβόλια mRNA κατά της Covid 19 - Η Moderna μηνύει την Pfizer για κλοπή ευρεσιτεχνίας

Πόλεμος για τα εμβόλια mRNA κατά της Covid 19 - Η Moderna μηνύει την Pfizer για κλοπή ευρεσιτεχνίας
Η Moderna είπε ότι δεν θα προσπαθήσει να αποκλείσει το εμβόλιο BioNTech/Pfizer από την αγορά ή να επιδιώξει ασφαλιστικά μέτρα κατά των μελλοντικών πωλήσεων λόγω του ρόλου που διαδραμάτησε στην πανδημία
Νέος πόλεμος έχει ξεσπάσει με αφορμή τα εμβόλια mRNA κατά της Covid 19, με τη Moderna μηνύει την Pfizer για κλοπή ευρεσιτεχνίας.
Όπως αναφέρει η Moderna, η Pfizer παραβίασε την ευρεσιτεχνία στην ανάπτυξη του εμβολίου, αντιγράφοντας την τεχνολογία mRNA που η Moderna είχε αναπτύξει χρόνια πριν την πανδημία.
Η αμερικανική Moderna είπε ότι θα ζητήσει αποζημίωση από τους αντιπάλους της για φερόμενη παραβίαση πολλών διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας που προστατεύουν την τεχνολογική πλατφόρμα mRNA, που ήταν κρίσιμης σημασίας για την ανάπτυξη του εμβολίου κατά της Covid19, συμπεριλαμβανομένης μιας σχετικής με χημικές τροποποιήσεις που επιτρέπουν στο mRNA να εισέλθει στο ανθρώπινο σώμα χωρίς να προκαλούν ανεπιθύμητες ανοσολογικές αντιδράσεις.
Η Moderna είπε ότι δεν θα προσπαθήσει να αποκλείσει το εμβόλιο BioNTech/Pfizer από την αγορά ή να επιδιώξει ασφαλιστικά μέτρα κατά των μελλοντικών πωλήσεων λόγω του ρόλου που διαδραμάτησε στην πανδημία.

Η Moderna είπε ότι θα ζητήσει αποζημίωση μόνο από την Pfizer και τη BioNTech για πωλήσεις που έχουν καταχωρηθεί μετά τις 8 Μαρτίου, κάτι που όπως είπε είναι σύμφωνο με μια προηγούμενη δέσμευση να μην επιβάλει τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας της όσο συνεχίζεται η πανδημία.
Ούτε θα ζητούσε αποζημίωση για τις πωλήσεις εμβολίων σε 92 χώρες χαμηλού εισοδήματος ή για οποιεσδήποτε πωλήσεις για τις οποίες η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα ήταν τελικά υπεύθυνη.
Ωστόσο, ανέφερε ότι αναμένει από ανταγωνιστές όπως η Pfizer και η BioNTech να σεβαστούν την πνευματική της ιδιοκτησία και θα προσπαθήσει να επιβάλει αυτά τα νόμιμα δικαιώματα μέσω επιχειρημάτων στα δικαστήρια των ΗΠΑ και της Γερμανίας.


Οι παρελθούσες ενέργειες της Moderna

«Καταθέτουμε αυτά τα επιχειρήματα για να προστατεύσουμε την καινοτόμο πλατφόρμα τεχνολογίας mRNA για την οποία πρωτοστατήσαμε, επενδύσαμε δισεκατομμύρια δολάρια στη δημιουργία και κατοχυρώσαμε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας κατά τη δεκαετία που προηγήθηκε της πανδημίας Covid-19», δήλωσε ο Stéphane Bancel, διευθύνων σύμβουλος της Moderna.
Είπε ότι η Moderna συνεχίζει να χρησιμοποιεί την πλατφόρμα mRNA της για την ανάπτυξη φαρμάκων για την πρόληψη του HIV, της γρίπης και άλλων ασθενειών, αλλά θα εξετάσει το ενδεχόμενο να αδειοδοτήσει την τεχνολογία της σε ανταγωνιστές με εμπορικά λογικούς όρους.
Η απόφαση της Moderna να μηνύσει τους μεγαλύτερους αντιπάλους της σηματοδοτεί μια σοβαρή κλιμάκωση της μάχης πνευματικής ιδιοκτησίας για τα δικαιώματα στο mRNA, μια τεχνολογία που διδάσκει το ανοσοποιητικό σύστημα να αναγνωρίζει έναν ιό με βάση μέρος του γενετικού του κώδικα.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης