Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε αδιέξοδο η παραγωγή μπύρας στην Ευρώπη - Σοβαρές ελλείψεις ενέργειας και σιτηρών

Σε αδιέξοδο η παραγωγή μπύρας στην Ευρώπη - Σοβαρές ελλείψεις ενέργειας και σιτηρών

Ο ενεργοβόρος τομέας λιπασμάτων είναι από τις πρώτες βαριές βιομηχανίες σε όλη την Ευρώπη που μείωσε την παραγωγή

Σχετικά Άρθρα
Οι αυξανόμενοι λογαριασμοί ενέργειας στην Ευρώπη πυροδοτούν ένα κύμα παύσης λειτουργίας σε μεγάλα εργοστάσια λιπασμάτων σε όλη την ήπειρο, προκαλώντας νέα προβλήματα στους αγρότες, τους κατασκευαστές τροφίμων και τους... ζυθοποιούς μπύρας.

Την Πέμπτη, η μεγαλύτερη εταιρεία λιπασμάτων στον κόσμο Yara, με έδρα τη Νορβηγία, ανακοίνωσε μείωση κατά 50% της παραγωγής ουρίας και αζωτούχων λιπασμάτων με βάση την αμμωνία στην Ευρώπη, επικαλούμενη «υψηλές τιμές ρεκόρ».
Η απόφαση ήρθε λιγότερο από 24 ώρες αφότου το μεγαλύτερο εργοστάσιο λιπασμάτων της Βρετανίας CF Fertilizers UK δήλωσε ότι θα «διακόψει προσωρινά» την παραγωγή στο εργοστάσιό του στο Billingham.
Δύο άλλοι μεγάλοι παραγωγοί λιπασμάτων στην Πολωνία ανακοίνωσαν ότι θα σταματήσουν τη λειτουργία τους νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα.

Τα προβλήματα με τα αναψυκτικά και την μπύρα

Το λίπασμα δεν είναι μόνο ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση της γονιμότητας του εδάφους των καλλιεργειών, αλλά η παραγωγή του δημιουργεί ένα υποπροϊόν, το αέριο CO2, το οποίο χρησιμοποιείται στην μπύρα και τα αναψυκτικά, στις νοσοκομειακές παροχές για χειρουργικές επεμβάσεις και για τη σφαγή των ζώων.
Ως εκ τούτου, οι αγρότες, οι παραγωγοί τροφίμων, ακόμη και οι ιδιοκτήτες παμπ ανησυχούν βαθιά για τις ευρύτερες συνέπειες μιας διαφαινόμενης κρίσης λιπασμάτων.
Η Carlsberg Polska, η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία ζυθοποιίας στην Πολωνία και θυγατρική της Δανέζικης πολυεθνικής, έχει αναφέρει ότι σχεδιάζει να σταματήσει την παραγωγή μπύρας σχεδόν αμέσως — και ότι και άλλες ζυθοποιίες θα ακολουθήσουν το παράδειγμά τους.
«Λίγοι άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι το διοξείδιο του άνθρακα είναι ένα υποπροϊόν της παραγωγής λιπασμάτων.
Και δεν μπορεί να αποθηκευτεί για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, επομένως μας απομένουν αποθέματα μόνο λίγων ημερών», δήλωσε η εκπρόσωπος της Carlsberg Polska, Beata Ptaszyńska-Jedynak.
«Θα σταματήσουμε την παραγωγή μπύρας ανά πάσα στιγμή τώρα… αλλά δεν είμαστε οι μόνοι.
Αν δεν έχουν εγκαταστάσεις για να παράγουν το δικό τους CO2, οι περισσότερες εταιρείες μπύρας θα πρέπει να κάνουν το ίδιο».
Ο ενεργοβόρος τομέας λιπασμάτων είναι από τις πρώτες βαριές βιομηχανίες σε όλη την Ευρώπη που μείωσε την παραγωγή εν μέσω της ενεργειακής κρίσης που επιδεινώθηκε από την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία και τις επακόλουθες δυτικές κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο - απαραίτητο συστατικό για τα λιπάσματα με βάση το άζωτο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης