Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πολύ κοντά στο «ατύχημα» ο πυρηνικός σταθμός στη Zaporizhzhia... όμηρος η Ευρώπη - Η Ρωσία είχε προειδοποιήσει

Πολύ κοντά στο «ατύχημα» ο πυρηνικός σταθμός στη Zaporizhzhia... όμηρος η Ευρώπη - Η Ρωσία είχε προειδοποιήσει
Η Ουκρανία δήλωσε ότι ο σταθμός αποσυνδέθηκε από το ουκρανικό δίκτυο για πρώτη φορά την Πέμπτη, τροφοδοτώντας φόβους για ατύχημα

Εντείνεται ο κίνδυνος πυρηνικού ατυχήματος στη Zaporizhzhia… στην Ουκρανία, με την Ευρώπη να καθίσταται πυρηνικός όμηρος τόσο των Ουκρανών όσο και των Ρώσων…
Ειδικότερα, το Κίεβο δήλωσε ότι ο σταθμός αποσυνδέθηκε από το ουκρανικό δίκτυο για πρώτη φορά την Πέμπτη, τροφοδοτώντας φόβους για ατύχημα στη μεγαλύτερη πυρηνική εγκατάσταση της Ευρώπης που βρίσκεται τώρα υπό τον έλεγχο της Ρωσίας.
Η κρατική πυρηνική εταιρεία Energoatom ανέφερε ότι πυρκαγιές κοντά στο συγκρότημα της Zaporizhzhia προκάλεσαν διακοπή στην παροχή ρεύματος στους δύο τελευταίους αντιδραστήρες του σταθμού, τους οποίους η Ρωσία αποσύνδεσε από το δίκτυο.
Στο μεταξύ, η Ουκρανία και η Ρωσία αλληλοκατηγορούνται ότι διεξήγαγαν βομβαρδισμούς κοντά στο εργοστάσιο, το οποίο εδρεύει στην πόλη Energodar στη νότια Ουκρανία.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelenskyy συζήτησε τις ανησυχίες για τη Zaporizhzhia σε τηλεφωνική επικοινωνία την Πέμπτη με τον Αμερικανό ομόλογό του, Joe Biden.
Oι δυο τους κάλεσαν τη Ρωσία να δώσει τον πλήρη έλεγχο του εργοστασίου στο Κίεβο και να επιτρέψει σε διεθνείς επιθεωρητές να έχουν πρόσβαση στις εγκαταστάσεις.
Μάλιστα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτήρισε «απαράδεκτη» οποιαδήποτε προσπάθεια της Ρωσίας να ιδιοποιηθεί την πυρηνική ενέργεια της Ουκρανίας, όπου νωρίτερα σήμερα ο κατεχόμενος από τους Ρώσους πυρηνικός σταθμός αποσυνδέθηκε από το εθνικό δίκτυο.
«Ο ηλεκτρισμός που παράγει ανήκει εκ των πραγμάτων στην Ουκρανία και κάθε προσπάθεια να αποσυνδεθεί ο σταθμός από το ουκρανικό δίκτυο για να ανακατευθυνθεί (το ρεύμα) στις κατεχόμενες περιοχές είναι απαράδεκτη», είπε στους δημοσιογράφους ο Βεντάντ Πατέλ, ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ.
«Καμία χώρα δεν θα έπρεπε να μετατρέπει έναν πυρηνικό σταθμό σε πεδίο μάχης και αντιτιθέμεθα σε κάθε προσπάθεια της Ρωσίας να ιδιοποιηθεί την ενέργεια του σταθμού ή να τον χρησιμοποιήσει σαν όπλο», πρόσθεσε.
Στο μεταξύ, λειτουργεί και πάλι η τελευταία συμβατική γραμμή ηλεκτροδότησης που εφοδιάζει με ηλεκτρικό ρεύμα τον υπό ρωσική κατοχή πυρηνικό σταθμό, αφού το απόγευμα είχε διακοπεί η ηλεκτροδότηση, ανέφερε η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ).
«Η Ουκρανία ανέφερε στην ΙΑΕΑ ότι ο ΖΝΡΡ, ο μεγαλύτερος σταθμός πυρηνικής ενέργειας της Ευρώπης, αποσυνδέθηκε τουλάχιστον δύο φορές από τη γραμμή ηλεκτροδότησης κατά τη διάρκεια της ημέρας, όμως επί του παρόντος είναι και πάλι συνδεδεμένος», αναφέρει ανακοίνωση που εξέδωσε η Υπηρεσία που εδρεύει στη Βιέννη.
Η ΙΑΕΑ πρόσθεσε ότι δεν είναι προς το παρόν διαθέσιμες πληροφορίες για την αιτία της διακοπής της ηλεκτροδότησης.
Παράλληλα, σε ομιλία του το βράδυ της Πέμπτης, ο Zelenskyy είπε ότι, ενώ οι εφεδρικές γεννήτριες ντίζελ παρείχαν με επιτυχία ρεύμα έκτακτης ανάγκης στον σταθμό μετά τον βομβαρδισμό συνδέσεων στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, το εργοστάσιο πλησίασε επικίνδυνα σε ένα «ατύχημα».
«Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει τι απειλή είναι αυτή: εάν δεν άναβαν οι γεννήτριες ντίζελ, εάν ο αυτοματισμός και το προσωπικό του σταθμού μας δεν δούλευαν μετά το μπλακ άουτ, τότε θα ήμασταν ήδη αντιμέτωποι με τις συνέπειες ενός ατυχήματος όπως στο Zernobyl».
Η διεθνής κοινότητα «πρέπει να δράσει πιο γρήγορα» για να αποτρέψει μια καταστροφή, κατέληξε ο Zelensky.

Είχε προειδοποίησει η Ρωσία, περίμενε προβοκάτσια από τις 19/8

Σαφή προειδοποίηση για τον κίνδυνο ενός ατυχήματος στον πυρηνικό σταθμό στη Zaporizhzhia είχε απευθύνει προς πάσα κατεύθυνση, η Ρωσία, με το υπουργείο Άμυνας της χώρας να υποστηρίζει ότι ο πλανήτης μπορεί να βιώσει μια κατάσταση παρόμοια με τη Φουκουσίμα.
Ειδικότερα, ο Ρώσος διοικητής Δυνάμεων της ραδιολογικής, χημικής και βιολογικής προστασίας, Igor Kirillov, είχε δηλώσει πως λόγω των ενεργειών του Κιέβου στον πυρηνικό σταθμού μπορεί να προκύψει μια κατάσταση παρόμοια με το Τσερνόμπιλ και τη Φουκουσίμα.
«Σύμφωνα με τους ειδικούς μας, λόγω των ενεργειών των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, μια παρόμοια κατάσταση μπορεί να προκύψει στον πυρηνικό σταθμό Zaporizhzhia» είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε «μια τέτοια κατάσταση έκτακτης ανάγκης (έκρηξη στη Zaporizhzhia) θα προκαλέσει μαζική μετανάστευση του πληθυσμού και θα έχει πιο καταστροφικές συνέπειες από την επικείμενη ενεργειακή κρίση φυσικού αερίου στην Ευρώπη, κάτι που επιβεβαιώνεται από τις προβλέψεις ορισμένων ευρωπαϊκών εξειδικευμένων οργανισμών».
Ο στρατηγός τόνισε ότι εάν οι εφεδρικές γεννήτριες ντίζελ και οι κινητές αντλίες της Zaporizhzhia καταστραφούν, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, ο πυρήνας θα υπερθερμανθεί και, με αποτέλεσμα «την καταστροφή των σταθμών του αντιδραστήρα στο μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο της Ευρώπης και κατά συνέπεια την απελευθέρωση ραδιενεργών ουσιών στην ατμόσφαιρα και μεταφορά τους σε εκατοντάδες χιλιόμετρα».
Ειδικότερα, η Μόσχα προειδοποιεί ότι «σε περίπτωση ατυχήματος στο εργοστάσιο, η ραδιενέργεια θα καλύψει την Πολωνία, τη Γερμανία και τη Σλοβακία».
Σημειώνεται ότι το πυρηνικό εργοστάσιο στη Zaporizhzhia έχει δεχθεί επανειλημμένα πυρά τις τελευταίες εβδομάδες, με την Ουκρανία και τη Ρωσία να αλληλοκατηγορούνται για τον βομβαρδισμό.
Την ίδια στιγμή, αξίζει να ειπωθεί πως το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας είχε κατηγορήσει (18/8/2022) το Κίεβο ότι σχεδίαζε «προβοκάτσια» στον πυρηνικό σταθμό την Παρασκευή (19/8/2022), στη διάρκεια της επίσκεψης που πραγματοποιούσε στην Ουκρανία ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Antonio Guterres, όπως μετέδωσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, σύμφωνα με το Reuters.
Στην ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας σημείωνε επίσης ότι ο ρωσικός στρατός δεν έχει αναπτύξει «βαριά όπλα» μέσα ή γύρω από τον πυρηνικό σταθμό, ο οποίος βρίσκεται στη νότια Ουκρανία και τελεί υπό τον έλεγχο της Μόσχας.
«Υπογραμμίζουμε ότι ο ρωσικός στρατός δεν έχει βαριά όπλα μέσα στον χώρο του (πυρηνικού) σταθμού και στις γύρω περιοχές. Μόνο μονάδες που εγγυώνται την ασφάλεια βρίσκονται εκεί», προσθέτει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας στην ανακοίνωσή του, την οποία επικαλείται το AFP.
«Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εγγυηθούν την ασφάλεια του πυρηνικού σταθμού της Zaporizhzhia», συνεχίζει.

Μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου θα επισκεφθεί η αποστολή του IAEA τον πυρηνικό σταθμό της Zaporizhzhia

Οι εμπειρογνώμονες του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας ενδέχεται να επισκεφθούν τον ελεγχόμενο από τους Ρώσους πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, στη νότια Ουκρανία, εντός των επόμενων ημερών, ανέφερε σήμερα ο Ουκρανός υπουργός Ενέργειας Χέρμαν Γκαλουσένκο.
«Η επίσκεψη σχεδιάζεται. Μιλάμε για τις επόμενες ημέρες, οπωσδήποτε, όχι αργότερα από τις αρχές Σεπτεμβρίου», είπε ο Γκαλουσένκο μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.
Ο υπουργός πρόσθεσε ότι είναι ζωτικής σημασίας να μπορέσει να δει η αποστολή του ΙΑΕA τι συμβαίνει στη μονάδα.
Νωρίτερα σήμερα, η κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας ανέφερε ότι ο σταθμός αποσυνδέθηκε από το ουκρανικό δίκτυο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης