Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προ πυλών η επισιτιστική κρίση - Τρελός αγώνας για φαγητό το 2023 - Τιμές στα ύψη, ξηρασία, καλλιέργειες μηδέν

Προ πυλών η επισιτιστική κρίση - Τρελός αγώνας για φαγητό το 2023 - Τιμές στα ύψη, ξηρασία, καλλιέργειες μηδέν
Οι αρχές προβλέπουν επίσης παρόμοιες απώλειες καλλιεργειών σε βασικές περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας και της Ιταλίας

Ο εφιάλτης μίας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης προβάλλει έντονα μέσα από τα χαλάσματα του πολέμου στην Ουκρανία, με τους ειδικούς να προειδοποιούν πως οι διεθνείς ηγέτες και οι ιθύνοντες χάραξης πολιτικής θα πρέπει να βρουν μια λύση πριν βρεθεί η ανθρωπότητα μπροστά στον... όλεθρο.
Οι παγκόσμιοι αξιωματούχοι λένε ξανά και ξανά ότι οδεύουμε σε μια άνευ προηγουμένου παγκόσμια επισιτιστική κρίση τις τελευταίες εβδομάδες αλλά μέχρι στιγμής, η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού δεν φαίνεται να το παίρνει στα σοβαρά.
Η αγροτική παραγωγή θα είναι πολύ κατώτερη των προσδοκιών σε όλο τον πλανήτη το 2022, και αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχουν πολύ λιγότερα τρόφιμα που θα κυκλοφορήσουν το 2023.
Μόλις τις τελευταίες δύο ημέρες, αναφέρθηκε ότι θα υπάρξουν απώλειες καλλιεργειών «έως και 50 τοις εκατό» στη γερμανική πολιτεία της Βάδης-Βυρτεμβέργης…
Απώλειες καλλιεργειών έως και 50% αναμένονται τώρα σε περιοχές της Γερμανίας λόγω της ξηρασίας, ισχυρίζονται οι αγρότες στις πληγείσες περιοχές.
Έως και οι μισές καλλιέργειες σε περιοχές του γερμανικού κρατιδίου της Βάδης-Βυρτεμβέργης είναι πιθανό να χαθούν λόγω ξηρασίας, ισχυρίζονται οι αγρότες στην περιοχή, με προβλήματα που σχετίζονται με τις τιμές των καυσίμων, των λιπασμάτων και των φυτοφαρμάκων που συνδέονται με το πράσινο.
Η ατζέντα και ο πόλεμος στην Ουκρανία φέρεται να προκαλούν προβλήματα σε όσους βρίσκονται στην περιοχή.
Πρόκειται για απώλειες καλλιεργειών που θα συμβούν το φθινόπωρο εάν δεν πέσει σύντομα επαρκής βροχή…
Με τις απώλειες που αναμένεται να πραγματοποιηθούν το φθινόπωρο, το αγροτικό χάος μπορεί να καταλήξει να είναι άλλη μια κρίση που αντιμετωπίζει η παραπαίουσα πολιτική τάξη της Γερμανίας, καθώς οι ελλείψεις καυσίμων σε συνδυασμό με την ελεύθερη πτώση της οικονομίας έπληξαν το κοινό που ήδη υποφέρει από την κακή διαχείριση της πανδημίας του COVID-19.
Οι αρχές προβλέπουν επίσης παρόμοιες απώλειες καλλιεργειών σε βασικές περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας και της Ιταλίας.
Και στις Ηνωμένες Πολιτείες, το 37 τοις εκατό των αγροτών στο δυτικό μισό της χώρας λέει ότι θα χάσει τις καλλιέργειες του επειδή δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να ωριμάσουν λόγω της έντονης ξηρασίας.
Όλες αυτές οι απώλειες καλλιεργειών δεν έχουν πλήξει ακόμη το σύστημα τροφίμων.
Επομένως, καμία από αυτές τις απώλειες καλλιεργειών δεν αντανακλάται ακόμη στις τιμές των παντοπωλείων.
Αυτό δεν θα συμβεί μέχρι το τέλος του 2022 και τις αρχές του 2023.
Οι τιμές των τροφίμων αυξάνονται ραγδαία τους τελευταίους μήνες, αλλά το πραγματικά μεγάλο θέμα είναι όλα τα τρόφιμα που δεν καλλιεργούνται αυτή τη στιγμή.
Αυτή η έλλειψη παραγωγής θα ωθήσει τις τιμές σε επίπεδα που κάποτε θα ήταν αδιανόητα.
Οι περισσότεροι άνθρωποι απλά δεν συνειδητοποιούν πόσα οι αγρότες μας αυτή τη στιγμή.

 Καταστροφή και στις ΗΠΑ

Σχεδόν τα τρία τέταρτα των αγροτών των ΗΠΑ λένε ότι η φετινή ξηρασία βλάπτει τη συγκομιδή τους – με σημαντική απώλεια συγκομιδής και εισοδήματος, σύμφωνα με έρευνα της American Farm Bureau Federation, μιας ασφαλιστικής εταιρείας και ομάδας λόμπι που εκπροσωπεί γεωργικά συμφέροντα.
Η έρευνα διεξήχθη σε 15 πολιτείες από τις 8 Ιουνίου έως τις 20 Ιουλίου σε περιοχές ακραίας ξηρασίας από το Τέξας έως τη Βόρεια Ντακότα έως την Καλιφόρνια, που αποτελεί σχεδόν το ήμισυ της αξίας της γεωργικής παραγωγής της χώρας. Στην Καλιφόρνια - μια πολιτεία με υψηλές καλλιέργειες καρπών και ξηρών καρπών - το 50% των αγροτών είπε ότι έπρεπε να αφαιρέσουν τα δέντρα και τις πολυετείς καλλιέργειες λόγω ξηρασίας, κάτι που θα επηρεάσει τα μελλοντικά έσοδα.
Αυτό θα μας επηρεάσει όλους.
Αν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι δεν παράγουν την τροφή μας, δεν τρώμε.
Τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα στη δυτική Ευρώπη και ο πόλεμος στην Ουκρανία περιορίζει σε μεγάλο βαθμό τη ροή γεωργικών αγαθών από την ανατολική Ευρώπη.
Το 2023, θα υπάρξει ένας τρελός αγώνας για ό,τι φαγητό είναι διαθέσιμο και οι παγκόσμιες τιμές θα εκτοξευθούν μανιωδώς.

Η επισιτιστική κρίση του 2008

Περισσότερο από μια δεκαετία αφότου ο κόσμος εξήλθε από την παγκόσμια επισιτιστική κρίση του 2008 -που παρομοίως προκλήθηκε από έναν συνδυασμό αυξανόμενων τιμών του πετρελαίου, ξηρασίας και εμπορικών περιορισμών που επιβλήθηκαν από πανικόβλητες, όπως αναφέρει το Politico, κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας- οι ειδικοί στην επισιτιστική ασφάλεια προτρέπουν τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να επανεξετάσουν τι τρώμε και πώς το παράγουμε.
Στην πραγματικότητα, οι ειδικοί αναφέρουν ότι η απάντηση της Δύσης στην τρέχουσα κρίση -που συμπεριλαμβάνει το να επιτρέπεται στους αγρότες να παράγουν σε προστατευμένη γη- έχει ήδη χάσει την ουσία της υπόθεσης -ιδίως καθώς η μεγάλη εξάρτηση των αγροτών από λιπάσματα και εντατικές καλλιέργειες επιβαρύνει την κλιματική αλλαγή.

«Τόσο μεγάλο σκέλος της απάντησης της ΕΕ και των ΗΠΑ επανεστιάζει σε ένα ήδη διαλυμένο σύστημα, επισημαίνει η Σοφία Μέρφι, εκτελεστική διευθύντρια στην εδρεύουσα στις ΗΠΑ δεξαμενή σκέψης IATP.
Αυτή η στάση, που ακολουθείται από διεθνείς οργανισμούς όπως η G7 και ο ΟΟΣΑ, περιλαμβάνει επίσης τη διάθεση εκατομμυρίων για επισιτιστική βοήθεια και την εξεύρεση στρατηγικών τόσο για την επαναφορά των σιτηρών της Ουκρανίας στο παγκόσμιο εμπόριο, όσο και για τις δυτικές χώρες να καλλιεργήσουν περισσότερο σιτηρά οι ίδιες.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης