Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παραδοχή Borrell: Η πρακτική Putin πιάνει τόπο - Διάσπαση ενότητας Ευρωπαίων ενόψει σκληρού χειμώνα και κρίσης

Παραδοχή Borrell: Η πρακτική Putin πιάνει τόπο - Διάσπαση ενότητας Ευρωπαίων ενόψει σκληρού χειμώνα και κρίσης
Αναφέρθηκε επίσης στην «κούραση» των Ευρωπαίων, ενώ κάλεσε την ηγεσία καθώς και τον απλό λαό να «ανεχθούν τις συνέπειες» με συνεχή αποφασιστικότητα
Σχετικά Άρθρα

Ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ και επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής Josep Borrell προέβη σε μια υπερβολικά ωμή παραδοχή για τον πόλεμο της Ουκρανίας και την επισφαλή θέση της Ευρώπης σε συνέντευξη στο Γαλλικό Πρακτορείο , παραδεχόμενος ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Putin ποντάρει στη διάσπαση μιας ενιαίας απάντησης της ΕΕ εν μέσω της τρέχουσας κρίσης που εκτινάσσεται στα ύψη.
Η ακραία αβεβαιότητα των τιμών και της ενέργειας φαίνεται πως οδηγεί σε έναν βαρύ και μακρύ χειμώνα την Γηραιά Ήπειρο.
Τα λόγια του Borrell υποδεικνύουν ότι η τακτική του Putin λειτουργεί σε κάποιο επίπεδο, ή τουλάχιστον θα καταφέρει να προκαλέσει σοβαορύς τριγμού ως προς την ευρωπαϊκή αποφασιστικότητα βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, δεδομένου ότι επέλεξε λέξεις όπως ότι οι πολίτες της ΕΕ πρέπει να «αντέξουν» τον βαθύ οικονομικό πόνο και σοβαρή ενεργειακή κρίση.
Ανέρθηκε επίσης στην «κούραση» των Ευρωπαίων, ενώ κάλεσε την ηγεσία καθώς και τον απλό λαό να «ανεχθούν τις συνέπειες» με συνεχή αποφασιστικότητα.
Ο Borrell εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο Putin βλέπει «την κούραση των Ευρωπαίων και την απροθυμία των πολιτών τους να υποστούν τις συνέπειες της υποστήριξης προς την Ουκρανία».

Καμία υποχώρηση....

Αλλά ο Borrell πρότεινε ότι η Ευρώπη δεν θα υποχωρήσει ανεξάρτητα από τις πιέσεις της Μόσχας, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για την ενέργεια - και κάλεσε τους πολίτες να συνεχίσουν να επωμίζονται το κόστος.
«Θα πρέπει να αντέξουμε, να κατανείμουμε το κόστος εντός της ΕΕ», είπε ο Borrell στο Γαλλικό Πρακτορείο, προειδοποιώντας ότι η διατήρηση των 27 κρατών μελών μαζί ήταν ένα έργο που πρέπει να εκτελείται «μέρα με τη μέρα».
Και όμως, όπως υποστηρίζουν σταθερά ορισμένοι όπως ο Orban της Ουγγαρίας από την αρχή της εισβολής της 24ης Φεβρουαρίου, είναι αναπόφευκτο κάποιοι να αναγκαστούν να επωμιστούν το «κόστος» πολύ περισσότερο από άλλους.
Αυτό φαίνεται ήδη με πρωτοβουλίες έξω από τις Βρυξέλλες, όπως ο περιορισμός της κατανάλωσης φυσικού αερίου, κάτι που οδήγησε περαιτέρω σε σενάρια όπως γερμανικές πόλεις και ακόμη και κατοικίες να υποχρεωθούν να σβήσουν τα φώτα τη νύχτα.
«Περισσότερα κρύα ντους» - λένε επίσης πολλοί πολιτικοί.
Καθώς πλησιάζουμε προς το φθινόπωρο και εισερχόμαστε στους πιο ψυχρούς μήνες, είναι πιθανό να δούμε περισσότερους τίτλους όπως αυτό : οι γερμανικές πόλεις επιβάλλουν κρύο ντους και σβήνουν τα φώτα εν μέσω κρίσης φυσικού αερίου  από τη Ρωσία .
Ανησυχητικά, το Γαλλικό Πρακτορείο σχολιάζοντας την αξιολόγηση του Μπορέλ φτάνει στο σημείο να προτείνει ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει να υπομείνουν το κόστος της συμμετοχής «όλα μέσα» σε τιμωρητικές ενέργειες και κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ακόμη και αν αντιμετωπίζουν την προοπτική βαθιάς ύφεσης .
Σύμφωνα με την έκθεση :
Την επόμενη εβδομάδα, ο Borrell θα φιλοξενήσει συναντήσεις των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της ΕΕ στην Πράγα, ελπίζοντας να στηρίξει αυτό που μέχρι στιγμής ήταν ένα εντυπωσιακά ενωμένο διπλωματικό μέτωπο κατά της επιθετικότητας της Ρωσίας.
Τα κράτη μέλη της ΕΕ, τα περισσότερα από τα οποία είναι επίσης σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, έχουν συμφωνήσει για μια σειρά πακέτων κυρώσεων που στοχεύουν τον στενό κύκλο του Πούτιν και τους τομείς της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένων των βασικών εξαγωγών πετρελαίου.
Αλλά τώρα, οι τιμές της ενέργειας και ο πληθωρισμός εκτινάσσονται στα ύψη και πολλά μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, αντιμετωπίζουν την προοπτική βαθιάς ύφεσης .

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης