Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αστροναύτης της NASA τονίζει τη σημασία της συνεργασίας με τη Ρωσία στο διάστημα εν μέσω διεθνών εντάσεων

tags :
Αστροναύτης της NASA τονίζει τη σημασία της συνεργασίας με τη Ρωσία στο διάστημα εν μέσω διεθνών εντάσεων
«Η συνεργασία μας μεταξύ της NASA και της Roscosmos συνεχίζεται εδώ και πολύ καιρό και αυτή είναι μια πραγματικά καλή και δυνατή σχέση. Νομίζω ότι αυτή η αποστολή αντικατοπτρίζει τις συνεχείς προσπάθειες των απίστευτων ομάδων και από τις δύο πλευρές και τους καταπληκτικούς ανθρώπους που το κάνουν αυτό», είπε ο Rubio
Ο Αμερικανός αστροναύτης Frank Rubio, ο οποίος θα πετάξει στον ISS με το διαστημόπλοιο Soyuz MS-22 μαζί με τους Ρώσους κοσμοναύτες Sergei Prokopiev και Dmitry Petelin, δήλωσε ότι αυτή η πτήση θα είναι κρίσιμη για τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Σύμφωνα με τον ίδιο, η εκτόξευση από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ, που έχει προγραμματιστεί για τις 21 Σεπτεμβρίου, είναι μια «απίστευτα σημαντική αποστολή», αναφέρει το Newsweek.
«Η συνεργασία μας μεταξύ της NASA και της Roscosmos συνεχίζεται εδώ και πολύ καιρό και αυτή είναι μια πραγματικά καλή και δυνατή σχέση. Νομίζω ότι αυτή η αποστολή αντικατοπτρίζει τις συνεχείς προσπάθειες των απίστευτων ομάδων και από τις δύο πλευρές και τους καταπληκτικούς ανθρώπους που το κάνουν αυτό», είπε ο Rubio.
« Νομίζω ότι είναι σημαντικό σε περιόδους πιθανής έντασης σε όλο τον κόσμο η ανθρώπινη διαστημική πτήση και εξερεύνηση, κάτι για το οποίο ενδιαφέρονται και οι δύο υπηρεσίες, να παραμείνει μια μορφή διπλωματίας και εταιρικής σχέσης όπου μπορούμε να βρούμε κοινό έδαφος και να συνεχίσουμε να πετυχαίνουμε σπουδαία πράγματα μαζί». τόνισε ο αστροναύτης
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μετά την έναρξη της ειδικής επιχείρησης στην Ουκρανία, « έχουν αλλάξει πολλά » στις ρωσοαμερικανικές σχέσεις στο διάστημα . Στις 28 Φεβρουαρίου, μόλις τέσσερις ημέρες μετά την έναρξη της σύγκρουσης, η υπεύθυνη του προγράμματος επανδρωμένων πτήσεων της NASA, Kathy Lueders, δήλωσε ότι περίμενε ότι οι δύο χώρες θα συνεχίσουν να συνεργάζονται ως μία παρά την «παγκόσμια κατάσταση».
Ο διευθυντής της NASA τόνισε ότι οι σχέσεις μεταξύ των κέντρων ελέγχου της αποστολής στη Μόσχα και το Χιούστον «βρίσκονται σε υψηλό επαγγελματικό επίπεδο» και υποσχέθηκε να συνεχίσουν να εργάζονται μαζί.
Ωστόσο, η κατάσταση σταδιακά άλλαξε. Τον Ιούλιο, Ρώσοι κοσμοναύτες άνοιξαν τις σημαίες των Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ (DNR και LNR) στον ISS. Μετά τη δημοσίευση της φωτογραφίας, η NASA είπε ότι ο οργανισμός «καταδικάζει έντονα τη χρήση του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού από τη Ρωσία για πολιτικούς σκοπούς, για την υποστήριξη» της στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία.
Το κείμενο της δήλωσης σημειώνει ότι αυτό «αντίκειται θεμελιωδώς στον κύριο σκοπό του σταθμού, που είναι η προώθηση της επιστήμης και η ανάπτυξη της τεχνολογίας για ειρηνικούς σκοπούς με τη συμμετοχή 15 χωρών».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης