Τελευταία Νέα
Διεθνή

NABE: To 72% των αναλυτών βλέπει ύφεση στις ΗΠΑ το 2023

NABE: To 72% των αναλυτών βλέπει ύφεση στις ΗΠΑ το 2023
Μόλις το 3% των οικονομολόγων δήλωσε ότι ήταν «πολύ σίγουροι» για τους χειρισμούς της Fed
Όλο και περισσότεροι αναλυτές πιστεύουν ότι μια ύφεση θα πλήξει τις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους, σύμφωνα με έρευνα της National Association for Business Economics (NABE).
Η έρευνα διεξήχθη μεταξύ 1ης Αυγούστου και 9ης Αυγούστου μεταξύ 198 μελών της NABE.
Διαπίστωσε ότι το 72% των οικονομολόγων που ερωτήθηκαν αναμένουν ότι η ύφεση θα ξεκινήσει στα μέσα του επόμενου έτους, συμπεριλαμβανομένου του 19% εκείνων που δήλωσαν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται ήδη σε ύφεση, όπως προσδιορίστηκε από το Εθνικό Γραφείο Οικονομικών Ερευνών (NBER).
Ο NBER ορίζει την ύφεση ως «σημαντική μείωση της οικονομικής δραστηριότητας που κατανέμεται σε ολόκληρη την οικονομία και διαρκεί περισσότερο από μερικούς μήνες».
Ο τυπικός ορισμός της ύφεσης βασίζεται επίσης σε δύο διαδοχικά τρίμηνα μείωσης του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος, όπως έχει παρατηρηθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το 9% των οικονομολόγων που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση λένε ότι η ύφεση θα ξεκινήσει το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους και ένα άλλο 16% λέει ότι θα ξεκινήσει το τέταρτο τρίμηνο.
Περισσότερο από το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων (28%) αναμένει ότι μια ύφεση θα ξεκινήσει το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Καμία εμπιστοσύνη στη Fed

Μόλις το 3% των οικονομολόγων δήλωσαν ότι ήταν «πολύ σίγουροι» για τους χειρισμούς της Fed και για το αν θα μπορούσε να πετύχει τον στόχο της χωρίς να πυροδοτήσει ύφεση, ενώ το 10% δήλωσε ότι ήταν σίγουροι και το 14% δήλωσε «κάπως σίγουροι».
«Οι συμμετέχοντες στην Έρευνα Πολιτικής NABE ανησυχούν για τον πληθωρισμό και την ύφεση», δήλωσε ο πρόεδρος της Έρευνας Πολιτικής NABE, Juhi Dhawan.
«Συνολικά, οι συμμετέχοντες στην επιτροπή δεν είναι βέβαιοι ότι η Federal Reserve θα είναι σε θέση να μειώσει τον πληθωρισμό στο στόχο του 2% μέσα στα επόμενα δύο χρόνια χωρίς να προκαλέσει ύφεση.
Επιπλέον, περίπου το ένα πέμπτο των συμμετεχόντων πιστεύει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται ήδη σε ύφεση, ενώ σχεδόν οι μισοί συμμετέχοντες το 47% αναμένουν ότι η ύφεση θα ξεκινήσει στα τέλη του 2022 ή το πρώτο τρίμηνο του 2023».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης