Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πάνω από 3 π.μ. το κόστος του πολέμου στην Ουκρανία για την γερμανική οικονομία

Πάνω από 3 π.μ. το κόστος του πολέμου στην Ουκρανία για την γερμανική οικονομία
Ο αντίκτυπος στον πληθωρισμό, μέσω των υψηλών τιμών της ενέργειας, θα διατηρηθεί επίσης
Ο οικονομικός αντίκτυπος της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία για τη Γερμανία θα διαρκέσει χρόνια, δήλωσε στο Reuters ο οικονομολόγος Marcel Fratzscher του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών, προσθέτοντας ότι θα μπορούσε να κοστίσει 3 ποσοστιαίες μονάδες ανάπτυξης φέτος.
Ο Fratzscher, το ινστιτούτο του οποίου συμβουλεύει την κυβέρνηση της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης για τη μακροοικονομική πολιτική, είπε ότι ο αντίκτυπος μπορεί να διαρκέσει μέχρι το 2025 όταν η Γερμανία αναμένει να έχει απαλλαγεί από κάθε έκθεση στο ρωσικό αέριο.
Η Γερμανία, η οποία για δεκαετίες ευημερούσε από τις ροές φθηνού ρωσικού φυσικού αερίου, σπεύδει να βρει άλλες πηγές ενέργειας μετά το ξέσπασμα του πολέμου τον Φεβρουάριο.

Τεράστια η ζημία του πολέμου

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει κάνει τεράστια ζημιά στη γερμανική οικονομία», είπε ο Fratzscher σε συνέντευξή του, προσθέτοντας ότι ίσως μόνο το 1,5% θα απομείνει από το 4,5% της οικονομικής ανάπτυξης που περίμενε στην αρχή του έτους.
Ο αντίκτυπος στον πληθωρισμό, μέσω των υψηλών τιμών της ενέργειας, θα διατηρηθεί επίσης για παρόμοια περίοδο, αν και απέρριψε τις εκτιμήσεις ότι υπήρχε λόγος για περιορισμό των μισθών.
«Τα συνδικάτα δεν είναι τόσο ισχυρά όσο ήταν τη δεκαετία του 1970», είπε, σημειώνοντας ότι η φετινή προβλεπόμενη αύξηση των μισθών κατά 4,5% ήταν πολύ χαμηλότερη από τον πληθωρισμό που ήταν περίπου 8%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης