Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε συνθήκες ακραίας ξηρασίας η μισή ΕΕ - Φόβοι για μεγάλες ελλείψεις τροφίμων

Σε συνθήκες ακραίας ξηρασίας η μισή ΕΕ - Φόβοι για μεγάλες ελλείψεις τροφίμων
Σοβαρές οι επιπτώσεις στον ενεργειακό τομέα, ιδιαίτερα για τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς που δεν μπορούν να λειτουργήσουν, και τα συστήματα ψύξης άλλων σταθμών παραγωγής ενέργειας
Σχεδόν η μισή ΕΕ παραμένει υπό συνθήκες ξηρασίας, καθώς ο καιρός αναμένεται να παραμείνει θερμότερος και ξηρότερος μέχρι τον Νοέμβριο.
Αυτό θα εντείνει τους φόβους για ελλείψεις καλλιεργειών, αλλά και τον ενεργειακό εφοδιασμό σε μια ήπειρο που έχει ήδη πληγεί από σημαντική μείωση των ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία.
«Ο συνδυασμός έντονης ξηρασίας και καύσωνα έχει δημιουργήσει μια άνευ προηγουμένου πίεση στα επίπεδα των υδάτων σε ολόκληρη την ΕΕ.
Αυτήν τη στιγμή παρατηρούμε μια εποχή δασικών πυρκαγιών πάνω από τον μέσο όρο και με σημαντικό αντίκτυπο στην παραγωγή των καλλιεργειών», δήλωσε η Mariya Gabriel, Επίτροπος της ΕΕ για την Έρευνα και την Καινοτομία.
Οι συνθήκες «σοβαρής έως ακραίας» ξηρασίας είναι εμφανείς στην Ιταλία, τη νοτιοανατολική και βορειοδυτική Γαλλία, την ανατολική Γερμανία, την ανατολική Ευρώπη, τη νότια Νορβηγία και μεγάλα τμήματα των Βαλκανίων, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε από το Κέντρο Κοινής Έρευνας της ΕΕ.
Σύμφωνα με την έκθεση το 47% της ΕΕ ήταν υπό συνθήκες προειδοποίησης ξηρασίας και το 17% σε «συναγερμό» ξηρασίας, που σήμαινε ότι η βλάστηση και οι καλλιέργειες είχαν πληγεί.
Η έκθεση προειδοποίησε επίσης για τις «σοβαρές επιπτώσεις» στον ενεργειακό τομέα, ιδιαίτερα για τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς που δεν μπορούν να λειτουργήσουν, και τα συστήματα ψύξης άλλων σταθμών παραγωγής ενέργειας.

Ανεβαίνει η θερμοκρασία

Αυτό το καλοκαίρι ήταν ένα από τα πιο ξηρά που έχουν καταγραφεί στην Ευρώπη, το οποίο οι επιστήμονες είπαν ότι θερμαίνεται ταχύτερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο.
Οι δασικές πυρκαγιές έχουν εξαπλωθεί γρήγορα σε όλη την ήπειρο, καίγοντας πάνω από 4,6 φορές τη μέση έκταση γης των τελευταίων 19 ετών δασικών πυρκαγιών, ενώ οι παγετώνες των Άλπεων έχουν λιώσει με ρυθμό ρεκόρ.
Η μέση ετήσια θερμοκρασία στην ευρωπαϊκή χερσαία μάζα την περασμένη δεκαετία ήταν περίπου 2 C υψηλότερη από ό,τι κατά την προβιομηχανική περίοδο, σύμφωνα με έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο, σε σύγκριση με περίπου 1 C μέσο όρο παγκοσμίως.
Το Ηνωμένο Βασίλειο επίσης έχει κατακλυστεί από μια παρατεταμένη περίοδο ζεστού και ξηρού καιρού, που ώθησε την Αγγλία σε επίσημη κατάσταση ξηρασίας τον Αύγουστο.
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι 10 από τις 14 περιοχές έχουν εισέλθει σε κατάσταση ξηρασίας, προσθέτοντας ότι οι πρόσφατες βροχοπτώσεις δεν ήταν αρκετές για να αναπληρώσουν τα ποτάμια, τα υπόγεια ύδατα και τους ταμιευτήρες σε «κανονικά επίπεδα».

Ανησυχίες για τις καλλιέργειες

Τέτοια ακραία έλλειψη νερού και θερμική καταπόνηση στα φυτά μείωσε τις προβλέψεις για τη φετινή καλοκαιρινή συγκομιδή στην Ευρώπη, με τις καλλιέργειες να επηρεάζονται περισσότερο, όπως ο αραβόσιτος, ο ηλίανθος και η σόγια.
Οι προβλέψεις απόδοσης για αυτές τις καλλιέργειες είναι μεταξύ 12% και 16% κάτω από τον μέσο όρο της πενταετίας, έδειξαν τα στοιχεία του ΚΚΕρ.
Έχει επίσης επιδεινώσει τα προβλήματα ενεργειακού εφοδιασμού σε ολόκληρη την ήπειρο.
Τα υδροηλεκτρικά φράγματα έχουν στερέψει σε χώρες όπως η Πορτογαλία και η Νορβηγία, ωθώντας τον δεύτερο μεγαλύτερο προμηθευτή φυσικού αερίου της ΕΕ μετά τη Ρωσία να προειδοποιήσει ότι μπορεί να χρειαστεί να περιορίσει τις εξαγωγές ενέργειας εάν η κατάσταση δεν βελτιωθεί.
Η παραγωγή ενέργειας από πυρηνικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής χρειάστηκε επίσης να μειωθεί λόγω έλλειψης νερού για την ψύξη των αντιδραστήρων.
Η έκθεση του ΚΚΕρ, η οποία βασίζεται σε δεδομένα από το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Ξηρασίας, προειδοποίησε ότι οι θερμότερες και ξηρότερες συνθήκες θα μπορούσαν να διαρκέσουν μέχρι το φθινόπωρο στη δυτική Μεσόγειο.
Η επιστροφή σε πιο κανονικό καιρό «για το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης» δεν θα μπορούσε «να είναι αρκετή για να ανακτήσει πλήρως το έλλειμμα [ύδατος] που συσσωρεύτηκε σε περισσότερο από μισό χρόνο», ανέφερε.
Οι επιστήμονες πρόσθεσαν ότι «πολύ ξηρότερες από τις κανονικές καιρικές συνθήκες» προβλέπεται να διαρκέσουν στη δυτική Ισπανία, την ανατολική Πορτογαλία και κατά μήκος της κροατικής ακτής.
Ο αντίκτυπος των δασικών πυρκαγιών ήταν ιδιαίτερα έντονος στην Πορτογαλία, όπου το ΚΚΕρ είπε ότι ο κίνδυνος πυρκαγιών ήταν «από υψηλός έως ακραίος στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης