Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΚΤ: Κυρώσεις στην Crédit Agricole και τις θυγατρικές για παρατυπίες στη μέτρηση του Common Equity Tier 1

ΕΚΤ: Κυρώσεις στην Crédit Agricole και τις θυγατρικές για παρατυπίες στη μέτρηση του Common Equity Tier 1
Οι τράπεζες κατέταξαν μετοχές ως κεφάλαια Common Equity Tier 1 (CET1) χωρίς προηγούμενη άδεια της ΕΚΤ
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) επέβαλε διοικητικές κυρώσεις ύψους 4,275 εκατ. ευρώ στην Crédit Agricole και 300.000 και 190.000 ευρώ στις θυγατρικές της Crédit Agricole Corporate and Investment Bank (CACIB) και Crédit Agricole Consumer Finance, αντίστοιχα, αφού οι τράπεζες κατέταξαν μετοχές ως κεφάλαια Common Equity Tier 1 (CET1) χωρίς προηγούμενη άδεια της ΕΚΤ.
Για πέντε συνεχόμενα τρίμηνα κατά την περίοδο 2015-16, η Crédit Agricole ταξινόμησε τις νεοεκδοθείσες μετοχές ως κεφάλαιο CET1 χωρίς να ζητήσει την άδεια της ΕΚΤ να το πράξει, παρά το γεγονός ότι η ΕΚΤ υπενθύμισε στην τράπεζα τις υποχρεώσεις της.
Αυτό σημαίνει ότι η τράπεζα δεν επέτρεψε στην ΕΚΤ να αξιολογήσει έγκαιρα εάν αυτά τα μέσα ήταν επιλέξιμα ως κεφάλαιο CET1, το οποίο είναι η υψηλότερη ποιότητα κεφαλαίου όπως ορίζεται από την τραπεζική νομοθεσία.
Οι θυγατρικές CACIB και CACF ακολούθησαν παρόμοια προσέγγιση για τρία συνεχόμενα τρίμηνα.
Η ΕΚΤ έχει ήδη επιβάλει κυρώσεις στις τράπεζες το 2018 για αυτήν την παραβίαση.
Στη συνέχεια, οι τράπεζες προσέβαλαν τις αποφάσεις της ΕΚΤ ενώπιον του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο επιβεβαίωσε την ευθύνη των τραπεζών για τις παραβάσεις, αλλά ακύρωσε τις χρηματικές κυρώσεις θεωρώντας ότι η ΕΚΤ δεν είχε εξηγήσει επαρκώς πώς είχε καθορίσει τα ποσά.
Η ΕΚΤ έχει πλέον αντιμετωπίσει αυτή τη διαδικαστική ανεπάρκεια και επέβαλε εκ νέου τις κυρώσεις στις τράπεζες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης