Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παραδοχή σοκ από τον πρωθυπουργό του Βελγίου - Οι δύσκολοι χειμώνες στην Ευρώπη θα κρατήσουν τουλάχιστον 5 χρόνια

Παραδοχή σοκ από τον πρωθυπουργό του Βελγίου - Οι δύσκολοι χειμώνες στην Ευρώπη θα κρατήσουν τουλάχιστον 5 χρόνια
Σε ορισμένους τομείς, είναι πραγματικά δύσκολο να αντιμετωπίσουμε αυτές τις υψηλές τιμές ενέργειας, ανέφερε ο πρωθυπουργός του Βελγίου
Η Ευρώπη θα μπορούσε να αντιμετωπίσει έναν σκληρό χειμώνα, καθώς οι τιμές της ενέργειας εκτινάσσονται σε υψηλά ρεκόρ εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία.
Αλλά σύμφωνα με τον πρωθυπουργό του Βελγίου, «οι επόμενοι 5 με 10 χειμώνες θα είναι δύσκολοι».
Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο VRT, ο Alexander De Croo ανέφερε ότι "σε ορισμένους τομείς, είναι πραγματικά δύσκολο να αντιμετωπίσουμε αυτές τις υψηλές τιμές ενέργειας.
Το παρακολουθούμε στενά, αλλά πρέπει να είμαστε σαφείς: οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι, οι ερχόμενοι χειμώνες θα είναι δύσκολοι", ανέφερε.

Η μεγάλη εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο

Τα σχόλια του De Croo έρχονται καθώς η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια ενεργειακή κρίση που επιδεινώθηκε από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Η ήπειρος εξαρτάται από τη Ρωσία για τις ανάγκες της σε φυσικό αέριο, εισάγοντας περίπου το 40% των καυσίμων της από τη χώρα.
Ωστόσο, η Ρωσία έχει επιβραδύνει τις ροές φυσικού αερίου μέσω του βασικού αγωγού Nord Stream 1 στο 20% της χωρητικότητάς της, επικαλούμενη τεχνικά ζητήματα.
Και σύμφωνα με τους Ευρωπαίους η κίνηση είναι αντίποινα κατά των κυρώσεων για την εισβολή στην Ουκρανία.
Το Βέλγιο εισάγει μόλις το 6,5% των αναγκών του σε φυσικό αέριο από τη Ρωσία, σύμφωνα με τους The Brussels Times, επικαλούμενοι επίσημα στοιχεία.
Ωστόσο, οι λογαριασμοί ενέργειας εξακολουθούν να αυξάνονται στο Βέλγιο καθώς οι τιμές έχουν εκτοξευθεί στα ύψη στις παγκόσμιες αγορές.
Οι αυξανόμενες τιμές της ενέργειας ώθησαν το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας στη βέλγικη χονδρική αγορά σε νέο υψηλό ρεκόρ την Κυριακή, σύμφωνα με τους The Brussels Times.
Αυτό με τη σειρά του μεταφράζεται σε ρεκόρ υψηλών λογαριασμών ενέργειας για τα νοικοκυριά.

Κλυδωνίζεται το Ηνωμένο Βασίλειο

Άλλες χώρες στην Ευρώπη αναμένουν επίσης ότι οι λογαριασμοί ενέργειας θα συνεχίσουν να αυξάνονται.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι λογαριασμοί ενέργειας των νοικοκυριών στις αρχές του 2023 αναμένεται να είναι τέσσερις φορές υψηλότεροι από ό,τι ήταν μεταξύ 2018 και 2021, σύμφωνα με τους Financial Times.
Στη Γερμανία, οι λογαριασμοί ενέργειας είναι πιθανό να διπλασιαστούν για τα νοικοκυριά καθώς οι εταιρείες μετακυλίουν το αυξανόμενο κόστος φυσικού αερίου, ανέφερε το AFP στις αρχές Αυγούστου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης