Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πρωτοφανές κύμα απολύσεων στις ΗΠΑ, αλλά τα επίσημα στοιχεία παραπλανούν τη Fed

Πρωτοφανές κύμα απολύσεων στις ΗΠΑ, αλλά τα επίσημα στοιχεία παραπλανούν τη Fed
Η ισχυρή αγορά εργασίας είναι ένα από τα λίγα πράγματα που εμποδίζουν τη Fed να χαλαρώσει ουσιαστικά τις επιθετικές πολιτικές της
Με πλήθος εταιρειών να ανακοινώνουν απολύσεις μεγάλου μέρους του εργατικού τους δυναμικού, αυτή η τάση δεν αποτυπώνεται στα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας, προκαλώντας σοβαρά ερωτήματα για το πόσο αποτυπώνουν την πραγματική εικόνα της αγοράς.
Ειδικότερα, τα στοιχεία που συγκέντρωσε η PwC δείχνουν μια εντελώς διαφορετική εικόνα από αυτό που ανακοινώνει κάθε εβδομάδα το υπουργείο των ΗΠΑ, αναφορικά με τα επιδόματα ανεργίας.
Και όπως τονίζει η PwC «μετά την ανάκαμψη από την εποχή του Covid έρχονται πολλές περισσότερες απολύσεις».
Ένα δείγμα μόνο των ανακοινώσεων των εταιριών:
1)Η Ultratec θα απολύσει περισσότερους από 600 εργαζομένους.
2)Η εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών φορτηγών Rivian θα απολύσει περίπου 840 εργαζόμενους.
3)Η 7-Eleven ανακοίνωσε ότι θα καταργήσει 880 εταιρικές θέσεις εργασίας.
4)Το Shopify απολύει περίπου 1.000 άτομα.
5)Η Vimeo λέει ότι θα εξαλείψει το 6% του τρέχοντος εργατικού δυναμικού της.
6)Η Redfin θα μειώσει το μέγεθος του εργατικού της δυναμικού κατά 8%
7)Η Compass θα μειώσει το μέγεθος του εργατικού της δυναμικού κατά 10%.
8)Η RE/MAX θα μειώσει το μέγεθος του εργατικού δυναμικού της κατά 17%
9)Η Robinhood θα μειώσει το μέγεθος του εργατικού δυναμικού της κατά 23%
10)Αναφέρεται ότι η Ford «ετοιμάζεται να περικόψει έως και 8.000 θέσεις εργασίας τις επόμενες εβδομάδες».
11)Η Geico έχει κλείσει όλα τα γραφεία της στην πολιτεία της Καλιφόρνια, και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τεράστιος αριθμός εργαζομένων να χάσουν τη δουλειά τους.
12)Η Walmart καταργεί περίπου 200 εταιρικές θέσεις εργασίας καθώς αντιμετωπίζει το αυξανόμενο κόστος, τα διογκωμένα αποθέματα και την αποδυνάμωση της ζήτησης για γενικά εμπορεύματα.

Ωστόσο, ενώ οι αρχικές αιτήσεις ανεργίας έχουν πράγματι αυξηθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες, το Γραφείο Στατιστικών Εργασίας δεν έχει αναφέρει την πραγματική κατάσταση της αγοράς εργασίας των ΗΠΑ
Η διαφορά μεταξύ των ερευνών για τα νοικοκυριά και τις εταιρείες έχει αυξηθεί σε ρεκόρ 1,8 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας από τον Μάρτιο.

Καμία εξήγηση

Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει κάποια εξήγηση για τη διακύμανση των δεδομένων.
Και αυτό με τη σειρά του επηρεάζει και την πολιτική της Federal Reserve, καθώς η ισχυρή αγορά εργασίας είναι ένα από τα λίγα πράγματα που εμποδίζουν τη Fed να χαλαρώσει ουσιαστικά τις επιθετικές πολιτικές της.
Είναι αναμενόμενο άλλωστε ότι τα απότομα υψηλότερα επιτόκια της Fed προκαλούν ήδη πιέσεις στην αγορά κατοικίας.

Η έρευνα της PwC

Στην έρευνα της PwC, η οποία συμμετείχαν σε δημοσκόπηση πάνω από 700 στελέχη και μέλη του διοικητικού συμβουλίου των ΗΠΑ σε μια σειρά βιομηχανιών, οι μισοί από τους ερωτηθέντες είπαν ότι μειώνουν τον αριθμό των εργαζομένων ή σκοπεύουν να το κάνουν και το 52% έχει εφαρμόσει πάγωμα προσλήψεων.
Ταυτόχρονα, περισσότερες από τέσσερις στις δέκα εταιρείες ακυρώνουν προσφορές εργασίας και ένα παρόμοιο ποσό μειώνει ή εξαλείφει τα μπόνους που είχαν γίνει συνηθισμένα για την προσέλκυση ταλέντων σε μια περιορισμένη αγορά εργασίας.
Ταυτόχρονα, όμως, περίπου τα δύο τρίτα των επιχειρήσεων αυξάνουν τις αμοιβές - για όσους διατηρούν τις δουλειές τους - ή επεκτείνουν τα «προνόμια ψυχικής υγείας».
Τα ευρήματα καταδεικνύουν την αντιφατική φύση της σημερινής αγοράς εργασίας, όπου οι ειδικευμένοι εργαζόμενοι μπορούν ακόμη σε μεγάλο βαθμό να θέσουν τους όρους τους εν μέσω ελλείψεων ταλέντων (σε τομείς υψηλής ζήτησης), ακόμη και όταν οι εταιρείες μεθοδεύουν μείωση προσωπικού, ιδιαίτερα σε βιομηχανίες που έχουν πληγεί σοβαρά, όπως η τεχνολογία και τα ακίνητα.
«Οι εταιρείες παίζουν επίθεση και άμυνα με τις στρατηγικές για τα ταλέντα τους», δήλωσε ο Bhushan Sethi, της PwC, σημειώνοντας ότι οι εργοδότες πρέπει να σταθμίσουν τη ζημιά στη φήμη και το ηθικό των εργαζομένων όταν σχεδιάζουν απολύσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης