Τελευταία Νέα
Διεθνή

Lachman (ΑΕΙ): Εάν ο Erdogan αναγκαστεί να εγκαταλείψει την πολιτική, η Τουρκία θα βοηθήσει τις ΗΠΑ να σταθούν απέναντι στη Ρωσία

Lachman (ΑΕΙ): Εάν ο Erdogan αναγκαστεί να εγκαταλείψει την πολιτική, η Τουρκία θα βοηθήσει τις ΗΠΑ να σταθούν απέναντι στη Ρωσία
«Εάν υπάρχει μια ασημένια γραμμή στο οικονομικό χάος της Τουρκίας, είναι ότι ο Erdogan πιθανότατα θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει την πολιτική σκηνή μετά τις εκλογές του επόμενου έτους…»

«Οι οικονομικές θεωρίες δεν ισχύουν πάντα, όπως συμβαίνει με τη φυσική ή τα μαθηματικά, ποικίλλουν ανάλογα με τη χώρα», είπε ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan.
Τα παραπάνω ανέφερε ο πρόεδρος της Τουρκίας, αποκλείοντας το ενδεχόμενο αυξήσεων των επιτοκίων στην οικονομία.
Επ’ αφορμή της τουρκικής νομισματικής πολιτικής, Desmond Lachman, πρώην ανώτερος σύμβουλος και στη συνέχεια αναπληρωτής διευθυντής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Διευθύνων Σύμβουλος και επικεφαλής στρατηγικής αναδυόμενων αγορών στο Salomon Smith Barney, καθώς και μέλος στο American Enterprise Institute, αναφέρει πως, παρότι η οικονομική κρίση στην Τουρκία βαθαίνει, κυρίως λόγω των απερίσκεπτων πολιτικών του, ο Τούρκος Πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan φαίνεται να τα «βολεύει» με τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin, αναμειγνυόμενος στον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας.
Σε αυτό το πλαίσιο, πέρασε την προηγούμενη εβδομάδα προσπαθώντας να ανυψώσει το διεθνές του ανάστημα, αποκαθιστώντας τις διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ και συμμετέχοντας σε συνομιλίες υψηλού επιπέδου στο Lviv – που δεν κατέληξαν πουθενά.
Αν μη τι άλλο, αυτή η κατάσταση είναι απίθανο να… τελειώσει καλά για τον Erdogan στις βουλευτικές εκλογές του 2023.
Mετά την έκπληξη της περασμένης Πέμπτης 18 Αυγούστου, με την κεντρική τουρκική τράπεζα να μειώνει τα επιτόκια κατά 100 μονάδες βάσης, πρέπει κανείς να αναρωτηθεί αν ο Toύρκος ηγέτης «φλερτάρει» με τον ορισμό της οικονομικής παραφροσύνης, κάνοντας το ίδιο πράγμα ξανά και περιμένοντας ένα διαφορετικό αποτέλεσμα.
Ως γνωστόν, ο «σουλτάνος» συνεχίζει να πιέζει την Κεντρική Τράπεζα της χώρας του να μειώνει τα επιτόκια με σκοπό να περιορίσει τον… πληθωρισμό – παρότι σε κάθε επιτοκιακή περικοπή ο πληθωρισμός εκτινάσσεται σε νέα υψηλά.
Σημειώνεται πως η τελευταία επιτοκιακή μείωση έρχεται με τον ΔΤΚ να είναι στο +80% και τη λίρα να καταποντίζεται χάνοντας 25% της αξίας της φέτος.
Τα συναλλαγματικά αποθέματα εξαντλούνται και οι επενδυτές ανησυχούν ολοένα και περισσότερο για την ικανότητα της Τουρκίας να εξυπηρετήσει το εξωτερικό χρέος της.
Αυτό αντικατοπτρίζεται στo spread των τουρκικών credit-default swaps, που έχουν «σκαρφαλώσει» σε υψηλά 20ετίας, αλλά και στα πολύ υψηλά επιτόκια δανεισμού σε δολάρια για την Τουρκία.

Αντίθετη με τη νομισματική θεωρία…

Σύμφωνα με τον Desmond Lachman, η νομισματική πολιτική του Erdogan έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη βασική οικονομική θεωρία και εμπειρία.
Εάν υπάρχει ένα πράγμα στο οποίο σχεδόν όλοι οι οικονομολόγοι μπορούν να συμφωνήσουν, είναι ότι απαιτούνται υψηλότερα επιτόκια για να ανακτηθεί ο έλεγχος του καλπάζοντος πληθωρισμού και ένα νόμισμα σε ελεύθερη πτώση.
Αυτό υπογραμμίζει πόσο αταίριαστη είναι η νομισματική πολιτική του Erdogan με τη σύσφιξη του κύκλου των επιτοκίων που βρίσκεται σε εξέλιξη στον υπόλοιπο κόσμο.
Οι περισσότερες από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης κυρίως της Federal Reserve, αυξάνουν τα επιτόκια για να ανακτήσουν τον έλεγχο του πληθωρισμού.
Παρ’ όλα αυτά, σε μια περίοδο ήδη πολύ υψηλού πληθωρισμού και εξωτερικής οικονομικής αδυναμίας, ο Erdogan διακινδυνεύει να θέσει τη χώρα του περαιτέρω στην πορεία προς τον υπερπληθωρισμό.
Φαίνεται επίσης να επιτείνει τη νομισματική κρίση παρέχοντας περαιτέρω κίνητρα στους κατοίκους της χώρας να μεταφέρουν τα κεφάλαιά τους στο εξωτερικό - μια τέτοια κρίση θα δυσκόλευε πολύ τη χώρα να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις, κάτι που θα μπορούσε να απαιτήσει την επιβολή οικονομικά επιζήμιων κεφαλαιακών ελέγχων.
Σημειώνεται πως ο κίνδυνος εντείνεται από το γεγονός πως ο κύκλος αύξησης των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ προκαλεί γενικευμένο επαναπατρισμό κεφαλαίων από τις αναδυόμενες οικονομίες
Το ίδιο ισχύει και για το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας, το οποίο έχει επηρεαστεί αρνητικά από τις διεθνείς τιμές στο πετρέλαιο και την οικονομική επιβράδυνση στην ΕΕ.
Αν η απερίσκεπτη νομισματική πολιτική του Erdogan δεν έχει κανένα οικονομικό νόημα, δεν έχει και πολιτικό νόημα.
Τον Ιούνιο του 2023, θα αντιμετωπίσει το εκλογικό σώμα στις προγραμματισμένες βουλευτικές εκλογές.
Κάποιος θα πίστευε ότι το τελευταίο πράγμα που θα ήθελε είναι οι ψηφοφόροι να είναι θυμωμένοι μαζί του λόγω του καλπάζοντος πληθωρισμού και μιας οικονομίας που καταρρέει. Ωστόσο, αυτό είναι που θέτει τον εαυτό του ακολουθώντας την εξαιρετικά ιδιότυπη νομισματική του πολιτική.
«Ο Rudi Dornbusch, ο αείμνηστος οικονομολόγος του MIT, είχε πει ότι οι νομισματικές κρίσεις χρειάζονται πολύ περισσότερο χρόνο για να εμφανιστούν από ό,τι φαντάζεστε.
Όταν συμβαίνουν, ωστόσο, το κάνουν με πολύ πιο γρήγορο ρυθμό από ό,τι νομίζατε.
Ο Εrdogan θα έκανε καλά να άκουγε την προειδοποίηση του Dornbusch
Εάν υπάρχει μια ασημένια γραμμή στο οικονομικό χάος της Τουρκίας, είναι ότι ο Erdogan πιθανότατα θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει την πολιτική σκηνή μετά τις εκλογές του επόμενου έτους.
Εάν συμβεί αυτό, μπορεί να έχουμε έναν πιο αξιόπιστο Τούρκο εταίρο του ΝΑΤΟ για να μας βοηθήσει να σταθούμε απέναντι στη Ρωσία στον πόλεμο της με την Ουκρανία» κατέληξε ο Desmond Lachman.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης