Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ντόμινο κατάρρευσης: Κρίση και στα μέταλλα στην Ευρώπη - Κλείνουν εργοστάσια αλουμινίου, ψευδάργυρου

Ντόμινο κατάρρευσης: Κρίση και στα μέταλλα στην Ευρώπη - Κλείνουν εργοστάσια αλουμινίου, ψευδάργυρου
Η ενεργειακή κρίση της Ευρώπης έχει πυροδοτήσει ολοένα και πιο ασταθείς συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου, καθώς οι έμποροι αξιολογούν μια σειρά από απώλειες προσφοράς έναντι του αυξανόμενου κινδύνου καθώς ο... αφανής πληθωρισμός και η αυστηρότερη νομισματική πολιτική της FED θα χτυπήσουν τη ζήτηση για βιομηχανικά μέταλλα σε ορισμένες από τις κορυφαίες οικονομίες του κόσμου

Ντόμινο αρνητικών εξελίξεων σηματοδούν οι αστρονομικές αυξήσεις των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη που επεκτείνονται διαρκώς και σε άλλους οικονομικούς κάδους.
... Η ενεργειακή κρίση της Ευρώπης προκάλεσε ένα ακόμη θύμα στη βιομηχανία μετάλλων που διψούν για ενέργεια, αφού η Norsk Hydro είπε ότι σχεδιάζει να κλείσει ένα εργοστάσιο αλουμινίου στη Σλοβακία στα τέλη του επόμενου μήνα, αναφέρει το Bloomberg.
Με το αλουμίνιο ένα από τα πιο ενεργοβόρα μέταλλα που παράγονται, το κλείσιμο των εγκαταστάσεων της Slovalco προσθέτει στα αυξανόμενα σημάδια πίεσης στη βιομηχανική οικονομία της Ευρώπης καθώς οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας εκτινάσσονται σε υψηλά ρεκόρ.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Hydro και άλλοι κινούνται τώρα για να κλείσουν εντελώς τα εργοστάσια.
Η περιοχή είχε ήδη χάσει περίπου το ήμισυ της ικανότητας τήξης ψευδαργύρου και αλουμινίου κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, κυρίως καθώς οι παραγωγοί επανήλθαν στην παραγωγή.
Η Hydro, ο πλειοψηφικός ιδιοκτήτης της Slovalco, είπε ότι το κλείσιμο προήλθε ως αποτέλεσμα από τις αντίξοες συνθήκες, συμπεριλαμβανομένων των «υψηλών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες δεν δείχνουν σημάδια βελτίωσης βραχυπρόθεσμα».
Το μεταλλουργείο λειτουργούσε στο 60% της ετήσιας δυναμικότητάς (175.000 τόνων) και θα σημείωνε νέες σημαντικές απώλειες εάν συνέχιζε τη λειτουργία του και μετά το 2022, δήλωσε η νορβηγική εταιρεία.
Την Τρίτη, η Hydro είπε ότι η παραγωγή σε άλλο εργοστάσιο αλουμινίου στη Νορβηγία θα επηρεαστεί από μια απεργία που θα ξεκινήσει σήμερα στις 22 Αυγούστου.
Τα νέα ήρθαν μια μέρα αφότου οι τιμές του ψευδαργύρου εκτινάχθηκαν καθώς ένα από τα μεγαλύτερα χυτήρια ψευδαργύρου της Ευρώπης δήλωσε ότι θα σταματήσει επίσης την παραγωγή τον επόμενο μήνα, καθώς η ενεργειακή κρίση της ηπείρου απειλεί να καταστρέψει τις βαριές βιομηχανίες.
Το μεταλλουργείο Budel στην Ολλανδία - που ελέγχεται από την Nyrstar του Ομίλου Trafigura - θα τεθεί σε φροντίδα και συντήρηση από την 1η Σεπτεμβρίου «μέχρι νεωτέρας», σύμφωνα με δήλωση της εταιρείας.
Οι συναλλαγές ψευδαργύρου στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου εκτινάχθηκαν έως και 7,2% στο υψηλότερο ενδοημερήσιο επίπεδο των τελευταίων δύο μηνών, καθώς οι έμποροι τιμολόγησαν ακόμη πιο περιορισμένη την προσφορά.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, η κορυφαία εταιρεία παραγωγής ψευδαργύρου Glencore Plc προειδοποίησε ότι η ενεργειακή κρίση της Ευρώπης αποτελούσε σημαντική απειλή για τον εφοδιασμό .
Τα χυτήρια σε όλη την περιοχή μόλις βγάζουν κέρδη και το εργοστάσιο Nyrstar, το οποίο αντιπροσωπεύει περίπου το 2% της παγκόσμιας παραγωγής, ενώ λειτουργεί με μειωμένο ρυθμό από το τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους.
Η μείωση της ευρωπαϊκής παραγωγής ψευδαργύρου οδήγησε τα τοπικά αποθέματα LME να πέφτουν κοντά στο μηδέν φέτος, ενώ τα παγκόσμια αποθέματα παραμένουν κοντά στα χαμηλότερα για περισσότερα από δύο χρόνια.
«Εάν η ΕΕ χρειάζεται το μέταλλό της, πιθανότατα θα πρέπει να εισάγει περισσότερο ημιεπεξεργασμένο υλικό ή το ίδιο το μέταλλο» δήλωσε ο Tom Price, αναλυτής της Liberum Capital.
german_french_power_1_year.jpg


Ραγδαίες εξελίξεις 

Η ενεργειακή κρίση της Ευρώπης έχει πυροδοτήσει ολοένα και πιο ασταθείς συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου, καθώς οι έμποροι αξιολογούν μια σειρά από απώλειες προσφοράς έναντι του αυξανόμενου κινδύνου καθώς ο... αφανής πληθωρισμός και η αυστηρότερη νομισματική πολιτική της FED θα χτυπήσουν τη ζήτηση για βιομηχανικά μέταλλα σε ορισμένες από τις κορυφαίες οικονομίες του κόσμου.
Η Slovalco θα κερδίσει περίπου 1,6 δισεκατομμύρια κορώνες ή 165 εκατομμύρια δολάρια πωλώντας τους αντισταθμιστές της για ενέργεια, μέταλλα και πρώτες ύλες κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, ανέφερε.
2022-08-21_16-48-41.jpg

Οι βιομηχανίες από τα λιπάσματα έως το αλουμίνιο ακρωτηριάζονται από το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος καθώς η Ρωσία συμπιέζει τις ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, ροές που θα επιβραδυνθούν περαιτέρω μετά την αναφορά της περασμένης εβδομάδας ότι το Nord Stream 1 θα κλείσει από τις 31 Αυγούστου έως (τουλάχιστον ) 2 Σεπτεμβρίου.
Οι τιμές αναφοράς της ηλεκτρικής ενέργειας εκτινάχθηκαν σε νέα υψηλά όλων των εποχών αυτή την εβδομάδα, καθώς η χειρότερη ενεργειακή κρίση των τελευταίων δεκαετιών φαίνεται ότι θα συνεχιστεί και το επόμενο έτος.
Όπως σημειώνει το Bloomberg, οι τεράστιες απαιτήσεις σε ενέργεια της βιομηχανίας μετάλλων την αφήνουν στην πρώτη γραμμή καθώς οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας αυξάνονται και οι πολιτικοί προχωρούν σε μέτρα για τη μείωση της χρήσης ενέργειας κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
Κάθε τόνος αλουμινίου χρειάζεται περίπου 14 μεγαβατώρες ενέργειας για να παραχθεί, αρκετή για να λειτουργήσει ένα μέσο σπίτι στο Ηνωμένο Βασίλειο για περισσότερα από τρία χρόνια.
Η παραγωγή ψευδαργύρου - η οποία απαιτεί περίπου 4 μεγαβατώρες ισχύος ανά τόνο - βρίσκεται επίσης υπό οξεία πίεση, με τις τιμές να αυξάνονται απότομα την Τρίτη, αφού ένα από τα μεγαλύτερα μεταλλουργεία της περιοχής δήλωσε ότι θα αναστείλει την παραγωγή τον επόμενο μήνα .


alu_prices.jpg
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης