Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bundesbank: Εξαιρετικά πιθανή μια γερμανική ύφεση - Άνω του 10% ο πληθωρισμός το Φθινόπωρο

Bundesbank: Εξαιρετικά πιθανή μια γερμανική ύφεση - Άνω του 10% ο πληθωρισμός το Φθινόπωρο
H Γερμανία είναι από τις πιο ευάλωτες σε οποιαδήποτε διακοπή του ενεργειακού εφοδιασμού από τη Ρωσία
Σχετικά Άρθρα
Ανησυχία προκαλούν οι εκτιμήσεις της Bundesbank για γερμανική οικονομία, τη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.

Όπως αναφέρεται στο μηνιαίο δελτίο της Bundesbank, μια ύφεση στη Γερμανία είναι όλο και πιο πιθανή και ο πληθωρισμός θα συνεχίζει να επιταχύνει, ενώ θα μπορούσε να μπορούσε να ξεπεράσει ακόμα και το 10% το Φθινόπωρο.
Με την υπερμεγέθη βιομηχανία της σε μεγάλο βαθμό εκτεθειμένη στο ρωσικό φυσικό αέριο, η Γερμανία είναι από τις πιο ευάλωτες σε οποιαδήποτε διακοπή του ενεργειακού εφοδιασμού και το αυξανόμενο κόστος ήδη επιβαρύνει την παραγωγή με αποτέλεσμα να αναμένεται μεγαλύτερο πλήγμα.
«Η μείωση της οικονομικής παραγωγής τους χειμερινούς μήνες έχει γίνει πολύ πιο πιθανή», ανέφερε η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας. «Ο υψηλός βαθμός αβεβαιότητας σχετικά με τις προμήθειες φυσικού αερίου αυτόν τον χειμώνα και οι απότομες αυξήσεις των τιμών είναι πιθανό να επιβαρύνουν πολύ τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις».
Η Ρωσία έχει περιορίσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου ως απάντηση στις κυρώσεις της Δύσης για τον πόλεμο στην Ουκρανία και πολλοί αν όχι οι περισσότεροι οικονομολόγοι βλέπουν τώρα τη γερμανική ύφεση ως αναπόφευκτη.
Οι υψηλές τιμές και η έλλειψη φυσικού αερίου αναγκάζουν ήδη τη Γερμανία να περιορίσει την κατανάλωση, με τους κλάδους έντασης ενέργειας από την παραγωγή μετάλλων έως την παραγωγή λιπασμάτων να υποφέρουν πολύ.
Εν τω μεταξύ, το ενεργειακό κόστος θα συνεχίσει να ωθεί τον πληθωρισμό υψηλότερα και είναι απίθανο να κορυφωθεί πριν από το φθινόπωρο, περίπου πενταπλάσιο από τον στόχο του 2% της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
«Συνολικά, ο πληθωρισμός θα μπορούσε να φτάσει το 10% το φθινόπωρο», ανέφερε η Bundesbank. «Ο ανοδικός κίνδυνος για τον πληθωρισμό είναι υψηλός, ιδίως σε περίπτωση πλήρους διακοπής των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία».
Αυτό στη συνέχεια αυξάνει τον κίνδυνο ραγδαίων αυξήσεων των μισθών, ειδικά δεδομένης της ιστορικής χαμηλής ανεργίας, η οποία θα μπορούσε να διαιωνίσει τον υψηλό πληθωρισμό μέσω ενός σπιράλ μισθών-τιμών, προειδοποίησε η Bundesbank.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης