Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τα βλέμματα στον Powell (Fed) στο Jackson Hole - Ποια φράση θα φέρει sell off στις αγορές, οι εκτιμήσεις για την οικονομία

Τα βλέμματα στον Powell (Fed) στο Jackson Hole - Ποια φράση θα φέρει sell off στις αγορές, οι εκτιμήσεις για την οικονομία

Η οικονομία πρέπει να επιβραδυνθεί για να πέσει ο πληθωρισμός και, αν δεν το κάνει, η Fed θα χρειαστεί να συσφίξει περαιτέρω την πολιτική

Στην ομιλία του επικεφαλής της Federal Reserve, Jerome Powell, στο Jackson Hole θα εστιάσουν οι αγορές αυτήν την εβδομάδα, καθώς στο ετήσιο συνέδριο κεντρικών τραπεζών στο Ουαϊόμινγκ θα παρουσιάσει τι αναμένει να συμβεί σε μια οικονομία που μάχεται τον πληθωρισμό, ενώ επίσης, κάποιοι φοβούνται ότι οδεύει προς μια ύφεση.

Βέβαια, την τελευταία φορά που ο Powell ρωτήθηκε για την πορεία της οικονομίας, δήλωσε ότι είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς τι θα συμβεί.
«Είναι πολύ δύσκολο να πει κανείς με σιγουριά, σε κανονικούς καιρούς, τι θα κάνει η οικονομία σε έξι ή 12 μήνες», δήλωσε ο Powell στις 27 Ιουλίου μετά το τέλος της τελευταίας συνεδρίασης πολιτικής της Fed.
«Δεν είναι φυσιολογικές εποχές».
Ο Powell έχει προγραμματιστεί να μιλήσει την Παρασκευή το πρωί στο ετήσιο ερευνητικό συνέδριο Jackson Hole της Fed του Κάνσας Σίτι.

Το πρόβλημα του πληθωρισμού

Με την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ να αντιμετωπίζει το χειρότερο ξέσπασμα του πληθωρισμού από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 και να αυξάνει γρήγορα τα επιτόκια για να τον αντιμετωπίσει, ο Powell αναμένεται να διατηρήσει την εστίαση σε αυτή τη μάχη - και στη μοναδική δέσμευση της Fed να τον κερδίσει.
«Αυτό που πρέπει να ακούσουμε και είναι πιθανό να ακούσουμε την επόμενη εβδομάδα είναι η ώθηση» στην ιδέα ότι η Fed πιστεύει ότι έχει τους αυστηρότερους όρους πίστωσης που απαιτούνται για να διορθώσει το πρόβλημα του πληθωρισμού ή ότι, όπως εικάζουν ορισμένοι, δείξει το πρώτο σημάδι οικονομικής αδυναμίας, δήλωσε η Seema Shah, επικεφαλής στρατηγικής στην Principal Global Investors.
Αντίθετα, είπε ότι ο Powell είναι πιθανό να τονίσει ότι «η ανάπτυξη επιβραδύνεται ή θα επιβραδυνθεί περαιτέρω, ωστόσο ο πληθωρισμός θα είναι σταθερός και η προτεραιότητά τους είναι να συγκρατήσουν τον πληθωρισμό...
Δεν πρόκειται να σταματήσουν ως απάντηση στην ασθενέστερη ανάπτυξη».

Οι αιτίες του πληθωρισμού

Μέχρι στιγμής, ο Powell έχει υποβαθμίσει ανοιχτά τον κίνδυνο ύφεσης ως μέρος του ελέγχου του πληθωρισμού, χρησιμοποιώντας φράσεις όπως "αύξηση και διατήρηση" για να περιγράψουν μια στρατηγική αύξησης επιτοκίων όπου απαιτούνται συνεχείς μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων, όπως οι διαδοχικές αυξήσεις 75 μονάδων βάσης που πραγματοποιήθηκαν τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.
Και αυτό προϋποθέτει ένα δύσκολο δεύτερο εξάμηνο του έτους, με κινδύνους ιδιαίτερα για τους επενδυτές μετοχών που έχουν ωθήσει πρόσφατα τις τιμές των μετοχών υψηλότερα και τους εργαζόμενους που ενδέχεται να παρασυρθούν από έναν κύκλο απολύσεων.
Οι ρίζες του πληθωριστικού κύματος είναι ευρείες, που κυμαίνονται από την ασταθή πορεία στις αγορές ενέργειας και τροφίμων που προέρχεται από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, έως τα προβλήματα της παγκόσμιας ναυτιλίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 και αυτό που αποκαλεί ένας αξιωματούχος της Fed «δαπάνες εκδίκησης» από τους καταναλωτές των ΗΠΑ για να αναπληρώσουν τον χαμένο χρόνο από την εμφάνιση του ιού στις αρχές του 2020.
«Παραμένουμε εν μέσω μιας εξαιρετικά περίπλοκης οικονομικής διακοπής λειτουργίας και επανεκκίνησης που σχετίζεται με την πανδημία», έγραψε την περασμένη εβδομάδα η BlackRock.
«Οι ιστορικές συσχετίσεις... έχουν καταρρεύσει» μεταξύ των ταυτόχρονων «σοκ» που τραβούν τη ζήτηση, την προσφορά και την οικονομία συνολικά σε αντικρουόμενες κατευθύνσεις.
Image
Το να εκτιμήσει κανείς τι θα ακολουθήσει έχει γίνει εξαιρετικά δύσκολο: Απλώς μετά από έξι μήνες κατά τους οποίους η οικονομία συρρικνώθηκε, οι επιχειρήσεις πρόσθεσαν ακόμη περισσότερους από μισό εκατομμύριο εργαζομένους τον Ιούλιο.
Αυτό ανάγκασε τη Fed να αλλάξει το είδος της καθοδήγησης που είχε χρησιμοποιήσει για να χαράξει τα σχέδιά της για τους επόμενους μήνες, προκειμένου να περιγράφει τις προθέσεις της κάθε φορά.
Για τους εργαζόμενους, τις επιχειρήσεις και τους επενδυτές, αυτό αφήνει μια μικρή βάση για προγραμματισμό.
Image

Ύφεση... «μπορεί να συμβεί»

Οι παρατηρήσεις του Powell θα στοχεύουν στο κοινό των ΗΠΑ, αλλά τα αυτιά του κόσμου θα κρέμονται από κάθε λέξη.
Ως επικεφαλής της πιο ισχυρής κεντρικής τράπεζας στον κόσμο, η πορεία που υθα περιγράφει ο 69χρονος πρώην επενδυτικός τραπεζίτης για τη Fed θα έχει επιπτώσεις σε ολόκληρο τον κόσμο τη στιγμή που οι περισσότερες άλλες κεντρικές τράπεζες είναι επίσης εστιασμένες στις δικές τους μάχες με τον πληθωρισμό.
Το βασικό εργαλείο νομισματικής πολιτικής της Fed, το επιτόκιο ομοσπονδιακών κεφαλαίων, έχει αυξηθεί από σχεδόν μηδέν στις αρχές Μαρτίου στο τρέχον εύρος στόχου από 2,25% έως 2,50%, με περισσότερες αυξήσεις να είναι βέβαιες.
Αλλά ο συνεχιζόμενος ρυθμός και το τελικό σημείο στάσης είναι ακόμα ασαφή.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής σε όλο τον κόσμο έχουν κάνει σχεδόν το ίδιο πράγμα, σε διάφορους βαθμούς.
Οι αυξήσεις του επιτοκίου λειτουργούν πραγματικά μόνο σε μια πτυχή του πληθωρισμού - το τμήμα που προκύπτει από τις επιχειρηματικές και καταναλωτικές δαπάνες.
Ειδικότερα, τα δάνεια για σπίτια και αυτοκίνητα καθίστανται πιο δαπανηρά, αποθαρρύνοντας αυτές τις αγορές.
Λιγότερη ζήτηση θα πρέπει να σημαίνει λιγότερη πίεση στις τιμές, και στην περίπτωση της στέγασης που μπορεί να περάσει σε πολλά μέρη της οικονομίας.
Η πτώση της ζήτησης και η αυστηρότερη πίστωση μπορούν επίσης να επηρεάσουν το τι πληρώνουν οι εταιρείες για να δανειστούν, μειώνοντας τις δαπάνες τους.
Μπορεί να έχει ισχυρή επίδραση και στις τιμές των μετοχών, καθώς οι μετοχές είναι συχνά πιο δελεαστικές όταν τα επιτόκια είναι χαμηλά ή πέφτουν.
Το βασικό ζήτημα που αντιμετωπίζει η Fed και η οικονομία των ΗΠΑ είναι εάν οι αυξήσεις των επιτοκίων που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί θα καταπνίξουν τη ζήτηση για να μειώσουν τον πληθωρισμό, ο οποίος με ένα μέτρο που χρησιμοποιεί η κεντρική τράπεζα τρέχει περίπου στο τριπλάσιο του στόχου του 2%.
Εάν όχι, και οι αριθμοί του πληθωρισμού δεν επιβεβαιώνουν μια σταθερή επιβραδυντική τάση τους επόμενους μήνες, η Fed θα πρέπει να επαναφέρει τις προσδοκίες για ακόμη υψηλότερο κόστος δανεισμού.
Και αυτό το είδος θα μπορούσε να προκαλέσει νέο sell off σε μετοχές, απολύσεις σε εταιρείες, ακόμη και ύφεση.
Αυτό είναι ένα αποτέλεσμα που ο Powell και οι συνάδελφοί του θέλουν να αποφύγουν.
Όμως, όπως αναμένεται να τονίσει, η οικονομία πρέπει να επιβραδυνθεί για να πέσει ο πληθωρισμός και, αν δεν το κάνει, η Fed θα χρειαστεί να συσφίξει περαιτέρω την πολιτική.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης