Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μετά τη Γερμανία και η Ελβετία ετοιμάζεται ... για εξεγέρσεις και λεηλασίες λόγω ελλείψεων στο ρεύμα

Μετά τη Γερμανία και η Ελβετία ετοιμάζεται ... για εξεγέρσεις και λεηλασίες λόγω ελλείψεων στο ρεύμα
Προειδοποιήσεις για κοινωνική αναταραχή και λεηλασίες
Σχετικά Άρθρα

Μετά τη Γερμανία, η οποία φέρεται να έχει εκπονήσει ακόμα και σχέδιο καταστολής κοινωνικών αναταραχών για την έλλειψη ρεύματος κατά τη διάρκεια του χειμώνα, και η Ελβετία τίθεται σε συναγερμό, καθώς υπάρχουν προειδοποιήσεις για την «εσωτερική ασφάλεια» λόγω του σεναρίου να υπάρξουν περιορισμοί στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.
Μάλιστα ο Fredy Fässler, αρχηγός της αστυνομίας σε από τα μεγαλύτερα καντόνια της Ελβετίας, προειδοποίησε ότι οι άνθρωποι μπορεί να εξεγερθούν και να καταφύγουν σε λεηλασίες εάν η Ελβετία πληγεί από μια σοβαρή ενεργειακή κρίση αυτόν τον χειμώνα.
«Φανταστείτε, να μην μπορείτε πλέον να κάνετε ανάληψη χρημάτων στο ΑΤΜ, να μην μπορείτε πλέον να πληρώνετε με την κάρτα στο κατάστημα ή να ανεφοδιάζετε το ρεζερβουάρ σας στο βενζινάδικο.
Η θέρμανση να σταματά να λειτουργεί και να κάνει κρύο.
Οι δρόμοι να σκοτεινιάζουν.
Είναι προφανές ότι ο πληθυσμός θα επαναστατούσε ή ότι θα υπήρχε λεηλασία» αναφέρει σε δηλώσεις του στην ελβετική γερμανόφωνη καθημερινή εφημερίδα Blick ο Fässler, υποστηρίζοντας ότι οι αρχές της χώρας θα πρέπει να λάβουν μέτρα για να προετοιμαστούν για τέτοια ακραία σενάρια.

Προετοιμασία

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας της Διάσκεψης των Διευθυντών Ενέργειας, Jan Flückiger αναφέρει ότι η ελβετική κυβέρνηση προετοιμάζεται με ταχείς ρυθμούς για την πιθανότητα ελλείψεων ηλεκτρικής ενέργειας τον χειμώνα, προειδοποιώντας και αυτός για τον κίνδυνο «η εσωτερική ασφάλεια να γίνει πρόβλημα».
Όπως αναφέρει ο Fässler, ασκήσεις που έγιναν το 2014 για το σενάριο ενός blackout έδειξαν τεράστιες ελλείψεις, όπως για παράδειγμα έλλειμμα γεννητριών σε αστυνομία, νοσοκομεία και κρίσιμες υποδομές και υπηρεσίες.
«Αυτές οι ελλείψεις έχουν διορθωθεί τα τελευταία χρόνια» είπε ο αρχηγός της αστυνομίας, προσθέτοντας μάλλον δυσοίωνα ότι τώρα «οι δυνάμεις ασφαλείας είναι οπλισμένες» και ότι η υπηρεσία του είναι έτοιμη να παρέχει στους Ελβετούς μετρητά εάν δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν κάρτες στα καταστήματα. δεδομένου ότι έχουν υπογραφεί σχετικές συμφωνίες με τράπεζες.

Κίνδυνος για λεηλασίες

«Έχει παρατηρηθεί σε περιβαλλοντικές καταστροφές ότι ορισμένοι άνθρωποι εκμεταλλεύτηκαν τις συνθήκες για να λεηλατήσουν απροστάτευτες περιουσίες.
Αυτό θα μπορούσε να συμβεί, εάν το δίκτυο είναι απενεργοποιημένο, όπως για παράδειγμα σε μαγαζιά όπου υπάρχει κάτι να αγοράσει κανείς» είπε ο Fässler, ο οποίος κάλεσε ωστόσο την ελβετική κυβέρνηση να λάβει μόνο εκείνα τα απαραίτητα μέτρα που μπορούν να εφαρμοστούν.
Μάλιστα ο επικεφαλής της ρυθμικής αρχής ηλεκτρικής ενέργειας ElCom, Werner Luginbuhl, υπογράμμισε ότι οι Ελβετοί χρησιμοποιούν αλόγιστα την ηλεκτρική ενέργεια και τους κάλεσε να εφοδιαστούν με κεριά και καυσόξυλα λόγω πιθανών διακοπών ρεύματος τον χειμώνα.

Σχέδια και στη Γερμανία

Ακραία μέτρα περιορισμού της ενέργειας, αλλά και καταστολής κοινωνικών αναταραχών επεξεργάζονται οι αρχές στη Γερμανία, ενόψει του δύσκολου ενεργειακά χειμώνα.
Και καθώς τα ερωτήματα για «καυσόξυλα» έχουν πληθύνει στο γερμανικό Google, η Deutsche Bank προβλέπει ότι «το ξύλο θα χρησιμοποιηθεί για σκοπούς θέρμανσης όπου είναι δυνατόν».
Για αρχή, ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας και Αντικαγκελάριος Robert Habeck - ο οποίος έχει καλέσει τους κατοίκους να μειώσουν τη θέρμανση - ανακοίνωσε πρόσφατα ότι τα δημόσια κτίρια σε όλη τη χώρα δεν θα επιτρέπεται να ρυθμίζουν τη θέρμανση πάνω από τους 19 βαθμούς Κελσίου από το φθινόπωρο.
Εξαιρέσεις θα γίνουν για νοσοκομεία και «κοινωνικές εγκαταστάσεις».

Εμφύλιες αναταραχές;

Εν τω μεταξύ, Γερμανοί αξιωματούχοι προετοιμάζονται για εμφύλιες αναταραχές.
Σε συνέντευξή του στο ZDF, ο Stephan Kramer - ο οποίος ηγείται της εγχώριας υπηρεσίας πληροφοριών στο γερμανικό κρατίδιο της Θουριγγίας - προειδοποίησε ότι οι «νόμιμες» διαμαρτυρίες για την ενεργειακή κρίση θα μπορούσαν να «αμαυρωθούν από εξτρεμιστές».
Ο Kramer είπε ότι οι αξιωματούχοι προετοιμάζονται για διαμαρτυρίες για «ελλείψεις φυσικού αερίου, ενεργειακά προβλήματα, δυσκολίες εφοδιασμού, πιθανή ύφεση, ανεργία, αλλά και αυξανόμενη φτώχεια μέχρι τη μεσαία τάξη», προσθέτοντας ότι «εξτρεμιστές», που συσπειρώθηκαν πρόσφατα ενάντια στα lockdown πανδημίας, και οι «δεξιοί ακτιβιστές», θα μπορούσαν να βρίσκονται στο επίκεντρό τους.
«Είναι πιθανό να βρεθούμε αντιμέτωποι με μαζικές διαδηλώσεις και ταραχές», συνέχισε.
«Αυτή η άκρως εκρηκτική διάθεση θα μπορούσε εύκολα να κλιμακωθεί», συνέχισε ο επικεφαλής ασφαλείας, προσθέτοντας ότι οι συγκρούσεις Covid-19 «πιθανότατα θα έμοιαζαν περισσότερο με παιδικό πάρτι γενεθλίων» συγκριτικά.
Ο Kramer μάλιστα έστειλε μια προειδοποίηση στους επίδοξους συμμετέχοντες: «σκεφτείτε προσεκτικά σε ποιες διαδηλώσεις συμμετέχετε ή καλύτερα μείνετε μακριά από αυτές εντελώς, για να μην υποστηρίξετε τους εχθρούς της δημοκρατίας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης