Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ενέργεια και πληθωρισμός ροκανίζουν τους μισθούς των Γερμανών - 2 στους 3 δεν αποταμιεύσουν

Ενέργεια και πληθωρισμός ροκανίζουν τους μισθούς των Γερμανών - 2 στους 3 δεν αποταμιεύσουν

Τον 4πλασιαμό όσων δεν μπορούν να αποταμιεύσουν περιμένει φέτος το φθινόπωρο και το χειμώνα ο επικεφαλής της ένωσης των γερμανικών Ταμιευτηρίων Helmut Schleweis.

Σχετικά Άρθρα
Ενέργεια και πληθωρισμός εξανεμίζουν ως το τέλος του μήνα πλέον τους μισθούς των Γερμανών ενώ αναμένεται ο 4πλασιαμός όσων δεν μπορούν να αποταμιεύσουν το φθινόπωρο και το χειμώνα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης των γερμανικών Ταμιευτηρίων Helmut Schleweis, ο οποίος μίλησε στη Welt am Sonntag.
"Αναμένουμε ότι, λόγω της σημαντικής αύξησης των τιμών, έως και το 60% των γερμανικών νοικοκυριών θα πρέπει να χρησιμοποιούν ολόκληρο το διαθέσιμο εισόδημά τους -ή και περισσότερο- κάθε μήνα για καθαρά έξοδα διαβίωσης", δηλώνει χαρακτηριστικά ο Schleweis και συνεχίζει: "Αυτό το τμήμα του πληθυσμού δεν θα είναι πλέον σε θέση να αποταμιεύσει". Πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με το Βαρόμετρο Πλούτου της Sparkassen, μόνο το 15% δεν ήταν σε θέση να βάλει χρήματα στην άκρη.


Οι τράπεζες Volks- und Raiffeisenbanken παρατηρούν μειωμένο πελατολόγιο.

"Ο υψηλός πληθωρισμός στερεί από τους καταναλωτές αγοραστική δύναμη, γεγονός που μειώνει την ικανότητά τους να αποταμιεύουν", δήλωσε στην εφημερίδα ο Andreas Martin, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ομοσπονδιακής Ένωσης Γερμανικών Volksbanks και Raiffeisenbanks.
Πολλοί εξακολουθούσαν να επωφελούνται από τις αποταμιεύσεις που είχαν συσσωρευτεί κατά την περίοδο του κορωνοϊού λόγω έλλειψης ευκαιριών κατανάλωσης.
"Το μέγιστο ποσοστό αποταμίευσης ήταν περίπου 16% το 2020 και για το 2022 αναμένουμε επιστροφή στο προ κρίσης επίπεδο του 11%", δήλωσε ο Martin.
Στα ταμιευτήρια, αναμένουν ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί σημαντικά, ιδίως το φθινόπωρο και το χειμώνα, ιδίως μεταξύ των ατόμων με μικρά και μεσαία εισοδήματα.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η τεταμένη κατάσταση είναι ήδη εμφανής στις υπεραναλήψεις τρεχούμενων λογαριασμών.

Όσοι χρησιμοποιούν τη λεγόμενη διευκόλυνση υπερανάληψης για να γεφυρώσουν βραχυπρόθεσμες δυσχέρειες χρησιμοποιούν τώρα το όριο "σημαντικά περισσότερο" κατά μέσο όρο.
Οι Πράσινοι, εν τω μεταξύ, ζητούν την επιβολή ανώτατου ορίου στα επιτόκια υπερανάληψης, τα οποία σήμερα είναι κατά μέσο όρο λίγο κάτω από το 10%.
"Κατ' αρχήν, εμείς οι Πράσινοι πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητο να τεθεί νομοθετική οροφή στα επιτόκια υπερανάληψης", δήλωσε ο πολιτικός Οικονομικών των Πρασίνων Stefan Schmidt, στην εφημερίδα Welt am Sonntag. Το ανώτατο όριο επιτοκίου θα πρέπει να προστατεύει τους πολίτες από την κλιμάκωση του κόστους.
Ο οικονομολόγος Rüdiger Bachmann από το Πανεπιστήμιο Notre Dame προειδοποίησε επίσης τους Γερμανούς στη Bild: "Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δίνει συχνά την εντύπωση στους πολίτες ότι τα πράγματα μπορούν απλά να συνεχίσουν όπως πριν.
Αντίθετα, οι πολιτικοί πρέπει επιτέλους να πουν στους πολίτες με ειλικρίνεια ότι αντιμετωπίζουν μακρά, δύσκολα χρόνια.
Η αλήθεια είναι ότι η ευημερία και κυρίως η κατανάλωση στη Γερμανία δεν θα αυξηθεί τόσο έντονα για τα επόμενα χρόνια".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης