Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εφιαλτική προειδοποίηση Nagel (Bundesbank): Ο πληθωρισμός εκτροχιάζεται, έχει φτάσει σε υψηλό 70 ετών

Εφιαλτική προειδοποίηση Nagel (Bundesbank): Ο πληθωρισμός εκτροχιάζεται, έχει φτάσει σε υψηλό 70 ετών
Οι τελευταίοι μήνες έχουν δείξει ότι πρέπει να αποφασίζουμε για τη νομισματική πολιτική από συνεδρίαση σε συνεδρίαση δήλωσε ο επικεφαλής της Bundesbank
Σχετικά Άρθρα

«Δεδομένου του υψηλού πληθωρισμού, που μπορεί να φτάσει ακόμη και το 10%, πρέπει να ακολουθήσουν περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων», δήλωσε ο επικεφαλής της Bundesbank Joachim Nagel, σε συνέντευξή του στην Rheinische Post, αρνούμενος ωστόσο να τοποθετηθεί τι αναμένει για την επόμενη απόφαση τον Σεπτέμβριο.
«Οι τελευταίοι μήνες έχουν δείξει ότι πρέπει να αποφασίζουμε για τη νομισματική πολιτική από συνεδρίαση σε συνεδρίαση», δήλωσε αναφερόμενος στην κατάσταση που έχει πυροδοτήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία και η συνακόλουθη ενεργειακή κρίση, τονίζοντας πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια, προειδοποιώντας παράλληλα, ότι η Γερμανία αντιμετωπίζει ύφεση εάν κλιμακωθεί η ενεργειακή κατάσταση. Ήδη ο πληθωρισμός φτάνει σε διψήφια επίπεδα για πρώτη φορά από το 1951.
Η ΕΚΤ αύξησε τον περασμένο μήνα τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης και ανέφερε ότι σχεδιάζει να αυξήσει εκ νέου το κόστος δανεισμού.
Ακολούθως τα στοιχεία έδειξαν ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται λίγο πιο κοντά στο 9%, δηλαδή υπερβαίνουν περισσότερο από τέσσερις φορές τον στόχο της κεντρικής τράπεζας και σύμφωνα με τον οικονομολόγο είναι πιθανό να αγγίξει το 10%.
"Θα είναι ζωτικής σημασίας να διατηρηθούν οι μεσοπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό σταθερές στο 2%", δήλωσε ο Nagel, ο οποίος θα συμμετάσχει στο Συμπόσιο Οικονομικής Πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας στο Jackson Hole του Wyoming την επόμενη εβδομάδα.
"Είμαι πεπεισμένος ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα νομισματικής πολιτικής".
Οι οικονομικές προοπτικές της ευρωζώνης δεν έχουν διευκολύνει την κατάσταση, με την ύφεση να μοιάζει όλο και πιο πιθανή, αναγκάζοντας ορισμένους αναλυτές να μετριάσουν τις προβλέψεις τους για αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ.

Η Γερμανία ενώπιος - ενωπίω με την ύφεση

Οι προοπτικές της Γερμανίας είναι ιδιαίτερα άσχημες: η εξάρτηση της χώρας από το ρωσικό φυσικό αέριο την καθιστά πιο ευάλωτη στον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ μια πρόσφατη περίοδος ξηρασίας έχει καταστήσει τον ποταμό Ρήνο - ζωτικής σημασίας για τη μεταφορά καυσίμων και άλλων βιομηχανικών αγαθών - δύσκολο να διακινηθεί.
"Εάν η ενεργειακή κρίση επιδεινωθεί, μια ύφεση φαίνεται πιθανή τον επόμενο χειμώνα", δήλωσε ο Nagel.
"Η γερμανική οικονομία εξακολουθεί να έχει αρκετά καλές επιδόσεις υπό δύσκολες συνθήκες κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Ωστόσο, εάν προστεθούν περαιτέρω προβλήματα παράδοσης, για παράδειγμα λόγω της παρατεταμένης χαμηλής στάθμης των υδάτων, οι οικονομικές προοπτικές για το δεύτερο εξάμηνο θα επιδεινωθούν περαιτέρω".
Ο επικεφαλής της Bundesbank προέτρεψε τους εργαζόμενους να έχουν κατά νου την οικονομική κατάσταση όταν διαπραγματεύονται τους μισθούς.
Το γεγονός ότι ο γερμανικός πληθωρισμός καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από το ενεργειακό κόστος "σημαίνει ότι θα πρέπει να δαπανήσουμε μεγαλύτερο μέρος της οικονομικής μας παραγωγής για την εισαγωγή ενέργειας", είπε. Τα συνδικάτα "έχουν ενεργήσει πολύ υπεύθυνα τα τελευταία 25 χρόνια -θα κάνουν το ίδιο και αυτή τη φορά, είμαι βέβαιος γι' αυτό".

Ο Nagel δήλωσε επίσης στην Rheinische Post πως η έκρηξη των ακινήτων πρόκειται να ομαλοποιηθεί.
Ο ίδιος τόνισε πως ορισμένοι κάτοχοι ενυπόθηκων δανείων μπορεί να δυσκολευτούν με την αύξηση των επιτοκίων, αν και δεν προβλέπει μια "εξέλιξη σαν χιονοστιβάδα".
Εξάλλου, οι τράπεζες είναι πιθανό να σταματήσουν να χρεώνουν αρνητικά επιτόκια μέχρι το τέλος του έτους, δήλωσε.
Ναγκελ.JPG
(«Ένας πληθωρισμός 10% είναι πιθανός»)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης