Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αποκαλυπτική έρευνα (PwC): Οι μισές αμερικανικές εταιρείες ετοιμάζονται να περικόψουν θέσεις εργασίας

Αποκαλυπτική έρευνα (PwC):  Οι μισές αμερικανικές εταιρείες ετοιμάζονται να περικόψουν θέσεις εργασίας
Οι εταιρίες λαμβάνουν προληπτικά μέτρα για να εξορθολογίσουν το εργατικό δυναμικό και να δημιουργήσουν τον κατάλληλο συνδυασμό δεξιοτήτων των εργαζομένων για το μέλλον.
Σχετικά Άρθρα
Εξελίξεις και μάλιστα κατακλυσμιαίες προβλέπονται στις ΗΠΑ, αναφορικά με το εργασιακό μέλλον εκατομμυρίων εργαζομένων, καθώς, μόνο ένα χρόνο μετά από τις φρενήρης προσλήψεις, εταιρείες σε όλη τη χώρα σχεδιάζουν να μειώσουν τον αριθμό των εργαζομένων τους.
Αυτό δείχνει μια νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε από τη εταιρία PwC, στην οποία συμμετείχαν περισσότερα από 700 στελέχη και μέλη διοικητικών συμβουλίων των ΗΠΑ από διάφορους κλάδους.
Περίπου οι μισοί από τους ερωτηθέντες δήλωσαν ότι ετοιμάζονται να μειώσουν τον αριθμό των εργαζομένων –ή έχουν ήδη κάνει– ενώ το 52% έχει εφαρμόσει παγώματα προσλήψεων.

Κόβονται και τα bonus

Επιπλέον, περίπου το 46% των εταιρειών είτε απορρίπτουν είτε μειώνουν τα μπόνους υπογραφής, κάτι που γινόταν τον περασμένο χρόνο καθώς οι επιχειρήσεις προσπάθησαν να προσελκύσουν νέους εργαζόμενους εν μέσω μιας ολοένα και πιο στενής αγοράς εργασίας.
Επίσης το 44% ακυρώνει τις προσφορές εξ ολοκλήρου, σύμφωνα με την έρευνα.
«Οι εταιρίες λαμβάνουν επίσης προληπτικά μέτρα για να εξορθολογίσουν το εργατικό δυναμικό και να δημιουργήσουν τον κατάλληλο συνδυασμό δεξιοτήτων των εργαζομένων για το μέλλον», ανέφερε η έρευνα.
«Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη.
Μετά από μια φρενίτιδα προσλήψεων και μια σφιχτή αγορά εργασίας τα τελευταία χρόνια, τα στελέχη βλέπουν τη διαφορά ανάμεσα στο να έχουν γενικά προσωπικό και να έχουν προσωπικό με τις κατάλληλες δεξιότητες.»

Ασυμφωνίες στην αγορά εργασίας

Αν και οι επιχειρήσεις μειώνουν το εργατικό τους δυναμικό, περίπου τα δύο τρίτα δήλωσαν ότι έχουν αυξήσει τους μισθούς ή έχουν διευρύνει τα οφέλη για την ψυχική υγεία.
Σχεδόν το 70% των επιχειρήσεων ανέφεραν ότι επιτρέπουν σε περισσότερους υπαλλήλους να εργάζονται μόνιμα από το σπίτι.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι η αγορά εργασίας αρχίζει να αποδυναμώνεται

Πληθώρα εταιρειών, συμπεριλαμβανομένων των Google, Walmart, Apple, Meta και Microsoft της Alphabet, έχουν ανακοινώσει πάγωμα προσλήψεων ή απολύσεις τις τελευταίες εβδομάδες.
Ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell τον περασμένο μήνα περιέγραψε την αγορά εργασίας ως «πολύ καυτή» –και αυτό ήταν πριν από την έκθεση για τις θέσεις εργασίας του Ιουλίου – αλλά πρότεινε ότι πιθανότατα θα υπάρξει κάποια «μείωση των συνθηκών της αγοράς εργασίας» ως αποτέλεσμα των υψηλότερων επιτοκίων.
Ωστόσο, παρέμεινε αισιόδοξος ότι το ποσοστό ανεργίας δεν θα αυξηθεί πάρα πολύ, καθώς η κεντρική τράπεζα στοχεύει να επιτύχει την άπιαστη ήπια προσγείωση.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης