Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Γιατί αυτή η ύφεση θα είναι διαφορετική από όλες τις υπόλοιπες - Κανένα θαύμα δεν σώζει την οικονομία Biden

ΗΠΑ: Γιατί αυτή η ύφεση θα είναι διαφορετική από όλες τις υπόλοιπες - Κανένα θαύμα δεν σώζει την οικονομία Biden
Ο αυξανόμενος παγκόσμιος πληθωρισμός, η επιβράδυνση της Κίνας και ο πόλεμος στην Ουκρανία προκαλούν ένα χάος στο οικονομικό περιβάλλον

Οι περισσότεροι Αμερικανοί που αποταμιεύουν για την συνταξιοδότηση τους αισθάνονται αφόρητη πίεση στην οικονομική τους κατάσταση αυτή τη στιγμή.
Αλλά προτού αναφερθούμε στο γεγονός για το πόσο άσχημη είναι γενικότερα η οικονομική κατάσταση στις ΗΠΑ, αξίζει να αναφερθεί ότι σε παγκόσμιο επίπεδο τα πράγματα δεν είναι ούτε εκεί αισιόδοξα.
Στην πραγματικότητα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προβλέπει μια τεράστια παγκόσμια επιβράδυνση :
Συγκεκριμένα το ΔΝΤ αναμένει τώρα ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 3,2% το 2022 πριν επιβραδυνθεί ο ρυθμός ΑΕΠ 2,9% το 2023 — σημειώνοντας υποβάθμιση 0,4 και 0,7 ποσοστιαίες μονάδες, αντίστοιχα, από τον Απρίλιο.
Το ινστιτούτο που εδρεύει στην Ουάσιγκτον είπε ότι η αναθεωρημένη προοπτική δείχνει ότι οι καθοδικοί κίνδυνοι που περιγράφονται στην προηγούμενη έκθεσή του έχουν πλέον λάβει χώρα.
Σε αυτά περιλαμβάνονται ο αυξανόμενος παγκόσμιος πληθωρισμός, η επιβράδυνση της Κίνας και ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Η οικονομία του Joe Biden θα μπορούσε επίσης να αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα τους επόμενους μήνες.
Η οικονομία έχει τεράστιες πιθανότητες να φτάσει πλέον τον ορισμό της ύφεσης για τα επόμενα δύο συνεχόμενα τρίμηνα με αρνητικές αναγνώσεις του ΑΕΠ.
Εάν ο πληθωρισμός παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, τότε θα πυροδοτήσει τον μεγαλύτερο καταλύτη ύφεσης όλων, δηλαδή τις αυξήσεις επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας.
Η υπουργός Οικονομικών Janet Yellen είπε ότι «απλώς δεν έχουμε» συνθήκες που να συνάδουν με μια ύφεση.
Αλλά μόνο λίγες μέρες αργότερα, η Yellen αποδείχθηκε ότι έκανε λάθος για άλλη μια φορά.
Η οικονομία των ΗΠΑ συρρικνώθηκε σύμφωνα με τους επίσημους αριθμούς για το ΑΕΠ που δημοσιεύθηκαν μόλις λίγες μέρες αργότερα, στις 28/7.
Αυτό σημαίνει ότι, εκτός από κάποιο θαύμα που δεν είναι πιθανό να συμβεί, μια «ευρεία» οικονομική ύφεση βρίσκεται ήδη μπροστά μας :
Η οικονομία των ΗΠΑ συρρικνώθηκε για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο 2022, ανέφερε την Πέμπτη 18/8 το Bureau of Economic Analysis.
Μπορείτε να δείτε την επιβράδυνση κατά δύο τρίμηνα του ΑΕΠ που αντικατοπτρίζεται παρακάτω στο γράφημα από το Γραφείο Οικονομικής Ανάλυσης των ΗΠΑ (BEA):

bea-gdp-quarterly.jpg

Σημειώστε ότι αυτό το διάγραμμα δείχνει τη μεταβολή σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο – επομένως σημειώνονται δύο συνεχόμενα τρίμηνα αρνητικής ανάπτυξης και υπάρχει επιδείνωση.
Η δήλωση BEA σχετικά με την επιβράδυνση του δεύτερου τριμήνου 2022 αποκάλυψε ένα άλλο ανησυχητικό γεγονός που θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ακόμη μεγαλύτερης οικονομικής δυσφορίας στο μέλλον:
Το πραγματικό ΑΕΠ μειώθηκε λιγότερο το δεύτερο τρίμηνο σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο,κατά 0,9% μετά τη μείωση 1,6%.
Αυτό φαίνεται να αποκαλύπτει ότι οι εξαγωγές των ΗΠΑ «έσωσαν» προσωρινά την οικονομία.
Αλλά ακόμη και αυτά τα κέρδη αντισταθμίστηκαν από διάφορες μειώσεις και επιβραδύνσεις.
Δεν είναι καλό δείγμα, ειδικά αν οι εξαγωγές μειωθούν το 3ο τρίμηνο του 2022.
Δυστυχώς, ο πληθωρισμός 9,1% φαίνεται να είναι μια από τις αιτίες μιας επιβράδυνσης της οικονομίας (οι άνθρωποι ξοδεύουν πιο προσεκτικά).

Οι αναγκαίες αυξήσεις επιτοκίων της Fed επιδεινώνουν την οικονομική ζημιά

Έτσι, ενώ η Fed προσπαθεί να «μαζέψει το χάος» που δημιούργησε, η πιθανότητα περαιτέρω οικονομικής επιβράδυνσης από τις αυξήσεις των επιτοκίων τους θα μπορούσε να οδηγήσει τις ΗΠΑ σε μια βαθύτερη ύφεση από ό,τι είναι ήδη.
Σύμφωνα με άρθρο του Wolf Richter, η Federal Reserve μόλις αποφάσισε να αυξήσει τα επιτόκια άλλες 75 μονάδες βάσης (0,75%).
Επίσης, δεν φαίνεται ότι ο Πρόεδρος Powell θέλει να επιβραδύνει αυτήν την κατάσταση σύντομα:
Για να βεβαιωθεί ότι όλοι το κατάλαβαν, είπε αρκετές φορές ότι «μια άλλη ασυνήθιστα μεγάλη αύξηση θα μπορούσε να είναι κατάλληλη στην επόμενη συνεδρίαση», ανάλογα με τα δεδομένα για τον πληθωρισμό… 
Έτσι, εκτός από την πιο πρόσφατη αύξηση των επιτοκίων, ο Πάουελ φαίνεται τελικά να βάζει φρένο στα «φτηνά χρήματα για τη Wall Street».
Οποιοσδήποτε αποταμιευτής συνταξιοδότησης σκέφτεται "Ήρθε η ώρα!" δεν είναι μόνος. Στην πραγματικότητα, ένα πρόσφατο άρθρο του NPR έθεσε την κατάσταση τόσο ξεκάθαρα όσο ποτέ:
«Η οικονομία κρέμεται σε μια κλωστή».
Το ίδιο ισχύει και για την συνταξιοδότηση, αν δεν είστε προετοιμασμένοι.
Προστατεύοντας τις αποταμιεύσεις σας από ένα διαφορετικό είδος ύφεσης
Μπορούμε να υποθέσουμε ότι η διεθνής διαφοροποίηση δεν θα βοηθήσει πολύ εάν εισέλθουμε σε μια παγκόσμια ύφεση.
Δεν ξέρουμε πόσο καιρό ή πόσο βαθιά θα είναι αυτή η ύφεση.
Γνωρίζουμε ότι η Fed πραγματικά τα χάλασε, επομένως είναι κρίσιμο να καθαρίσουν το χάλι τους.
Δεν υπάρχει γυρισμός από αυτό τώρα.
Η εκκαθάριση της Fed σημαίνει επιβράδυνση της οικονομίας .
Αύξηση των επιτοκίων. Αποθάρρυνση της οικονομικής δραστηριότητας.
Αυτό είναι δυοίωνο για τις επιχειρήσεις και τους επενδυτές που εξαρτώνται από φθηνά δάνεια και πολιτικές για εύκολο χρήμα.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης