Τελευταία Νέα
Διεθνή

Forbes: Αδύναμο πλάσμα η Ευρώπη - Θησαυρίζουν από το πετρέλαιο Σαουδική Αραβία, Ρωσία - Οι υποχωρήσεις Biden

Forbes: Αδύναμο πλάσμα η Ευρώπη - Θησαυρίζουν από το πετρέλαιο Σαουδική Αραβία, Ρωσία - Οι υποχωρήσεις Biden
Εάν οι ΗΠΑ δεν θέλουν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, τότε θα πρέπει να λάβουν σκληρότερες αποφάσεις και να κάνουν πιο σαφείς επιλογές για το ενεργειακό τους μέλλον
Σχετικά Άρθρα
Η Ευρώπη, που δεν μπορεί να παράσχει στους πολίτες της ηλεκτρική ενέργεια, μοιάζει όλο και περισσότερο με ένα «αδύναμο πλάσμα», και η Σαουδική Αραβία, η Ρωσία και άλλοι παραγωγοί πετρελαίου κατάφεραν να επωφεληθούν από την κατάσταση σύμφωνα με το Forbes.
Την ίδια ώρα, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι σε θέση να επιβιώσουν από την κρίση με λιγότερες απώλειες από την Ευρώπη, αλλά εάν η Αμερική δεν θέλει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Γηραιά Ήπειρος, τότε θα πρέπει να λάβει σκληρές αποφάσεις και να κάνει πιο σίγουρες επιλογές για το ενεργειακό της μέλλον.

Η Ευρώπη γίνεται όλο και περισσότερο σαν ένα « αδύναμο πλάσμα που δεν μπορεί να παρέχει στους πολίτες της ηλεκτρική ενέργεια » και οι Ηνωμένες Πολιτείες, που παράγουν τώρα σταθερές ποσότητες πετρελαίου και φυσικού αερίου και έχουν καταφέρει να επιτύχουν κάποιες μειώσεις τιμών στα πρατήρια καυσίμων, μπορεί να έχουν πουλήσει πυραύλους στη Raytheon για πετρέλαιο.
Σύμφωνα με το Forbes, αυτό υποδηλώνει ότι οι παραγωγοί πετρελαίου βρίσκονται πλέον σίγουρα σε νικητήρια θέση.
Όπως συνεχίζει η δημοσίευση, στις 16 Αυγούστου, η σαουδαραβική εταιρεία Aramco ανέφερε ότι το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, τα καθαρά κέρδη της σχεδόν διπλασιάστηκαν - κατά 90% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Αυτό οφειλόταν εξ ολοκλήρου στο γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε απαγόρευση στο ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για την κατάρρευση των εμπόρων πετρελαίου και φυσικού αερίου και των ασφαλιστών που δεν ήθελαν να πληρώσουν πρόστιμα για παραβίαση του καθεστώτος κυρώσεων.
Χώρες με εμμονή με την αλλαγή του κλίματος, όπως η Γερμανία, έχουν ακόμη σκεφτεί να επιστρέψουν στον άνθρακα για να διατηρήσουν την παροχή ρεύματος.
Ωστόσο, αυτό ήταν τον Ιούνιο - τώρα η Γερμανία χρησιμοποιεί άνθρακα αντί για φυσικό αέριο.
«Η Saudi Aramco είναι μόνο ένας από τη μακρά λίστα πετρελαϊκών κολοσσών που έχουν σημειώσει κέρδη ρεκόρ φέτος.
Για παράδειγμα, τα κέρδη του δεύτερου τριμήνου της ExxonMobil ήταν 17,6 δισεκατομμύρια δολάρια», λέει η αναλύτρια της Tradingplatforms, Edith Reeds.

Το παράδειγμα της Gazprom

Εν τω μεταξύ, η Gazprom είπε ότι μέχρι τον Δεκέμβριο οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 60% και να ξεπεράσουν τα 4.000 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα.
Οι εξαγωγές της εταιρείας στην Ευρώπη, την κύρια αγορά της, μειώθηκαν κατά 36% λόγω των κυρώσεων που επιβλήθηκαν σε ρωσικές κρατικές εταιρείες.
Ορισμένοι αναλυτές του κλάδου αναμένουν ότι οι τιμές του φυσικού αερίου θα ξεπεράσουν τα 10 $/MMBtu τις επόμενες εβδομάδες, καθώς γίνεται σαφές ότι θα υπάρξει έλλειψη αυτό το χειμώνα.
Η τελευταία φορά που οι τιμές ανέβηκαν πάνω από τα $10 ήταν τον Ιούλιο του 2008, κάτι που αποτελεί ένα ισχυρό σοκ για τις ευρωπαϊκές αγορές.
Οι τιμές του πετρελαίου μειώθηκαν, γεγονός που συνέβαλε στη μείωση των τιμών της βενζίνης.
Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές θεωρούν αυτό το φαινόμενο προσωρινό.
«Όσον αφορά το πετρέλαιο, βλέπουμε μια μακροπρόθεσμη ανοδική πορεία», δήλωσε ο CEO του Ομίλου Schork, Stephen Schork. " Πιστεύω ότι μέχρι το τέλος του έτους, οι τιμές θα επιστρέψουν στο εύρος των $100 έως $125 που είδαμε το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους ."

Οι υποχωρήσεις Biden 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Joe Biden μπόρεσε να ανακοινώσει μια μικρή διπλωματική νίκη αφού ο όμιλος ΟΠΕΚ + αποφάσισε στις 3 Αυγούστου να αυξήσει την παραγωγή κατά 100 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα ξεκινώντας από τον Σεπτέμβριο του 2022.
Από τη μία πλευρά, η είδηση ​​επιβεβαίωσε τη δικαιολόγηση του ταξιδιού του τον Ιούλιο στη Τζέντα, καθώς η Σαουδική Αραβία φαίνεται αποφασισμένη να τιμήσει την υπόσχεσή της να ενισχύσει τελικά την παραγωγή.
Ωστόσο, φαίνεται ότι οι ηγέτες της Σαουδικής Αραβίας έχουν το πάνω χέρι έναντι της Ουάσιγκτον, καθώς αυτό που η αμερικανική πλευρά έπρεπε να εγκαταλείψει ως παραχωρήσεις σε βάρος των δικών της στρατηγικών συμφερόντων υπερβαίνει αυτό που έλαβε ως ανταμοιβή.
Τον Φεβρουάριο του 2021, τον πρώτο πλήρη μήνα του Biden ως Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, η νέα κυβέρνηση απαγόρευσε την πώληση επιθετικών όπλων στη Σαουδική Αραβία.
Την παραμονή του ταξιδιού του Μπάιντεν στο Ριάντ, η κυβέρνηση είπε ότι ο περιορισμός θα μπορούσε να αρθεί εάν η Σαουδική Αραβία σταματήσει να πολεμά στη γειτονική Υεμένη.
Στις 3 Αυγούστου, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε ότι μια συμφωνία αμυντικού συμβολαίου θα μπορούσε ακόμη να επιτευχθεί, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Υπηρεσία Συνεργασίας Άμυνας και Ασφάλειας.
Η Σαουδική Αραβία θα αγοράσει 300 πυραύλους Raytheon Patriot αξίας άνω των 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων
Αν και η Ουάσιγκτον δεν θα το παραδεχτεί ποτέ, φαίνεται ότι η Σαουδική Αραβία συμφώνησε να αυξήσει ελαφρά την παραγωγή επειδή οι Ηνωμένες Πολιτείες άρουν την απαγόρευση πώλησης επιθετικών πυραύλων .
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προβλέπει ότι η ζήτηση πετρελαίου θα συνεχίσει να αυξάνεται σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που έγιναν ακόμη και πριν από την έναρξη της πανδημίας.
Με την Ευρώπη να λέει στους Σαουδάραβες τα τελευταία χρόνια ότι δεν χρειάζεται πλέον τα βρώμικα καύσιμα τους, οι Σαουδάραβες δεν βιάζονται να πουλήσουν το πετρέλαιο τους σε αυτούς και προτιμούν να κάνουν συμφωνίες με τους Κινέζους.
Η απόφαση της Ευρώπης να σταματήσει να αγοράζει πετρέλαιο από τη Ρωσία απλώς οδήγησε σε αλλαγή των εμπορικών οδών: η Σαουδική Αραβία άρχισε να στέλνει περισσότερο πετρέλαιο στις παγκόσμιες αγορές, ενώ εισήγαγε ρωσικό αργό για εγχώρια χρήση.
Χάρη σε αυτό το σχήμα, η ρωσική οικονομία συρρικνώθηκε μόλις κατά 4% το δεύτερο τρίμηνο, ενώ νωρίτερα προβλεπόταν διψήφια συρρίκνωση και βαθιά ύφεση.
Επιπλέον, η Ρωσία έχει ξεπεράσει τη Σαουδική Αραβία ως ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου της Κίνας και η Ινδία αύξησε τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου από σχεδόν μηδέν σε πάνω από 760.000 βαρέλια την ημέρα.
Τα καλά νέα για την Αμερική είναι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εκτός ΟΠΕΚ είναι σε θέση να ξεπεράσουν την κρίση με λιγότερες απώλειες από την Ευρώπη.
Ωστόσο, εάν οι ΗΠΑ δεν θέλουν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, τότε θα πρέπει να λάβουν σκληρότερες αποφάσεις και να κάνουν πιο σαφείς επιλογές για το ενεργειακό τους μέλλον, αντί να στοιχηματίζουν τα πάντα σε μια οικονομία μετά τους υδρογονάνθρακες.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης