Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προειδοποίηση Erdogan μετά την συνάντηση με Zelensky και ΟΗΕ: Δεν θέλουμε ένα νέο Chernobyl - Πως θα τερματιστεί ο πόλεμος

Προειδοποίηση Erdogan μετά την συνάντηση με Zelensky και ΟΗΕ: Δεν θέλουμε ένα νέο Chernobyl - Πως θα τερματιστεί ο πόλεμος
Την επίλυση του ουκρανικού και τον τερματισμό του πολέμου ή κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία επιδιώκει να καρπωθεί ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan
Σχετικά Άρθρα

Ολοκληρώθηκε η τριμερής συνάντηση του Τούρκου προέδρου Erdogan με τον Ουκρανό ομόλογο του Zelensky και τον Antonio Guterres του ΟΗΕ, στην πόλη Lviv της Ουκρανίας.
Σε κοινές δηλώσεις που παραχώρησαν, ο Erdogan επιχείρησε να μπει σε ρόλο διαμεσολαβητή στις διαπραγματεύσεις Ρωσίας – Ουκρανίας -τη στιγμή μάλιστα που δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι πρότεινε στον Zelensky να συναντήσει τον Putin– ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για τις συγκρούσεις γύρω από τον πυρηνικό σταθμό Zaporizhzhia.
«Εκφράσαμε την ανησυχία μας για τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Zaporizhzhia.
Δεν θέλουμε να ζήσουμε ένα νέο Chernobyl» είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος ηγέτης αφήνοντας σαφείς αιχμές για τους κινδύνους που εγκυμονεί μια νέα πυρηνική έκρηξη.

Σε ρόλο διαμεσολαβητή Erdogan - Ισχυροποιείται η θέση του

Όπως τόνισε εν συνεχεία ο Erdogan: «Το κύριο θέμα της τριμερούς μας συνάντησης ήταν πώς θα μπορούσε να τελειώσει ο πόλεμος».
Ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η σύγκρουση πρέπει να τερματιστεί μέσω της διπλωματίας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος δεσμεύτηκε στον Zelensky ότι θα παράσχει την απαραίτητη υποστήριξη για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας «όπως κάναμε μέχρι τώρα», ενώ έκανε εκτενή αναφορά στη Συμφωνία για τα σιτηρά.
«Όλος ο κόσμος άρχισε να αισθάνεται τις θετικές συνέπειες της Συμφωνίας της Κωνσταντινούπολης, που κατέστησε δυνατή την ασφαλή εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα στον κόσμο».
Στις σημερινές (18/8/2022) δηλώσεις o Erdogan υπενθύμισε επίσης ότι συνολικά 25 πλοία και περίπου 625.000 τόνοι ουκρανικών σιτηρών έχουν παραδοθεί στην παγκόσμια αγορά από την 1η Αυγούστου, όταν τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία.
Είμαστε έτοιμοι να παίξουμε ξανά το ρόλο του διαμεσολαβητή για να παρέχουμε κάθε είδους υποστήριξη προς αυτόν τον στόχο. 
Φυσικά, στη συνάντησή μας, συζητήσαμε την ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου και τις πρωτοβουλίες μας σε αυτό το θέμα και θα ήθελα να εκφράσω ότι δίνουμε μεγάλη σημασία στο συγκεκριμένο θέμα.


Συνάντηση με Putin; 

Όπως ανέφερε νωρίτερα το Bankingnews την επίλυση του ουκρανικού και τον τερματισμό του πολέμου ή κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία επιδιώκει να καρπωθεί ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan.
Κι είναι προφανές πως εάν τα καταφέρει θα αναδειχθεί στον απόλυτο κυρίαρχο της περιοχής, εξέλιξη που θα εκτοξεύσει στα ύψη και τη δημοτικότητα του ενόψει των προεδρικών εκλογών, που χρονικά τοποθετούνται το 2023.
Σύμφωνα με την τουρκική τηλεόραση, χωρίς βεβαίως να επιβεβαιώνεται επίσημα, ο Erdogan προσέφερε στον Zelensky την προετοιμασία συνάντησης με τον ρώσο πρόεδρο, Putin
Την ίδια ώρα, το CNN Turk, επικαλούμενο πηγές, ανέφερε ότι ο Putin  και ο Zelensky ενδέχεται να συναντηθούν για να καθορίσουν «οδικό χάρτη» για την Ουκρανία.
«Η επίσκεψη του προέδρου της Τουρκίας στην Ουκρανία είναι ένα ισχυρό μήνυμα υποστήριξης από μια τόσο ισχυρή χώρα» δήλωσε ο Zelensky, ο οποίος προσέθεσε ότι στο τραπέζι των συζητήσεων υπάρχουν οι εξαγωγές των σιτηρών και η Ζαπορίζια.


Το αίτημα Zelensky για αποστρατιωτικοποίηση του πυρηνικού σταθμού

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky δήλωσε ότι συζήτησε την κατάσταση γύρω από τον πυρηνικό σταθμό του Zaporozhye με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ στο Lviv.
«Ο ΟΗΕ πρέπει να διασφαλίσει την ασφάλεια αυτής της στρατηγικής εγκατάστασης», έγραψε ο Ουκρανός πρόεδρος στο κανάλι του στο Telegram, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να πραγματοποιηθεί στον σταθμό «αποστρατιωτικοποίηση και πλήρης απελευθέρωση από τα ρωσικά στρατεύματα».
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών απέρριψε ωστόσο αργότερα την εν λόγω πρόταση.
Υπενθυμίζεται πως ο πυρηνικός σταθμός της Zaporizhzhia κατελήφθη από τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις τον Μάρτιο, λίγες μέρες αφότου η Ρωσία έστειλε δεκάδες χιλιάδες στρατεύματα στην Ουκρανία για να συμμετάσχουν στην «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» όπως την αποκαλεί.
Οι εγκαταστάσεις του σταθμού βρίσκονται κοντά στην γραμμή του μετώπου, και επανειλημμένα έχουν δεχθεί πυρά κατά τις προηγούμενες εβδομάδες, γεγονός που εγείρει φόβους για μια πυρηνική καταστροφή.
Ουκρανία και Ρωσία, κατηγορούν η μία την άλλη ότι βάλλει με πυρά κατά των εγκαταστάσεων του σταθμού.

κείμενο σε εξέλιξη....

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης