Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρωσία: Συνεχίζει την «αθόρυβη» διπλωματία για την ανταλλαγή κρατουμένων με τις ΗΠΑ - Στο κάδρο Griner και Bout

Ρωσία: Συνεχίζει την «αθόρυβη» διπλωματία για την ανταλλαγή κρατουμένων με τις ΗΠΑ - Στο κάδρο Griner και Bout
Η Ουάσινγκτον έχει προτείνει να ανταλλαγεί ο πρώην έμπορος όπλων Viktor Bout με την Griner και τον πρώην πεζοναύτη Paul Whelan.
Σχετικά Άρθρα
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι συμμετέχει σε μια «αθόρυβη διπλωματία» με τις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με μια πιθανή ανταλλαγή κρατουμένων που θα περιλαμβάνει την Αμερικανίδα σταρ του μπάσκετ Brittney Griner.
Η Griner καταδικάστηκε στη Ρωσία στις 4 Αυγούστου σε φυλάκιση εννέα ετών με την κατηγορία της διακίνησης ναρκωτικών.
Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε χαρακτηρίσει την καταδικαστική απόφαση «απαράδεκτη».
Η Ουάσινγκτον, η οποία υποστηρίζει ότι η Griner συνελήφθη αδικαιολόγητα, πρότεινε να ανταλλαγεί με τον Viktor Bout ένα Ρώσο έμπορο όπλων που εκτίει ποινή κάθειρξης 25 ετών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Θα αποδώσει καρπούς η διπλωματία;

«Η αθόρυβη διπλωματία βρίσκεται σε εξέλιξη και θα πρέπει να αποδώσει καρπούς αν η Ουάσινγκτον την ακολουθήσει και δεν εμπλακεί στην προπαγάνδα μέσω των ΜΜΕ για να κερδίσει πόντους πριν από τις εκλογές», δήλωσε, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, αναφερόμενος στις ενδιάμεσες αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου.
Το Κρεμλίνο είχε προηγουμένως ανακοινώσει ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι υπονομεύουν τις προσπάθειες που γίνονται για να διασφαλισθεί η ανταλλαγή κρατουμένων επιλέγοντας τη «διπλωματία των μεγαφώνων» στην περίπτωση αυτή.
Η Ουάσινγκτον έχει προτείνει να ανταλλαγεί ο πρώην έμπορος όπλων Viktor Bout με την Griner και τον πρώην πεζοναύτη Paul Whelan, δήλωσαν στο Reuters πηγές που γνωρίζουν το θέμα.
O Whelan, ο οποίος έχει αμερικανικό, βρετανικό, καναδικό και ιρλανδικό διαβατήριο, καταδικάστηκε το 2020 σε κάθειρξη 16 ετών με την κατηγορία της διενέργειας κατασκοπείας. Ο ίδιος αρνήθηκε τις κατηγορίες.
Η Griner, που έκανε χρήση ιατρικής κάνναβης στις Ηνωμένες Πολιτείες για να αντιμετωπίσει πόνους από χρόνιους τραυματισμούς, συνελήφθη στις 17 Φεβρουαρίου στο αεροδρόμιο της Μόσχας Σερμέτγιεβο, με φυσίγγια ατμίσματος που περιείχαν χασισέλαιο στις αποσκευές της.
Η κάνναβη στη Ρωσία είναι παράνομη τόσο για ιατρική όσο και για ψυχαγωγική χρήση.
Η Griner, η οποία ομολόγησε την ενοχή της ως προ τις κατηγορίες, δήλωσε ότι έκανε ένα ειλικρινές λάθος συσκευάζοντας κατά λάθος τα φυσίγγια ατμίσματος καθώς βιαζόταν να προλάβει την πτήση της για τη Ρωσία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης