Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Προδότης του λαού, Ψεύτης» - Ο Scholz αποδοκιμάστηκε έντονα - Ξεσηκώνονται οι Γερμανοί κατά της κυβέρνησης

«Προδότης του λαού, Ψεύτης» - Ο Scholz αποδοκιμάστηκε έντονα - Ξεσηκώνονται οι Γερμανοί κατά της κυβέρνησης
Χειμώνας οργής... στην Γερμανία 

Σχετικά Άρθρα

Κατά τη διάρκεια ομιλίας στο Βραδεμβούργο, ο Γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz υποσχέθηκε να εισαγάγει ένα άλλο πακέτο κοινωνικής βοήθειας στους πολίτες εν μέσω πληθωρισμού και υψηλών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, γράφει η Frankfurter Allgemeine. Ωστόσο, λόγω των σφυριγμάτων και των έντονων αποδοκιμασιών, οι παρευρισκόμενοι με δυσκολία κατάφεραν να καταλάβουν για τι μιλούσε ο καγκελάριος.
Η ομιλία του παρεμποδίστηκε από εκατοντάδες δυσαρεστημένους με τις ενέργειες της κυβέρνησης.
Οι διαδηλωτές φώναζαν: «Προδότης του λαού!", "Ψεύτης!" και "Χαθείτε!».
Όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη έρευνες για πιθανή εξαπάτηση κυβέρνησης όταν ο Scholz ήταν δήμαρχος Αμβούργου.

Χαμηλά τα ποσοστά αποδοχής

Αν και η σαφής πλειοψηφία των Γερμανών λέει ότι είναι γενικά ικανοποιημένος με τη δουλειά του Scholz ως καγκελάριος, τα προσωπικά του ποσοστά αποδοχής έχουν μείνει στάσιμα και κατατάσσεται πολύ πίσω από εξέχοντες Πράσινους πολιτικούς.
Η επανεξέταση των ημερών του στο Αμβούργο είναι απίθανο να αναστρέψει αυτή την τάση.

Το σκάνδαλο που καίει τον Scholz

Το σκάνδαλο, γνωστό ως «υπόθεση Cum Ex», περιελάμβανε μια εκτεταμένη απάτη από διεθνείς τράπεζες, traders και hedge funds, οι οποίοι εξαπάτησαν τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις διεκδικώντας επιστροφές για φόρους που δεν πλήρωσαν ποτέ.
Η υπόθεση ταλαιπωρεί τον Scholz, ο οποίος διετέλεσε δήμαρχος του Αμβούργου έως ότου έγινε υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας το 2018, για χρόνια.
Τι ήξερε ο Olaf Scholz και πότε το ήξερε;
Οι απαντήσεις θα μπορούσαν κάλλιστα να καθορίσουν το μέλλον του γερμανού καγκελαρίου, ο οποίος θα αντιμετωπίσει μια επίσημη έρευνα για μια απόφαση του 2017, όταν ήταν δήμαρχος του Αμβούργου, να μην εισπράξει 47 εκατομμύρια ευρώ σε φορολογικές οφειλές από ιδιωτική τοπική τράπεζα που κατηγορείται για εξαπάτηση της κυβέρνησης.
Η εξέταση του Scholz την Παρασκευή από μια κοινοβουλευτική επιτροπή στο Αμβούργο φαινόταν ότι θα ήταν μια υπόθεση ρουτίνας μέχρι που δημοσιεύματα στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν νέα στοιχεία ότι ο στενός κύκλος του γνώριζε περισσότερα για το σχέδιο να δώσει απαλλαγές στην τράπεζα.

Κακό timing

Η νέα εστίαση στις μέρες του στο Αμβούργο δεν θα μπορούσε να έρθει σε χειρότερη στιγμή για τον καγκελάριο.
Λιγότερο από ένα χρόνο μετά τη σύστασή της, η τρικομματική συμμαχία του Scholz με τους Πράσινους και τους φιλελεύθερους Ελεύθερους Δημοκράτες μαστίζεται από εσωτερικές διαμάχες καθώς αγωνίζεται να αντιμετωπίσει μια σειρά κρίσεων που προκλήθηκαν από τον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, από την έλλειψη αερίου έως τον αυξανόμενο πληθωρισμό.
Σχεδόν τα δύο τρίτα των Γερμανών δηλώνουν δυσαρεστημένοι με την κυβέρνηση, σύμφωνα με δημοσκόπηση της δημόσιας τηλεόρασης που δημοσιεύθηκε στις αρχές του μήνα.
Ο Scholz, ο οποίος υποσχέθηκε να διατηρήσει τις κεντρώες πολιτικές της προκατόχου του, Angela Merkel, κυβέρνησε με την ίδια προσεκτική προσέγγιση αναμονής που χαρακτήριζε τη θητεία της.
Ωστόσο, οι επικριτές του Scholz λένε ότι η τρέχουσα γεωστρατηγική αναταραχή απαιτεί περισσότερη ευελιξία, στρατηγικό όραμα και τόλμη από την πιο ισχυρή χώρα της Ευρώπης.
Το ότι ο Scholz δεν είναι πολιτικός που μπορεί να αντιδρά εν κινήσει φάνηκε και πάλι αυτή την εβδομάδα κατά την επίσκεψη στο Βερολίνο του Παλαιστίνιου ηγέτη Mahmoud Abbas, ο οποίος κατηγόρησε το Ισραήλ.
Ο Olaf Scholz, που στεκόταν δίπλα στον Abbas, δεν είπε τίποτα για να προκαλέσει τον καλεσμένο του, προκαλώντας θύελλα διαμαρτυριών.

Φόβοι αναταραχών

Τις τελευταίες ημέρες, στη Γερμανία έχουν γίνει πολλές εικασίες για πιθανές μαζικές διαδηλώσεις κατά των πολιτικών της κυβέρνησης το φθινόπωρο. 
Διαδηλώσεις προγραμματίζει να οργανώσει το Κόμμα της Αριστεράς. 
Κινητοποιήθηκαν μαζί και δεξιές δυνάμεις. 
Στο Neuruppin, τόσο αριστεροί πολιτικοί όσο και υποστηρικτές της Εναλλακτικής για τη Γερμανία κάλεσαν τον κόσμο σε διαμαρτυρίες. 
Περισσότεροι από 300 διαδηλωτές πλησίασαν τον αποκλεισμένο χώρο της εκδήλωσης. 
Οι περισσότεροι από αυτούς φαίνεται να ήταν υποστηρικτές της Εναλλακτικής για τη Γερμανία. Φώναζαν:  
«Προδότης του λαού!», «Ψεύτης!». και "Χαθείτε!"
Η αστυνομία δεν έχει ανακοινώσει ακόμη τον αριθμό των διαδηλωτών. 
Έλεγχος θα διενεργηθεί για παραβάσεις του νόμου περί συνελεύσεων.
Ο Scholz τελικά κατέληξε να χρησιμοποιεί ένα μεγάφωνο. 
Επανέλαβε την υπόσχεσή του να παράσχει άλλο πακέτο πρόνοιας. 
Σημείωσε ότι οι προηγούμενες κυβερνητικές αποφάσεις εξοικονόμησαν τους πολίτες 30 δισεκατομμύρια ευρώ, ωστόσο, ένα είναι σαφές:
«
Υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει». 
Η κυβέρνηση θα ασχοληθεί με αυτό 
«τις επόμενες ημέρες».
Όταν ρωτήθηκε από έναν μαθητή της έκτης δημοτικού σχετικά με την πιθανή ακύρωση των σχολικών μαθημάτων, ο Scholz απάντησε ότι, παρά την έλλειψη αερίου, θα παρέχονται εκπαιδευτικές δραστηριότητες το χειμώνα, συμπεριλαμβανομένων των μαθημάτων στα γυμναστήρια. 
«Είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρουμε», είπε ο καγκελάριος. 

Ετοιμάζονται μαζικές διαδηλώσεις .... 

Ο πρωθυπουργός της Θουριγγίας Μπόντο Ραμέλοφ προειδοποίησε την αριστερά να μην συμμαχεί με ακροδεξιούς εξτρεμιστές.
Αναφερόταν σε δηλώσεις του Søren Pelman, επίτροπου της φατρίας της Bundestag για θέματα Ανατολικής Γερμανίας, ο οποίος ζήτησε «διαδηλώσεις τη Δευτέρα στα ανατολικά, όπως και τότε, ενάντια στις περικοπές στην πρόνοια», γράφει το Der Spiegel.
«Στην Bundestag, το Αριστερό Κόμμα αγωνίζεται για την πιο αποτελεσματική ασπίδα από όλες τις πιθανές επιλογές», τόνισε ο Ramelov. — Κατά τη διάρκεια κοινωνικών διαμαρτυριών, παρακαλούμε να αποστασιοποιηθείτε από τους εξτρεμιστές οργανωτές.
Τη Δευτέρα, ο Pelman χαρακτήρισε την εισαγωγή του φόρου για το φυσικό αέριο «πλήγμα» και «την πιο δραματική κοινωνική αλλαγή για τους πολίτες από τις μεταρρυθμίσεις της κοινωνικής ασφάλισης της δεκαετίας του 2000».
Λόγω των χαμηλότερων εισοδημάτων και των αποθεμάτων φυσικού αερίου, η Ανατολική Γερμανία είναι ιδιαίτερα ευάλωτη σε απότομη αύξηση των τιμών της ενέργειας, είπε.
«Για εκατοντάδες χιλιάδες Ανατολικογερμανούς, ο φόρος φυσικού αερίου θα οδηγήσει σε υπαρξιακή κρίση», τόνισε.
«Οι άνθρωποι πρέπει να αντεπιτεθούν».

Τι είναι οι «διαδηλώσεις της Δευτέρας»

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι «διαδηλώσεις της Δευτέρας» είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται σε μαζικές διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν ως μέρος της ειρηνικής επανάστασης στη ΛΔΓ.
Από το φθινόπωρο του 1989, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι βγαίνουν στους δρόμους της Λειψίας και άλλων πόλεων κάθε Δευτέρα.
Απαίτησαν τον τερματισμό της κυριαρχίας του Κόμματος Σοσιαλιστικής Ενότητας της Γερμανίας (SED) και τη μετάβαση στην κοινοβουλευτική δημοκρατία.
Από το 2004, υπήρξαν επίσης «διαδηλώσεις της Δευτέρας» σε ολόκληρη τη Γερμανία ενάντια σε μια σειρά μεταρρυθμίσεων που ονομάζονται «Ατζέντα 2010» που εγκρίθηκαν από την κυβέρνηση υπό την ηγεσία του SPD και περιλάμβαναν σημαντικές περικοπές στα κρατικά κοινωνικά επιδόματα.
Ωστόσο, λόγω της αναφοράς στις διαμαρτυρίες στη ΛΔΓ, η χρήση του όρου ήταν ήδη αμφιλεγόμενη και τότε.
Από το καλοκαίρι του 2015, που σημαδεύτηκε από μεταναστευτική κρίση, η Εναλλακτική για τη Γερμανία και οι δεξιές εξτρεμιστικές ομάδες οργανώνουν «διαδηλώσεις Δευτέρας» για να διαμαρτυρηθούν για την εισροή προσφύγων με αυξανόμενη συχνότητα.
Υποστηρικτές της άρσης των περιορισμών λόγω του κορωνοϊού συγκεντρώθηκαν επίσης στους δρόμους της Γερμανίας τις Δευτέρες.
Εκτός από τον Pelman, ο αρχηγός του κόμματος κάλεσε επίσης σε διαμαρτυρίες κατά του σχεδιαζόμενου φόρου φυσικού αερίου.
Δεν συμφωνεί ότι οι μαζικές διαδηλώσεις είναι ικανές να διχάσουν την κοινωνία:
«Αυτοί που διαιρούν την κοινωνία είναι τα κόμματα που εκπροσωπούνται στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση, που ακολουθούν μια αντικοινωνική πολιτική πορεία κυρίως σε βάρος της πλειοψηφίας του πληθυσμού. Η δυσαρέσκεια του πληθυσμού είναι απολύτως φυσική. Εμείς οι αριστεροί προσπαθούμε να οργανώσουμε ένα θερμό φθινόπωρο δημοσίων διαδηλώσεων ενάντια στην κοινωνική ψυχρότητα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης », αναφέρει το Der Spiegel.

Φόβοι για πραξικόπημα 

Η ουκρανική σύγκρουση, οι αυξανόμενες τιμές και ο φόβος για το μέλλον της χώρας οδηγούν σε κλιμακούμενη αύξηση της έντασης και των επιθετικών διαθέσεων μεταξύ του γερμανικού πληθυσμού, δήλωσε ο Krammer Stefan, επικεφαλής του τμήματος προστασίας του συντάγματος της Θουριγγίας.
Σε συνέντευξή του στο γερμανικό τηλεοπτικό κανάλι ZDF, προειδοποίησε ότι αν η κατάσταση συνεχιστεί με τον ίδιο τρόπο, η χώρα θα αντιμετωπίσει βίαιες διαμαρτυρίες και ταραχές τον χειμώνα και πιθανώς εκδηλώσεις «έμμεσης τρομοκρατίας» με στόχο την πραγματοποίηση πραξικοπήματος.
Τις τελευταίες εβδομάδες, πρέπει να παραδεχτούμε ότι η πανδημία του κορωνοϊού έχει ξεθωριάσει στο παρασκήνιο ως λόγος για τις συνεχιζόμενες διαμαρτυρίες, λέει ο Stefan Kramer, επικεφαλής του γραφείου της Θουριγγίας για την προστασία του συντάγματος, σε συνέντευξή του στο γερμανικό ZDF.
«Τόσο η ουκρανική σύγκρουση όσο και ο οικονομικός υπαρξιακός φόβος σε σχέση με την ενεργειακή κρίση και η γενική δυσαρέσκεια για τα πάντα και τους πάντες παίζουν όλο και πιο σημαντικό ρόλο» , εξηγεί.

Χειμώνας οργής...

Ένας συνάδελφος του Kramer στο Βραδεμβούργο είπε ότι πολλοί φοβούνται την άφιξη ενός "χειμώνα οργής" και αυτή ακριβώς την εξέλιξη βλέπει το δικό του τμήμα αυτή τη στιγμή.
Ο Cramer προειδοποιεί ότι οι νόμιμες δημόσιες διαμαρτυρίες ενάντια στην υπαρξιακή απειλή που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει η Γερμανία το φθινόπωρο -δηλαδή ελλείψεις φυσικού αερίου, ενεργειακές δυσκολίες, προβλήματα εφοδιασμού, πιθανή ύφεση, ανεργία και αυξανόμενη φτώχεια- θα χρησιμοποιηθούν από τους εξτρεμιστές για δικούς τους σκοπούς.
Ταυτόχρονα, ο επικεφαλής του τμήματος για την προστασία του συντάγματος στη Θουριγγία σημείωσε ότι η εμπειρία των τελευταίων μηνών δείχνει μείωση της αντίστασης σε μέρος του πληθυσμού και αύξηση της επιθετικότητας, μέχρι εκκλήσεις για βία.
«Ως εκ τούτου, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για το γεγονός ότι μια τόσο έντονα συναισθηματική και υπαρξιακή κατάσταση κρίσης θα επηρεάσει ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού», δήλωσε ο Kramer σthn συνέντευξή του στο ZDF.
Ενώ εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με το γεγονός ότι ακόμη και η λεγόμενη μεσαία τάξη βρίσκεται υπό πίεση και νιώθει ότι απειλείται: όλο και περισσότεροι άνθρωποι προσπαθούν να πάρουν φαγητό από φιλανθρωπικές οργανώσεις χαμηλών τιμών επειδή δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν είδη παντοπωλείου με άλλο τρόπο.
Η ακροδεξιά εξτρεμιστική σκηνή στη Γερμανία είναι τώρα πολύ ενεργή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στα podcast για να εκμεταλλευτεί το υπάρχον αρνητικό κλίμα, να το φουντώσει και να το ριζοσπαστικοποιήσει περαιτέρω, είπε ο Kramer.
Το Γραφείο Προστασίας του Συντάγματος προσπαθεί να μεταφέρει στο κοινό πληροφορίες για τις προσπάθειες εξτρεμιστών να χρησιμοποιήσουν τις νόμιμες διαμαρτυρίες τους για δικούς τους σκοπούς.
Με αυτόν τον τρόπο, οι άνθρωποι μπορούν να εξετάσουν προσεκτικά σε ποιες διαδηλώσεις πρέπει να συμμετάσχουν και σε ποιες πρέπει να μείνουν μακριά για να μην εμπλακούν σε βίαιες συγκρούσεις με την αστυνομία και το κράτος.
Σύμφωνα με τον Cramer, εάν τα γεγονότα εξελιχθούν προς την κατεύθυνση μιας κλιμακούμενης κρίσης, από μια ενεργειακή κρίση, μια κρίση εφοδιασμού, μια οικονομική κρίση, σε έναν παγκόσμιο λιμό που ακολουθείται από μια μεταναστευτική κρίση, σε μια πιθανή επέκταση των εχθροπραξιών στην Ουκρανία και όλα αυτά συνεχίζει να κλιμακώνεται σχεδόν ταυτόχρονα, τότε πρέπει «με μεγάλη πιθανότητα να περιμένουμε μια κατάσταση που απειλεί την ύπαρξη μεγάλων τμημάτων, ειδικά της μεσαίας τάξης, που είναι η άγκυρα της σταθερότητας, στην κοινωνία μας».
«Σε αυτό το πλαίσιο, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αντιμετωπίσουμε μαζικές διαδηλώσεις και ταραχές», δήλωσε ο επικεφαλής του γραφείου για την προστασία του συντάγματος στη Θουριγγία.


www.bankingnews.gr 

 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης