Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τουρκία: Υποχώρηση της λίρας στα 18,09 δολάρια μετά τη μείωση του επιτοκίου

Τουρκία: Υποχώρηση της λίρας στα 18,09 δολάρια μετά τη μείωση του επιτοκίου

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας μείωσε το βασικό της επιτόκιο στο 13% από 14% την Πέμπτη 18 Αυγούστου , παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός είχε εκτιναχθεί σχεδόν στο 80%

Σχετικά Άρθρα

Η τουρκική λίρα υποχώρησε 1% την Πέμπτη 18 Αυγούστου 2022, αφού η κεντρική τράπεζα της χώρας μείωσε απροσδόκητα το βασικό επιτόκιο δανεισμού παρά τον αυξανόμενο πληθωρισμό, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters 2022.
Η λίρα συμπαρέσυρε σε υποχώρηση στα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών, τα οποία επλήγησαν μετά τη δημοσιοποίηση των πρακτικών της Fed και την αποφασιστικότητα που εκδηλώθηκε από την κεντρική τράπεζα για επιθετική αυξηση των επιτοκίων έως ότου επιτευχθεί βιώσιμη κάμψη των πληθωριστικών πιέσεων

Οι κινήσεις της κεντρικής τράπεζας

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας μείωσε το βασικό της επιτόκιο στο 13% από 14% την Πέμπτη 18 Αυγούστου 2022, παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός είχε εκτιναχθεί σχεδόν στο 80% με το ανώτατο όριο του 90% να σημειώνεται μέχρι το τέλος του έτους.
Η λίρα, η οποία υποχώρησε 0,2% περίπου στο 17,96 προς το δολάριο λίγο πριν από την απόφαση για τα επιτόκια, υποχώρησε στις 18,09 - λιγότερο από 2% μακριά από τα χαμηλά ρεκόρ των 18,4 δολ. που σημειώθηκε τον Δεκέμβριο.

Προβλέψεις για την ισοτιμία

Η τράπεζα δήλωσε ότι η νομισματική πολιτική έχει στόχο να οδηγήσει την οικονομική ανάπτυξη και να διατηρήσει την απασχόληση εν μέσω αυξανόμενου γεωπολιτικού κινδύνου.
Πρόσθεσε ότι τα αυξανόμενα επιτόκια δανείων έχουν μειώσει την αποτελεσματικότητα της νομισματικής πολιτικής.
Ο Marek Drimal, επικεφαλής στρατηγικής της CEEMEA στη Societe Generale αναμένει ότι το νόμισμα θα τελειώσει το έτος με ισοριμία 22 λίρες ανά δολάριο.
Η κίνηση της κεντρικής τράπεζας επιβεβαιώνει ένα «μη υποστηρικτικό περιβάλλον» για το νόμισμα που θα εισέλθει στον ερχόμενο χειμώνα δεχομένο πιέσεις, επισήμανε.
Στιγμιότυπο_οθόνης_2022-08-18_163943.png
Πληθωριστικές πιέσεις 

«Το τεράστιο κόστος ενέργειας θα επιτείνει το μη υποστηρικτικό νομισματικό περιβάλλον, κυρίως από το ισοζύγιο πληρωμών.
Αναμένουμε μια σχετικά σταθερή, αλλά σταδιακή αποδυνάμωση της λίρας»
Η αντισυμβατική νομισματική πολιτική, χάρη στην απαίτηση του Προέδρου Erdogan  έχει πλήξει το νόμισμα στον απόηχο της πανδημίας.
Τα μέτρα στήριξης συνέβαλαν στην αναχαίτιση της βουτιάς του νομίσματος, αλλά εξακολουθεί να είναι μειωμένη κατά περίπου 26% μέχρι στιγμής φέτος - μεταξύ των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών με τις χειρότερες επιδόσεις.
Τα τουρκικά ομόλογα σε δολάρια επέκτειναν την πτώση φθάνοντας στα χαμηλά δύο εβδομάδων.
Chart: Turkish Lira Falls Off Yet Another Cliff | Statista
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης