Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωζώνη: Άνοδος του κόστους δανεισμού και υποχώρηση του ευρώ ενόψει επιθετικής πολιτικής της ΕΚΤ

Ευρωζώνη: Άνοδος του κόστους δανεισμού και υποχώρηση του ευρώ ενόψει επιθετικής πολιτικής της ΕΚΤ
Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου αυξανόταν κατά 5 μονάδες βάσης στο 1,128% την Πέμπτη 18/8, σε υψηλό σχεδόν 4 εβδομάδων - Στα 1,0162 δολάρια υποχώρησε η ισοτιμία του ευρώ
Σχετικά Άρθρα

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης σημείωναν άνοδο την Πέμπτη 18 Αυγούστου 2022, μετά τις δηλώσεις του μέλους του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Isabel Schnabel την Πέμπτη 18 Αυγούστου 2022, ότι οι τιμές καταναλωτή θα μπορούσαν να επιταχυνθούν βραχυπρόθεσμα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.
Την ίδια ώρα, στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ έναντι του δολαρίου σημειώνει πτώση σε ποσοστό 0,18% και διαμορφώνεται στα 1,0162 δολάρια.

Επιθετική αύξηση των επιτοκίων

Οι προοπτικές για τον πληθωρισμό δεν βελτιώθηκαν μετά την αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο, δήλωσε η Schnabel, υποδηλώνοντας ότι διάκειται θετικά μια μεγάλη αύξηση επιτοκίων τον επόμενο μήνα.
Το κόστος δανεισμού των κρατών του ευρώ, όπως αναφέρει το Reuters, εκτινάχθηκε λόγω των φόβων για τον πληθωρισμό μετά και κατακόρυφη άνοδο του πληθωρισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο σε διψήφια νούμερα.

Ιταλία και Γερμανία

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου αυξανόταν κατά 5 μονάδες βάσης στο 1,128% την Πέμπτη 18 Αυγούστου, σε υψηλό σχεδόν 4 εβδομάδων.
Την ίδια ώρα η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου κατέγραφε άνοδο κατά 4,5 μονάδες βάσης στο 3,36%, στο υψηλότερο επίπεδο από τις 28 Ιουλίου, με τη διαφορά μεταξύ των αποδόσεων των ιταλικών και γερμανικών 10ετών ομολόγων (spread) στις 222 μονάδες βάσης.

To πρόβλημα του υπερχρεωμένου Νότου

Στα μέσα Ιουνίου το ιταλικό 10ετές είχε ανέλθει στο υψηλότερο επίπεδό από το 2014 στο 1,926%, πριν υποχωρήσει στο 0,678% στις 2 Αυγούστου, καθώς οι επενδυτές περιόριζαν τις προσδοκίες τους για τις αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ.
Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου από το 2,8% στις αρχές Αυγούστου κινείται αυτή την ώρα στο 3,548%, με ορισμένους στην αγορά να υποστηρίζουν πως ορισμένα ριψοκίνδυνα επενδυτικά κεφάλαια δοκιμάζουν και την αποφασιστικότητα της ΕΚΤ να στηρίξει τον ευρωπαϊκό Νότο και θα θέσουν σε δοκιμασία το «εργαλείο» της ΕΚΤ για εξομάλυνση των διαφορών του κόστους δανεισμού μεταξύ των κρατών της ζώνης της ευρώ.
   αρχείο_λήψης_2_1.png

Τα στοιχήματα για την αύξηση των επιτοκίων

Οι αγορές χρήματος προεξοφλούν αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ κατά 50 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο και δίνουν πιθανότητα 35% για επιπλέον 25 μονάδες βάσης.
Οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων σημείωσαν άνοδο στην αγορά του Λονδίνου.
Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου αυξήθηκε κατά 0,5 μονάδες στο 2,898%.
Τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Fed που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη 17 Αυγούστου έδειξαν ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεσμεύτηκαν να αυξήσουν τα επιτόκια για να δαμάσουν τον πληθωρισμό, βασισμένοι κατά κυριο λόγο στα στοιχεία για την οικονομία.

Απώλειες για το ευρώ

Την ίδια ώρα στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ έναντι του δολαρίου σημειώνει πτώση σε ποσοστό 0,18% και διαμορφώνεται στα 1,0162 δολάρια την Πέμπτη 18 Αυγούστου.
Το ευρώ βρίσκεται στα 137,4530 γεν, στο 0,8447 με τη στερλίνα και στο 0,9683 με το ελβετικό φράγκο.
Η ισοτιμία του δολαρίου ενισχύεται σε ποσοστό 0,16% έναντι του γεν και διαμορφώνεται στα 135,3060 γεν
.
Το ευρώ υποχώρησε κατά 2,83% στα 59,92 ρούβλια κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης στο Χρηματιστήριο της Μόσχας, σύμφωνα με τα στοιχεία των συναλλαγών.
Το ευρώ ήταν κάτω από τα 60 ρούβλια την τελευταία φορά στις 27 Ιουλίου του τρέχοντος έτους.
How to Trade EUR/USD on Forex | Best Strategies for Euro Dollar |  LiteFinance
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης